Kuşburnu diğer adıyla Rosa Canina, sonbahar mevsiminde olgunlaşan bir bitki türü. Anadolu Bölgesinde, özellikle kayalık alanlarda yetişen bu bitki ülkemizde Tokat, Amasya, Gümüşhane ve Samsun'da; dünyada ise Batı Asya, Avrupa ve Kuzeybatı Afrika'da yetişir.

 

İçi tüylüdür, yaz aylarının bitip sonbahar aylarının gelmesiyle olgun halini alır. Ülkemizde 27 farklı türüne denk gelinen kuşburnu kurusu ve tazesiyle çeşitli kullanım şekillerine sahiptir.

 

Çekirdekli, iç kısmı tüylü dış kısmı ise oldukça hafif olan bu dikenli bitki özel eldivenler ile toplanır. Sonrasında belirli işlemlerden geçirilerek marmelat haline getirilir. Kuşburnu marmelatı faydaları oldukça fazla olan bir bitki olarak çay, pekmez, marmelat gibi şekillerde tüketilir. Özellikle kış aylarında tüketilen kuşburnu çayı sizi birçok hastalığa karşı korur.

 

Kuşburnu Marmelatı Faydaları Neler?

 

Kuşburnunun marmelatı faydaları ile bilinir. Kuşburnu mucizevi etkileri dünyanın birçok ülkesinde üretilen ve çok tüketilen bitki türlerinden birisidir. Hem yaşı hem de kurusu birçok farklı şekillerde kullanılabilir. Faydalarını ise şöyle sıralamak mümkün olacaktır.

 

Kabızlığa karşı iyi gelir: Kabızlık uzun sürmesi halinde tehlikeli hastalıkların işareti olabilir. Günlük hayatınızı da olumsuz yönde etkileyen bu sorunu yaşıyorsunuz kuşburnu marmelatı tüketebilirsiniz.

Metabolizmanızı hızlandırır: Kuşburnundan yapılan marmelatın diğer bir faydası ise metabolizmanızı hızlandırmasıdır.Hemoroid (Basur) hastaları tarafından da tüketilebilen bu özel malzeme idrar söktürücü etkiye de sahip.

Cildinizi parlak hale getirir:Doğal yollarla sağlıklı ve parlak görünen bir cilde sahip olmak için kuşburnu marmelatından faydalanmanız mümkün. Etkilerini göstermesi için ise düzenli kullanmanız gerekebilir.

Kan yapıcı özelliğe sahiptir: Sık karşılaşılan sorunlardan birisi olan kansızlığa da iyi gelen kuşburnu marmelatı kan yapıcı özelliği ile de bilinir.

Enerji verir: Kendinizi sık sık yorgun ve bitkin hissediyorsanız kuşburnu marmelatı tam size göre. Bu organik ürün enerjinizi yükseltir, daha iyi bir etki için ceviz ile birlikte tüketebilirsiniz.

Mide sorunlarını önler: Mide sorunlarınız varsa kuşburnundan yapılan marmelatı kahvaltılarınızda tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Özellikle bal ve reçel yediğinizde midenizde yanma oluyorsa alternatif olarak değerlendirebilirsiniz.

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Yapılır?

Kuşburnu marmelatı yapmak çok zor bir işlem değil. İyi bir kuşburnu marmelatı yapmak için ise öncelikle mevsiminde toplanan kuşburnunu kullanmak gerek. Kuşburnu için en doğru zaman ise Eylül. Sonbaharda olgunlaşarak kullanıma hazır hale gelen bu özel bitkiyi seçerken ise etli, kırmızı ve iri meyveleri olanları tercih etmek önemli.

 

İyi bir kuşburnu seçimi ilk püf noktalarından birisi. Bu şekilde özenle seçilen meyvelerle yapılan marmelat çok daha lezzetli olacaktır. Şekersiz kuşburnu marmelatı faydaları ile bilinen, lezzetiyle de sevilen bu tarifi yapmak için kuşburnunu suda yıkayın, sonrasında da dal ve sap kısımlarını temizleyin.

 

Düdüklü tencerede haşladıktan sonra blenderdan geçirin ve son aşama olarak tamamen pürüzsüz olması için bir kez de elekten geçirin. İçine dilediğiniz miktarda şeker ilave edin, rengi koyulaştığında ve iyice kıvamlı bir hale geldiğinde ise konserveleme yapabilirsiniz. Özellikle kahvaltılarda bu marmelatı tüketebilirsiniz.

 

Kuşburnu Nasıl Kurutulur?

Kuşburnu bitkisini özel yöntemlerle kolay şekilde kurutmak mümkün. Kurutma işlemindeki amaç ise daha uzun süre kullanım sağlamaktır. Kurutma işlemi için iyice yıkadığınız ve saplarını kestiğiniz kuşburnunu yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. 50°C fırında 12-14 saat kadar kurutma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Oda sıcaklığında korumaya bırakacağınız kurutulmuş kuşburnunu uzun süre herhangi bir bozulma olmadan kullanabilirisiniz.

 

Kuşburnu Marmelatı Besin Değerleri Ne Kadar?

Kuşburnu marmelatı faydaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için besin değerlerini incelemek önemlidir. Kuşburnu marmelatı tam bir C vitamini deposudur. Öyle ki 5 gram kuşburnu tek başına günlük C vitamini ihtiyacınızın %35'ini karşılayacak kadar güçlü bir içeriğe sahiptir.

 

C vitamininin yanı sıra A vitamini, kalsiyum ve potasyum açısından da zengin olan kuşburnu marmelatının 1 yemek kaşığı(13 gram) 36 kaloriye denktir. 13 gram içinde 8.75 gram karbonhidrat, 0.02 gram yağ, 8.97 mg potasyum, 2.99 mg kalsiyum ve 0.28 gram lif barındırır.

 

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Muhafaza Edilir?

Kuşburnunun marmelatı faydaları ile daha sağlıklı bir yaşam için doğru muhafaza etme koşullarını bilmek gerekir. Kuşburnunu doğru muhafaza etmeniz halinde uzun süre kullanabilirsiniz.

 

Evde kendi yaptığınız ya da hazır aldığınız bir kuşburnu marmelatını en doğru şekilde saklamak için konserve yöntemini kullanabilirsiniz. Sıcakken doldurduğunuz konserveleri cam ve kapaklı bir kavanozda oda sıcaklığında ve güneş almayan kapalı bir yerde saklayabilirsiniz. Bu yöntemi kullanarak tüm kış dilediğiniz zaman kuşburnu marmelatı tüketebilirsiniz.

 

Kuşburnu Marmelatı Nasıl Kullanılır?

Şekersiz kuşburnu marmelatı faydaları ile öne çıkar ve lezzetli bir tada sahiptir. Bu nedenle mutfakta birçok farklı tarifte değerlendirebileceğiniz doğal bir üründür. İster tatlılarda isterseniz hamur işlerinde bu lezzeti kolaylıkla değerlendirebilirsiniz.

 

Enerji de vermesi için tavsiye edilen kullanım şekli ise ceviz ile birliktedir. Ceviz ve kuşburnu marmelatı birlikte kullanıldığında ihtiyacınız olan günlük enerjiyi size sağlar. Soğuk algınlığı gibi sağlık sorunlarında ise sıcak bir fincan suyun içine bir kaşık kuşburnu marmelatı ekleyebilirsiniz. Dilerseniz yalnızca kuşburnu çayı da yapabilirsiniz. Özellikle kış ayları için bu iki tarif de oldukça etkilidir. Yaz aylarında ise soğuk su, buz ve kuşburnu marmelatı ile içinizi ferahlatacak bir içecek yapabilirsiniz.

 

KUŞBURNU MARMELATI ZARARI VAR MI?

Kuşburnu marmelatı insan sağlığı için önemlidir. Fazla tüketimi ile ise bazı alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Bu gibi olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için belirtilen günlük tüketim miktarının üzerine çıkılmaması gerekir. Aynı şekilde aşırı tüketim sonucunda ishal, kabızlık, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi yan etkiler de ortaya çıkabilir. Böyle bir durum ortaya çıkması halinde mutlaka doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

 

KUŞBURNU MARMELATINI KİMLER KULLANMAMALI?

Kuşburnu marmelatı faydaları ile birçok insanın tükettiği bir besin türüdür. Diyabet (şeker) hastalarının tüketimi için de uygundur fakat bu hastalığa sahip kişilerin mutlaka şekersiz olan kuşburnu marmelatını tercih etmesi gerekir. Bebeklerin tüketimi için uygun görünse bile alerjik reaksiyonlar ortaya çıkmaması için doktor kontrolünde kullanım yapılmasına dikkat edilmelidir.

 

KUŞBURNU MARMELATI KİLO VERMEK MÜMKÜN MÜ?

Lezzetiyle kahvaltılarda sıklıkla tüketilen kuşburnu marmelatı ile kilo vermek mümkün değildir. Herhangi bir kilo verme, yağ yakma özelliği bulunmayan marmelat enerji verdiği için günün erken saatlerinde tüketilebilir. Fazla kullanılması halinde ise kilo alımına neden olabilir. Dikkatli ve ideal miktarda tüketime mutlaka önem verilmeli.

 

KUŞBURNU MARMELATI GÜNDE NE KADAR YENİR?

Kuşburnu marmelatının faydalarından yararlanabilmek için günlük kullanım limitine özen göstermelisiniz. En doğru ve zararsız kullanım miktarı olarak ise günlük 2-3 tatlı kaşığı kullanım ideal olabilir. Özellikle kış aylarında bağışıklığını güçlendiren, sizi soğuk havalarda hastalıklara karşı koruyan kuşburnu marmelatını günlük olarak bu ölçülerde tüketmenizde bir sakınca yoktur.

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr