Çanakkale’nin verimli tarım arazilerini Ekoturizm adı altında ranta açılmasına katkı sağlayan İl Genel Meclisi’nin çoğu üyesinin dosya takibi yaparak bazı dosyaların meclisten geçmesi için çaba harcadığı belirtiliyor. Dosyalar bir bir meclisten geçerken, Ekoturizm dosyaları ile ilgili kapalı kapılar ardından çok ilginç konuşmalar geçiyor. Bu dosyalarla uğraşan meclis üyeleri, asli görevleri olan kent ile ilgili bir çalışma yapmadığı da belirtiliyor.

 

Çanakkale’nin en büyük geliri tarım ve hayvancılık. Fabrikalar olmadığı için kent bu alanla ilgileniyor. Küresel ısınma ve su kaynaklarının azalması ile toprağın önemi her geçen gün daha artıyor. Çanakkale’ de bu konuda çok şanslı. Kentin dört bir yanında her çeşit sebze, meyve ve tarım ürünleri yetişiyor. Çanakkale domatesi, zeytinyağı, Bayramiç beyazı, susamı, kirazı, şeftalisi, sütü başta olmak üzere çok sayıda ürünü dünyada tanınıyor. Bu ürünlerin tanınmasında en büyük etken ise verimli topraklar.

Kentin bu değerlerine son 10 yıldır hançer gibi Ekoturizm rantı saplanmış durumda. Çanakkale’nin verimli tarım arazileri büyükşehirlerden gelenler tarafından satın alınarak imara açılıyor. Normal şartlar altında bir tarlanın imara açılması yasak. Bunu delmek için de Ekoturizm kılıfı uyduruluyor. Bu iş tam bir sektör olmuş Çanakkale’de. 2014 yılından beri İl Genel Meclisi’nde Ekoturizm dosyaları geçiyor. Dosyaların geçtiğini görenler daha çok ilgi göstermeye başladı. Hatta ilanlar veriliyor. Bu yöntemle verimli tarım arazileri ranta açılıyor.

MECLİS ÜYELERİ DOSYA TAKİBİ YAPIYOR İDDİASI

Meclisten şimdiye kadar 250 dosyanın geçtiği biliniyor. Bu dosyaların sadece 4 tanesi amacına uygun Ekoturizm şartlarını yerine getiriyor. Bunlardan 2 tanesi Bayramiç ve 2 tanesi de Ayvacık’ta. Geri kalanı ise amaç dışı kullanılıyor. Bu da 9 milyon metrekarelik alan demek. Normal fiyattan satılan bir tarlaya Ekoturizm dosyası çıkartıldığı taktirde kat kat fiyata satılıyor. Bu konuda da önemli bir rant oluştuğu biliniyor. Her dosya da meclisten geçemiyor. Bu yüzden tarlası olan veya tarlayı alan kişiler ekoturizm dosyaları oluşturarak meclis üyelerini devreye soktuğu belirtiliyor. Çok sayıda meclis üyesinin bu dosyaları özellikle takip ettiği ve EVET oyu verdiği belirtiliyor. Hatta bazı meclis üyelerinin dosyanın meclisten geçmesi için diğer partilerin ve kendi partili meclis üyeleri ile görüştüğü de belirtiliyor. Bazı dosyaların birçok partinin meclis üyelerinin oyu ile geçmesinin arkasında yatan nedenin de bu olduğu ifade ediliyor. Daha önceki dönem de bu dönemde İl Genel Meclisi’nde meclis üyelerinin çoğunun dosya takibi yaptığı belirtiliyor.

 

YAKLAŞIK 2.5 MİLYON MT2 ALAN DAHA SÖZDE EKO TURİZME AÇILIYOR!

Ekoturizm dosyaların karşı net tavrı sergileyen ise İYİ Parti. İki üyesi olan İYİ Parti, şimdiye kadar hiçbir dosyaya EVET vermedi. Bu konuda önemli açıklama yapan İYİ Parti İl Genel Meclis Üyesi Murat Çağlayan, şu dikkat çeken verileri ortaya koydu; “Kısır siyasi çekişmelerle, süslü cümleler kurarak birbirimizi kandırmanın bir anlamı yok. Olan Çanakkale'ye oluyor, iş işten geçiyor.

Kitabın ortasından konuşalım!

2014 yılından  bugüne 10 yıllık süreçte Çanakkale il genelinde Eko Turizm imarına açılan yaklaşık 9 Milyon 387 bin mt2 lik alanda çoğunlukla Eko Turizm amacı dışında yapılan uygulamalar toplum vicdanında da yer bulmamıştır.Bu 10 yıllık süreçte 252 adet dosya kabul edilerek imara açılmış, ama bunun sadece 4 tanesinin eko turizm tanımına uygun bir şekilde yapıldığı ifade edilmiştir. Yasal boşluktan dolayı İl genel meclisinin eko turizm için onayladığı dosyaların  suistimal edildiğini üzülerek görüyoruz.Geçtiğimiz on yılda eko turizm adı altında Çanakkalemizin cennet köşelerinde yapılan bu talan ve yağma ayan beyan ortadayken

Haziran AyıToplantılarımızda meclise gelen eko turizm dosyalarının çoğunluğu ,oy çokluğu ile kabul edilmiştir.Yasal boşluktan dolayı yapılan bu talanı görmemek mümkün değildir. Eko Turizmin layıkıyla yapılması için ivedilikle yeni bir düzenlemeyle bu yasal boşluk doldurulmalı, eğer yapılmıyorsa da Eko Turizm  tamamen kaldırılmalıdır.Bizler layıkıyla yapılan Eko Turizme değil, Eko Turizm adı altında gerçekleşen rant ve talana karşı çıkıyoruz.İl Genel Meclisi olarak Hukiki olmasa da, vicdanen sorumluyuz!

Bu bağlamda ,geçtiğimiz 10 yılda sözde Eko Turizm uygulamalarını ve talanı refere alarak,

İl Genel Meclisi'nin Haziran ayı toplantılarında Çanakkalemizin cennet köşelerine sahip çıkabilme adına,dosya ayırt etmeksizin Eko Turizm  dosyalarının tamamına RED oyu veren sadece İyi Parti Grubu olmuştur.”

 

Mehmet Güler