Bakanlık tarafından 16 ilde günlerce sürecek festivaller düzenliyor. Festivallerde 40 bin sanatçı, 600 mekan, 6 bin etkinlik düzenlenecek. Bu da devlete büyük bir maliyet olarak çıkacak. Vatandaşların ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçtiği bu dönemde bakanlığın yaptığı bu etkinlikler de israf olarak yorumlanıyor.

 

Aralarında Çanakkale’nin de olduğu 16 ilde düzenlenecek olan ve Kültür Yolu Festivalleri, devlete milyonlarca TL’ye mal olacak. Bu yıl 8 aya yayılacak festival programının 13-21 Nisan'da Adana'daki Portakal Çiçeği Karnavalı ile başladı. Festival, 25 Mayıs-2 Haziran Şanlıurfa, 1-9 Haziran Bursa, 8-16 Haziran Samsun, 22-30 Haziran Trabzon, 29 Haziran-7 Temmuz Van, 3-11 Ağustos Nevşehir, 17-25 Ağustos Erzurum, 31 Ağustos-8 Eylül'de Çanakkale'de yapılacak. Gaziantep Uluslararası Gastronomi Festivalini (Gastroantep) de kapsayan Gaziantep Kültür Yolu Festivali'nin ise 14-22 Eylül'de gerçekleştirilecek.  21 Eylül'de başlayacak Ankara ayağı ile programa dahil olan Konya Mistik Müzik Festivali'nin 29 Eylül'de sona erecek. 12-20 Ekim'de Diyarbakır, 26 Ekim-3 Kasım'da İzmir, 2-10 Kasım'da ise Antalya'da festival düzenlenecek.

 

2024'TE 40 BİN SANATÇI, 600 MEKAN, 6 BİN ETKİNLİK

Festivalin kapsamını bu yıl daha da genişletildi. 2021'de 2 binden fazla sanatçının katılımıyla başlayan festivalin, bu yıl daha da artmış oldu. Geçen yıl festivallerde sahne alan sanatçı sayısı 34 bine ulaştı. Bu yılki hedef ise 40 bin sanatçı. Her yıl kat kat festlival etkinlikleri artırılırken bu yıl mekan sayısını 600'ün üzerine çıkarılacak.

Festival kapsamında geçen yıl 5 bin etkinlik düzenlendiği belirtilirken, bu yıl etkinlik sayısını 6 bine çıkarılacak.

 

MİLYONLARCA TL HARCANACAK

Bakanlık tarafından 16 ilde düzenlenecek ve 8 ay gibi üzün sürecek olan festivaller, bu dönem için büyük israf olarak görülüyor. Öğretmen odasındaki çay makineleri bile tasarruf tedbirleri çerçevesinde kaldırılmak istenirken, 16 ilde ve her ilde yaklaşık 10 gün süren eğlenceler düzenleniyor. Bu eğlenceler, konserler, etkinliklerin tamamı büyük masraf. Bu da devlete büyük bir maliyetinin olacağı ifade ediliyor. Devlet bir yandan kasayı doldurmak için vergiler toplarken, diğer yandan bakanlığın paraları bu şekilde dağıtması tepkiyle karşılanıyor. Festivallere sadece 40 bin sanatçı çağrılacak. Bu sanatçıların her birinin maliyeti ise çok çok fazla. Daha önceki yıllarda önemli bir etkinlik olarak görülen bu kültür yolu festivalinin, bu dönemde israf yolu olarak görülüyor. Tasarruf tedbirlerinin her bakanlığın uyması gerektiği belirtilirken, bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tasarrufa uymaması eleştirilere neden oluyor.

 

BURSA’DA BUGÜN BAŞLADI

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un dün yaptığı açıklamaların ardından bugün Bursa Kültür Yolu Festivali başladı. 1-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak olan festivalde konserlerden sergilere, söyleşilerden atölyelere, lezzet duraklarından çocuk etkinliklerine, tiyatro, opera, bale ve sinema, temsil ve gösterimlerine uzanan 9 günlük bir kültür, sanat etkinliği yapılacak. Yaklaşık bin sanatçı performans, eser ve gösterilerini içeren 500'e yakın etkinlikle yapılacak. Festival hakkında açıklama yapan Bakan Ersoy, “Bütün vatandaşlarımızı unutulmayacak anlara ve anılara açılan bu kapıdan içeriye davet ediyoruz. Festival kapsamında gerçekleştirilecek etkinlikler için 50'ye yakın mekan belirledik. Kültür merkezleri, tiyatrolar, hem özel hem de bakanlığımıza bağlı müzeler, sanat galerileri, kütüphaneler ve açık alanlar etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festivalimizin ana sahnesini Yunuseli Havaalanı'na kurduk. Semicenk, Norm Ender, Madrigal, Bengü, Mert Demir, Sinan Akçıl, Simge, Can Bonomo ve Oğuzhan Koç konserleri burada gerçekleştirilecek. Özellikle 2 Haziran'daki Liselere Geçiş Sınavı ile 8-9 Haziran tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonrası genç kardeşlerimi bu yoğun temponun stresini atmak için konserlere bekliyorum."

