En eski yerleşim yerlerinden biri olan Bayramiç ilçesinin eskiden beri devam eden gelenekleri de bulunuyor. Bayramiç ilçesine 25 kilometre uzaklıkta bulunan ve Kazdağları eteklerinde yer alan Muratlar köyünde 80 yıldır bayram eğlencesi düzenleniyor. Büyük beğeni toplayan bu eğlencede, köyün erkekleri kadın kılığına girerek deve, gelin-damat, kız kaçırma, tilki gibi çeşitli orta oyunları sahneledi. Köy kızlarının müzik eşliğinde eğlenceye katıldığı gecede çuval yarışı, sandalye kapmaca, halat çekme oyunları oynandı. Bir hafta önceden duyurulan etkinliğe çeşitli il ve ilçelerde yaşayanlar da aileleriyle birlikte köye gelerek eğlenceye katıldı.

Köy sakinleri de bu gelenekten çok memnun. Köyde yaşayan Muharrem Akıncı, "Ben bildim bileli bu eğlence tertip ediliyor. Deve oyunu sahnelenir. Deve görünümündeki kişiye büyük bir çan takılırdı. Rahmetli babam deveden çok korktuğu için sanki gerçekmiş gibi kaçardı. Tilki oyunu yaparlardı. Köy hayrında da aşıklar sokağı geleneği vardı. Burada gezilir ve gençler anlaşırdı. Gelenek ve göreneklerin yaşatılmasından mutluyum" dedi.

Muratlar köyü muhtarı Recep Aydoğan ise, çocukluğundan beri bu geleneğin sürdürüldüğünü belirtip, "Hem örf ve adetlerimizi yaşattık hem de birlik beraberlik içinde eğlendik" dedi.

 

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA