Özellikle son yıllarda hem kadınlar hem de erkekler, tüm bakım işlemleri için doğal içeriklere sahip sabunları tercih etmeye başlamıştır.

 

Tuz sabunu, cilt için oldukça yararlıdır. İçerisinde yer alan mineraller, cildin ihtiyacı olan nem dengesini sağlar. Aynı zamanda cilde düzenli bir şekilde bakım yapılmasına da imkan sunar. Kadın ve erkeklerin tercih ettiği doğal sabunlar, günümüzde sıklıkla cilt bakımı ve saç bakımı için tercih ediliyor.

 

Oldukça eski zamanlardan beri kullanılan bu ürünler, aslında doğal bir şifa kaynağı olarak da karşımıza çıkıyor. Belli başlı cilt sorunlarının tedavisinde sıklıkla tercih edilen doğal sabunlar bunun yanı sıra saç derisinde ve saç tellerinde meydana gelen sorunların giderilmesi için de tercih edilir.

 

Doğal sabunlar arasında yer alan tuz sabunu, dünyanın en iyi tuzu olan ve Hititlerden kalma mağaralardan çıkarılan kaya tuzunun şekillendirilmesi ile ortaya çıkan bir tuz kalıbıdır. Genel olarak standart sabun kalıpları ile aynı ebatlara sahiptir.

 

Tuz sabunu, kaya tuzu rafine edilmeden elde edilir. Bunun nedeni ise kaya tuzunun rafine edilmesi halinde, içerisinde bulunan minerallerin zaman içinde kaybolmasıdır. Bu nedenle hem minerallerini hem de sağlık için gerekli özelliklerini kaybetmemesi adına kaya tuzu rafine edilmeden, tuz sabunu haline getirilir.

 

Kaya Tuzu Sabunu Faydaları Nelerdir?

 

Kaya tuzu sabunu faydaları özellikle daha önce bu doğal sabunu kullanmamış olan kişiler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır.

 

Bu doğal sabunun faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 

Cilt gözeneklerine nüfuz eder ve ciltteki kiri, yağı ve makyaj kalıntılarını nazikçe temizler

Cildin arınmasını ve ferahlamasını sağlar

Peeling etkisi ile cildin üst katmanındaki ölü hücreleri temizler ve cildin yenilenmesini sağlar

Cildin daha pürüzsüz ve parlak bir görünüme sahip olmasını sağlar

Antibakteriyel özelliği ile akne ve sivilce oluşumlarını engeller

Mevcut akne ve sivilce sorunlarının giderilmesini sağlar

Anti-enflamatuar özelliği ile egzama ve sedef gibi hastalıkların meydana getirdiği semptomları hafifletir

Cildin doğal yağ dengesini korur

Cildin kuruluğunu ve yağlanma sorunlarını engeller

Kaya tuzu sabunu ile duş almak, kas ağrılarını ve yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olur

Ayakta meydana gelen mantar ve bakterilerin oluşumunu engeller

Ayak kokusunu önler

Tuz Sabununun Faydaları Nelerdir?

Tuz sabunu hem yüz hem de saç bakımı için rahatlıkla tercih edilebilir. Bu sabunun içerisinde yer alan mineraller, cilt sağlığının iyileşmesini ve korunmasını sağlar. Tuz sabunu yüze faydaları ile özellikle kadınlar tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.

 

Bu doğal ve şifalı ürünün en bilinen faydaları ise şu şekilde sıralanabilir:

 

Cildin nem dengesini korur

Cildin daha sağlıklı görünmesini sağlar

Cildin elastikiyetini arttırır ve sıkılaşmasını sağlar

Cildi yumuşatır ve pürüzsüz bir görünüme sahip olmasını sağlar

Ciltteki toksinlerin atılmasına yardımcı olarak gözeneklerin temizlenmesini sağlar

Tuz sabunu cilde faydaları arasında cildin canlı, sağlıklı ve parlak görünmesi de yer alır. Ancak bu etkinin kalıcı olması için bu doğal bakım ürününün düzenli olarak kullanılması gerekir

Tuz Sabununun Saça Faydaları Nelerdir?

Tuz sabunu yüze faydaları ile ön plana çıksa da aslında saç bakımı için de sıklıkla tercih edilmektedir. Saçları için kimyasal içeriklere sahip ürünleri kullanmak istemeyen kadın ve erkekler, banyo aşamasında saçlarını tuz sabunu ile rahatlıkla yıkayabilir.

 

Tuz sabununun saçlar üzerindeki olumlu etkileri şu şekilde sıralanabilir:

 

Saç derisindeki ölü hücrelerin temizlenmesini sağlar ve bu sayede saçların daha sağlıklı bir şekilde uzamasına yardımcı olur

Saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur

Saç derisindeki fazla yağı emer ve yağlı saç sorunlarını engeller

Saç derisindeki sebum dengesini sağlar

Saçların hacim kazanmasını sağlar

Saçların daha parlak ve canlı bir görünüme sahip olmasına imkan sunar

Tuz sabunu faydaları ile ön plana çıkıyor olsa da saç üzerinde kullanım sağlanmadan önce mutlaka saç tipi ile uyumlu olup olmadığının öğrenilmesi gerekir. Aksi halde aşırı kullanıma bağlı olarak saçlarda kuruluk meydana gelebilir.

 

Tuz Sabunu Nasıl Kullanılır?

 

Tuz sabunu faydaları kadar merak edilen bir diğer konu ise bu sabunun nasıl kullanılması gerektiğidir. Tuz sabununun nasıl kullanılacağı, kullanım sağlanılacak bölgeye göre değişiklik gösterir. Cilt üzerinde kullanılacak ise sabunu direkt olarak cilde sürmek yerine su ile köpürtüp, el yardımı ile köpüklerinin cilde sürülmesi gerekir.

 

Bu aşamada parmak uçları ile cilde masaj yapılması da sabunun cilt tarafından daha hızlı bir şekilde kabul edilmesini sağlar. Aynı zamanda masaj ile uygulama bölgesindeki kan dolaşımı da artacaktır.

 

Saç için tuz sabunu kullanılacak ise ilk olarak saçların ıslatılması gerekir. Bu aşamada direkt olarak sabun saç ve saç derisine uygulanabilir. Parmak uçları ile saç derisine masaj yapılarak uygulandıktan sonra bol su ile saçların sabundan arındırılması gerekir.

 

Tuz Sabunu Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Tuz sabunu yapısı gereği oldukça sert ve pütürlüdür. Bu nedenle kuru cilde direkt olarak bu sabunun sürülmesi, cilt üzerinde çizilmelerin ve tahrişin meydana gelmesine neden olacaktır. Aynı şekilde direkt olarak saç derisi üzerine sabunun uygulanması da saç derisinin hasar almasına neden olacaktır. Bunun önüne geçmek için bir miktar sabunu suda eritip ardından vücuda uygulanması gerekir. Yüz ve saç bakımı için de aynı yöntem tercih edilebilir.

 

TUZ SABUNU HANGİ HASTALIKLARA İYİ GELİR?

Tuz sabunun içerisinde seksenden fazla mineral yer alır. Bu mineraller sayesinde en sık görülen egzama, sedef, mantar ve bakteri gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde tuz sabunu rahatlıkla kullanılabilir. Ancak yine de bu hastalıklara sahip olan kişilerin sabun kullanımından önce doktorlarında danışması gerekir.

 

TUZ SABUNU TER KOKUSUNU ENGELLER Mİ?

Tuz sabunu ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri, bu sabunun ter kokusunun önüne geçip geçmediğidir. Özellikle iş hayatında ve eğitim hayatında yer alan kişilerin sık sık terlemesi neticesinde meydana gelen koku oldukça rahatsızlık vericidir. Bunun için tuz sabunu kullanımı rahatlıkla tercih edilebilir.

 

Duştan sonra kol altı bölgesine sabunun bir dakika boyunca sürülmesi ve durulanmaması gerekir. Gerekli durumlarda havlu ile dokunarak ıslaklığı alınabilir. Bu uygulama ile ter kokusunun önüne geçilebilir.

 

TUZ SABUNU ZARARLI MIDIR?

Tuz sabunu doğal ve mineraller bakımından zengin olduğu için herhangi bir zararı yoktur. Ancak aşırı kullanımında cildin ve saçların kurumasına neden olabilir. Bunun yanı sıra direkt olarak cilde ya da saç derisine temas ettirilirse uygulama bölgesinin çizilmesine neden olacaktır. Sabunun gözlere temas etmesi halinde de yine istenmeyen tahriş durumları meydana gelecektir.

 

Özellikle kuru cilt yapısına ve kuru saç tipine sahip olan kişilerin, tuz sabunu kullanımlarında dikkatli olması gerekir. Tüm kullanıcıların ise ilk olarak bu sabunun cilt yapısı ve saç tipi ile uyumlu olup olmadığını öğrenmesi, gerekli görülmesi halinde doktorlarına da danışması önerilmektedir.

 

TUZ SABUNU NEREDE SATILIR?

Tuz sabunu satın almak için kozmetik ürünlerin satıldığı bilinir ve güvenilir işletmeler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra güvenilir olduğundan emin olunan aktarlardan da yine tuz sabunu satın alınabilir. Aynı zamanda yöresel ürün satan işletmelerde de bu doğal sabun kolaylıkla bulunabilir.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr