Gelibolu Belediye Başkanı Mustafa Özacar, 1926 yılında kabul edilen Medeni Kanunun 91.yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Başkan Özacar, mesajında şu ifadeleri kullandı:
“1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun, tarihimizin en önemli kazanımları arasındadır. Atatürk’ün ‘Ey Türk Kadını, sen ayaklar altında ezilmeye değil omuzlar üstünde yükselmeye layıksın.’ sözünün hukuki karşılığı ve bir modernleşme dönemecidir. Ulusal Kurtuluş Mücadelemizde eşsiz emekleri olan kadınlarımızın, layık olduğu insanca yaşam Medeni Kanun'la sağlanmıştır. Uygar bir toplum olma iddiamız, hukuki zeminde, Medeni Kanun ile ispata dönmüştür. Yıldönümünü kutladığımız eşsiz bir hukuk devrimi olan Medeni Kanun, kadın ve erkeklerin eşit haklara sahip olması, resmi nikahın zorunlu hale gelmesi ve birlikteliklerin resmi bir akit ile devlet güvencesine alınmasıdır.
Medeni Kanun bununla birlikte kadına, boşanma hakkının tanınması, mirastan, kadın ve erkeklerin eşit ölçüde faydalanmasının sağlanması, çocukların yetiştirilmesinde eşlere ortak yükümlülüklerin getirilmesi özetle yıllardır gözardı edilen eşitliğin tesisidir. Bu sebeple kesinlikle ifade edilebilir ki kadınlarımız Atatürk sayesinde layık olduğu seviyeye erişebilmiştir. Bu vesileyle Atatürk’e ve zamanın Adalet Bakanı Mahmut Esat Bozkurt’a şükranlarımızı ve minnetlerimizi sunar, kadınlarımızın önlerinde hala bir geri kalmışlık eseri olarak duran tüm hukuki ve sosyal engellerin ve eşitsizliklerin giderilmesini dilerim.”
 


Kaynak: Haber Merkezi