Muhtarların iş yükünün e-devlet uygulaması ile azalması sonucunda birçok insanın muhtarlıkların kaldırılması konusunda düşünceleri meclise kadar taşındı. Herkesin elinin altında olan teknoloji ile beraber her şeye kolayca ulaşabiliyorlar. Kolay ulaşım sayesinde muhtarlıkların devlete bir yük olduğu konusunda düşünceler giderek artıyor. Bizde bu konu hakkında Çanakkale merkezde bulunan ve ilin en fazla nüfusuna sahip Barbaros Mahallesi’nin 25 Senelik muhtarı Şaban Şahin’in bu konu hakkında düşüncelerini sorduk;

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Barbaros Mahallesi muhtarı Şaban Şahin , aslen Lapseki – Şahinli köyündenim. 1954 doğumluyum 70 yaşındayım. 5 dönemdir yani 25 senedir burada muhtarlık yapıyorum. Muhtar olmasan önce 22 senedir bu mahallede Şaban bakkal olarak hizmet vermiştim.

Muhtarlar tam olarak ne iş yapıyorlar?

Köyümüzün veya mahallemizin denetimini ve temsilcisi olarak adlandırabiliriz.

Muhtarların görevleri ve sorumlulukları tam olarak nedir?

Köylerin muhtarlıklarında özel idareye bağlı iken biz mahalle muhtarları farklı olarak belediyelere bağlıyız. Görevleri kısacası insanların her sorununu çözmeye yardımcı oluyoruz.

Muhtarlığın sizi zorlayan kısmı tam olarak nedir ?

Aslında ne kadar iş yükümüz hafiflese de tebligatlar yönünden zorluk çekiyoruz. Tebligatlar genelde posta yoluyla insanlara giderken bazı kişiler evde olmadığı için bize geri dönüyorlar. Bu da insanların muhtarlığa gelip onları bizde alması gibi uzun bir işleme sokuyor.

E-devlet adlı platformun açılması ile beraber muhtarların iş yükü azaldı bu konu hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?

Eskiden insanlar gece gündüz demeden bir evrak olduğunda bizi ararlardı bizde gecenin bir vakti muhtarlığı açıp o belgeyi verirdik. Genelde insanların en çok sorun yaşadığı nüfus kayıt örneği olurdu. Şimdi ise insanlar tek bir tuşla isterseniz gecenin bir vakti istedikleri belgeye ulaşabiliyor. Eskiden muhtarlar baktığı için evrakta sahtecilik olayları çok fazla olurken şu an e-devlet sayesinde bu olaylar çok yaşanmıyor. Tabi ki e-devleti kullanan var kullanamayan var kullanmayanlar mesela yaşlılar gibi istedikleri zaman bize muhtarlıklara gelebilirler.

E-devlet birçok işi kolayca hallettiği için size yani muhtarlara zararları neler oldu?

Bize muhtarlara zararından çok insanlara olan büyük faydası beni mutlu etti. Bize en çok nüfus talepleri gelir. Şimdi istediğiniz zaman istediğiniz evrağı çıkartabilirsiniz. Biz hiçbir evrağı maddi bir kaynak olarak görmemişizdir.

Muhtarlık dışarıdan bakıldığında insanların kolay bir iş olarak sınıflandırdığı bir meslek sizce muhtarlık nasıl bir meslek?

Şu anda bazı muhtarlar genelde 2 iş birden yapıyorlar. Bu bence olmamalı hizmet yönünden asla insanları karşılamıyor. Muhtarlık 24 saat hazır bir vaziyette durmalıdır. Muhtarların her zaman arandığında müsait olması gerekir. Bu yüzden muhtarlık kolay bir meslek değildir insanlarla kişisel olarak ilgileniyoruz.

Muhtarlıkların kaldırılması gerektiği hakkında konuşmalar dönüyor sizce muhtarlık kaldırılmalı mı?

Muhtarlık hemen kaldırılacak bir kurum değildir. Her şey muhtarlıkta başlayıp muhtarlıkta bitiyor. Kaldırılması çabucak olacak bir şey değil.

Barbaros mahallesi muhtarlığınız süresince ne gibi çalışmalara imza attınız?

Mahallemizin her şeyi ile ilgilenen bir kurumuz. Biz özel idareye bağlı değiliz biz belediyelere bağlıyız. Mahallemizin bir sağlık ocağına ihtiyacı varsa eğer bunu belediye ile konuşup beraber bir çalışma yürütüyoruz. Yeni belediye başkanımızla da yeni çalışmalar yapmayı planlıyoruz.

Şaban Bey, bunun haricinde eklemek istediğiniz bir düşünceniz var mı?

Muhtarlığın kaldırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Kaldırılırsa eğer vatandaşlarla kişisel olarak ilgilenecek bir kurum ortadan kalkmış olacak ve belediyelerimize daha fazla iş yükü binerek insanların sorunlarına yakından ilgilenmeyecekler.

 

Atakan Alkış