Çanakkale Esenler Mahallesi Sadi Fenercigil Caddesi üzerinde 13 bin 982 metrekarelik alanda bulunan Aromatik ve Tıbbi Bitkiler Parkı 10 Haziran 2021 tarihinde açıldı. Daha öncesinde meşe ağacı yetiştirilen bu park, belediye tarafından Hayrettin Karaca nam-ı değer Toprak Dede ismini aldı.

“Yaşamak istiyorsan yaşatacaksın”

TEMA Vakfı Kurucusu olan Hayrettin Karaca’nın sloganları parkta dikkat çekiyor. Yetiştirilen fideler köyde yaşayan üreticilerle buluşturuluyor ve ekonomiye katkı sağlanıyor. Parkın bulunduğu arazinin asıl amacı ise tekrardan tarıma elverişli hale getirilmesi. Parkın diğer amaçları arasında; üreticilere fide desteği aynı zamanda ürünleri çoğaltmak, tarım topraklarını zehirsiz alanlara çevirebilmek, yeni bir iş alanı açmak bulunuyor.

Parkın içerisinde 45’den fazla aromatik ve tıbbi bitkiler bulunmakta; mürver, çarkıfelek, atlangıç, ölmez çiçek, tıbbi papatya, yara otu, Çanakkale kekiği, tıbbi nane, kedi nanesi ve lavanta gibi birçok çeşidi içerisinde barındırmakta. Üretilen bitkiler daha sonrasında işlenerek farklı amaçlarda kullanılıyor. İnsan sağlığına yararlı olmasının yanı sıra kozmetik alanında da üretim sağlanıyor. Yağ ve bitki çayı olarak da piyasaya sürülerek ekonomiye katkı sağlanması amaçlanıyor. Bu sayede hem kente hem kırsala katkı sağlanıyor.

Çanakkale halkı ve turistlerin yakın zamanda gözdesi haline gelen park; içerisinde yürüyüş yolu ve oturma alanlarını da bulunduruyor. Aynı zamanda bitki yetiştiriciliği için önemli olan arılar da kovanlarıyla parkta yer ediniyor.

 

Tuba Demirtaş