 

Bakan Ersoy, 2 Haziran'da Norm Ender, 9 Haziran'da ise Oğuzhan Koç'un Yunuseli Havaalanı'nda konser vereceğini aktardı. Yunuseli Havaalanı dışında farklı sahnelerde de halk müziğinden tasavvuf musikisine kadar farklı nice ses ve namenin Bursa'da yankılanacağını aktaran Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Ayrıca, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğümüze bağlı koro ve topluluklar da festivalimizde sahne alacaklar. Müziğin çeşitliliğine, resimden fotoğrafa, el sanatlarından arkeolojiye uzanan sergilerimizin çeşitliliği eşlik edecek. Yapay zeka destekli dijital sanat uygulamalarının yer aldığı 'Atatürk Kültür Yolu'nda sergisiyle Cumhuriyet'imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bizlere rehberlik ederken, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğini gözler önüne sereceğiz. Herkesin görmesi gereken bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Elbette tiyatro sahnelerimiz de festivalimiz dahilinde sanatseverlerimiz için perdelerini açacaklar."

 

Mehmet Nuri Ersoy, Bursa'nın hem Osmanlı hem Cumhuriyet döneminde Türk tiyatrosunun öncü şehirlerinden biri olduğunu hatırlattı.

 

Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesinin sezon boyunca kapalı gişe oynayan, adeta salonlardan taşan muhteşem performanslarıyla Bursalı sanatseverlerin farklı dünyalarda farklı insan hikayelerine şahitlik edeceğini anlatan Ersoy, şunları söyledi:

 

"En başından beri Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin mümkün olduğu ölçüde kültürümüzün bütün unsurlarına yer veren, bunları insanlarla buluşturan, dinlemenin ve seyretmenin yanında deneyimlemenin, anlamanın ve öğrenmenin de olduğu bir platform olmasını istedik. Kültür ve sanatla ilgili insanlarımızın özellikle çocuk ve gençlerimizin heves ve meraklarının bu çatı altında bir karşılık bulması, izlerini takip ettikleri insanların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalarını istiyoruz. Söyleşi ve atölye etkinliklerimiz bu yüzden var ve bundan dolayı çok önemli ve çok değerliler. Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Ahmet Mekin, Selma Güneri ve Yusuf Sezgin gibi Türk sinemasını çok değerli isimleriyle söyleşiler de bu festival boyunca olacak. Yine düzenlenecek diğer söyleşi, konferans panellerle de zengin ve derin sohbetlerin kapılarını açacağız. Bütün vatandaşlarımızın bilgiye, öğrenmeye, paylaşmaya ve anlamaya meyleden bu sohbetlerin keyfini çıkarmasını diliyorum."

 

Ersoy, sevgi evleri ve huzurevi sakinlerini 7 farklı sinema salonunda gerçekleştirecekleri film gösterilerinde ağırlayacaklarını dile getirdi.

 

"Engelsiz sinema" kapsamında "Ertuğrul 1890" adlı filmin gösteriminin de festivalde yapılacağını duyuran Ersoy, "Geleneksel sanatlarımızla ilgili olarak da etkinliklerimiz olacak. Yaşayan miras ustaları çalıştayı ve yaşayan miras uygulamaları atölyeleri bunlardan sadece ikisi. Sözün özü 'yok yok' diyebileceğimiz bir festival Bursalıları bekliyor. Vatandaşlarımız daha fazla etkinlik bilgisi için kulturyolufestivali.com web sitemizi ve sosyal medya adreslerimizi takip edebilirler." diye konuştu.

 

"Gerçekler mutlaka kazanacak ve Filistin mutlaka özgür olacaktır"

 

Bakan Ersoy, festivalin önceki durağı Şanlıurfa'da olduğu gibi Bursa'da da Filistin'i konu alan etkinlikler yapılacağını aktararak, şunları belirtti:

 

"Kendisi de İsrail'in bir suikasti sonucu hayatını kaybeden usta karikatür sanatçısı merhum Naci el-Ali'nin Filistin'in özgürlük mücadelesine bir simge haline gelen çocuk karakteri 'Hanzala' sergisi Türk-İslam Eserleri Müzesi'nde olacak. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde Halil Necipoğlu ile insanlık sahnesi Filistin şiirleri ve konseri gerçekleştirilecek. Hüdavendigar Parkı yazlık sinema 'Büyük Gelen Palto' filminin gösterimine ev sahipliği yapacak. Ayrıca filmin yönetmeni Nawras Abu Saleh ile Rıza Oylum'un katılacağı 'bir film, bir yönetmen, Filistin sineması üzerine' söyleşisi düzenlenecek. Bu etkinliklerin her biri çok önemli, çok değerli. Yaşanan kıyıma, insanlık suçlarına, bunların süregeldiği onlarca yıllık tarihe dair lütfen hafızamızı taze ve güçlü tutalım. Bu etkinlikleri her şeyden önce bu amaca hizmet edecek bir hatırlatıcı olarak görün. İsrail, insanlık tarihinin utanç silsilesinin bir parçası olmaktan kurtulamayacak. Dünya kirli çıkarlar uğruna mazlumu zalim, zalimi mazlum gibi göstermek için elinden gelen her şeyi yapsa da biz unutmadıkça çocuklarımıza bu hafızayı, bu gerçekleri aktardıkça asla başaramayacaklar. Gerçekler mutlaka kazanacak ve Filistin mutlaka özgür olacaktır."

 

Mehmet Güler

foto: Bakanlık-arşiv