Seçimlerden önce inşaatı biten fakat açılışı yapılmayan köprü, seçimlerden sonra da haftalarca kapalı kaldı. Vatandaşların tepkisi üzerine bu köprünün açılışı yapılmadan trafiğe açıldı.

 

Çarpık yapılaşma, yollarda yapılmayan üst geçitleler, gereksiz yaya ışıkları nedeniyle Çanakkale’de trafik son yıllarda içinden çıkılmaz hale geldi. Atikhisar barajından gelip Çanakkale Boğazı’na akan Sarıçay, ulaşımı engelleyen faktörlerin başından geliyor. Sarıçay üzerine şimdiye kadar üç köprü yapıldı. İnönü caddesi, Atatürk caddesi ve Troya caddesi üzerindeki köprüler ile kentin her iki yakasının ulaşımı birleştiriliyor. Çanakkale hızla gelişince bu köprülerin yetmediği görüldü.

Özelikle şehrin cezaevi bölgesine ve diğer taraftan da havaalanı bölgesi ve Adliye bölgesine kayması ile bu bölgedeki trafik de Troya caddesi ve köprüsünde yapılmak zorunda kalındı. Bu bölgelerde yaşayan vatandaşların çayın bir tarafına geçmesi için Truva köprüsünü kullanmak zorunda kalıyordu. Bu da hem Truva köprüsünde hem de buradaki yolda yoğunluk oluşturdu.

Sanayi bölgesi ve cezaevi civarında hızla gelişen konutlarda yaşayan vatandaşlar, Adliye, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve bu bölgedeki yerlere gitmek için aşağıya gelip Truva köprüsünden geçip yine havaalanı yanındaki yola girip gidiyordu. Bu da hem zaman hem de yakıt kaybına yol açıyordu. Vatandaşlar Havaalanı yanından karşıdaki sanayi bölgesine bir köprü yapılmasını defalarca dile getirdi. Çıkan haberler üzerine Çanakkale Belediyesi buraya bir köprü yapılabileceğini belediye meclisinde dile getirdi fakat devamını getirmedi.

KÖPRÜ İNŞAATI TAMAMLANDI

Bunun üzerine Devlet Su İşleri (DSİ) geçen burada köprü yapılması için çalışma başlattı. İlahesi yapıldı. Bölgeye demirler getirildi ve demirler bağlandıktan sonra aylarca bekletildi. Bu sefer elektrik direklerinin köprü güzergahında yer alması sorunu çıktı. Elektrik direkleri başka tarafa kaydırılınca çalışma başlatıldı.  Vatandaşların sık sık dile getirmesi üzerine çalışma geçen yıl Eylül ayında başladı. Daha sonra köprüde çalışmalar hızlandı. Çay yatağı kazıldı ve kazıklar çakıldı. Bir süre önce de köprünün kaba kısmı tamamlandı. Daha sonra köprünün bağlantı yolları da Çanakkale Belediyesi tarafından yapıldı. Köprünün sanayi tarafından kavşak yapıldı. Sanayi tarafından havaalanına doğru giderken köprü çıkışından Sarıçay kenarına çıkış yolu verildi girişe izin verilmedi. Bu bölgeden köprüden karşıya geçmek için havaalanı kapısı önündeki kavşaktan yola girilmesi gerekiyor.

 

TÖREN YAPILMADAN HİZMETE AÇILDI

4. Köprü DSİ tarafından yapılıyor. Köprünün konumlanacağı toplam uzunluk 2.350 metre uzunluğunda. Çanakkale şehir merkezinde yaşayan vatandaşlar için bu köprü çok büyük önem taşıyor. Bu yüzden köprünün dört gözle açılması bekleniyordu. Bu önemli projenin seçimlerden önce düzenlenecek törenle açılması bekleniyordu. Çünkü köprünün inşaatı seçimlerden önce bitmişti. Hatta köprünün 18 Mart’ta Çanakkale’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacağı da konuşulmuştu. Seçimler bitti yine köprü açılmadı. Herşeyi biten köprünün açılmamasını vatandaşlar da merak ediyordu. Sosyal medya hesaplarında vatandaşlar köprünün neden açılmadığının sorularını sordukları sırada Cuma akşamı köprü sessiz sedasız açıldı. Bu kadar önemli bir projenin tören düzenlenmeden açılmasına ise anlam verilmedi.

 

TRAFİĞİ RAHATLATTI

Bu fotoğraf köprünün açılmasına 2 saat kala önce çekildi. Troya köprüsündeki araç kuyruğu uzayıp gittiği görüldü. Biten köprü trafiğe açılması ile bölgedeki trafik rahatladı, yeni gelişen bölgelere ulaşım daha kolay oldu. Bu köprü alternatif bir ana arter yapıldı. Şehri, Esenler ve yeni gelişen Tekzen bölgesi ile bağlanan yolların bağlantısı da yapıldı.

Köprünün bağlandığı havaalanı yanındaki yolda da çalışmalar bitti. Havaalanı yanındaki yol çift şerit olarak düzenlendi. Bu yolda da halen elektrik direkleri nedeniyle sıkıntı bulunuyor. Elektrik direklerinin kaldırılmaması nedeniyle çift şeritli yol bir andan tek şeride düşüyor.

Sanayi bölgesinde de çalışma yapıldı. Bu çalışmalar çerçevesinde cezaevi bölgesindeki ve sanayi bölgesindeki vatandaşlar, üniversiteye, adliyeye, kepeze ve bu bölgeye gitmek istediği zaman Troya caddesine girmeden buradan transit geçmeye başladı ve şehir içindeki trafik de rahatlamış oldu.

 

ÇAYIN ISLAHI YAPILIYOR

Sarıçay’ın Çanakkale Boğazı’ndan Troya köprüsüne kadar olan havzada ıslah çalışması da başladı.  Troya köprüsü ile yeni yapılan 4. Köprü arasındaki bölge kepçeler çalışıyor. Havzadaki çamur çıkarıdlı ve genişletildi. Adeta bataklık ve çöplük gibi duran bu alanın da çalışma başladı. Burası da ayrıca halka açık yeşil bir alana dönüştürülecek. Buradaki çalışma da DSİ tarafından yapılıyor. Öte yandan önümüzdeki yıllarda Sarıçay üzerine 5. Köprünün de yapılacağı öğrenildi.

 

Mine Yel

Foto: BHA-Belediye