31 Mart Yerel Seçimlerinde Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Değişmez denilen belediyeler el değiştirdi. Yıkılmaz denilen partilerin kaleleri yıkıldı. Üzerine çok konuşulacak, çok tartışılacak ve ders çıkartılacak seçim bölgeleri oluştu. Çanakkale’de en çok Lapseki ilçesi ve Gelibolu ilçesi konuşuluyor ve karşılaştırılıyor.

LAPSEKİ’DE AK PARTİ NEDEN KAYBETTİ?

AK Parti Çanakkale eski milletvekili ve şimdi İçişleri Bakan Yardımcısı olan Bülent Turan’ın Lapsekili olması dolayısı ile burası AK Parti kalesi olarak biliniyor. Geçen süre içinde de ilçe çok yatırım aldı. Turan’ın adamı olarak bilinen ve 2 dönem ilçede belediye başkanlığı yapan Eyüp Yılmaz bu seçimde de aday gösterildi. İlk döneminde ilçede iyi bir çalışma yapan eski başkan Yılmaz, geçen dönem ise halktan uzaklaşması ile tepki topladı. Belediyedeki makamından daha çok ofis olarak kullandığı başka yerlerde daha çok vakit geçirmesi ile eleştirilen Yılmaz, seçimlere birkaç ay kala halkın içine çıktığı belirtiliyor. Rakibi İYİ Parti adayı Atilla Öztürk ise tam tersine aday gösterildiği günden itibaren halkın içine çıktı. Gençlerle buluştu, onlarla top oynadı. Halkla sıcak temas kurdu. Ve bunun sonucunda büyük bir farkla seçimi kazandı.

Lapseki Blediyesi’nin kaynaklarının belli kişilere gittiği yönünde çok eleştiriler son yıllarda hep çok konuşuldu. Burada toplanan gücün kaynaklara sahip olduğu da hep eleştiri konusu oldu. Belediye çevresinde toplanan kitlenin ve ilçede parti yöneticilerinin zenginleşmesi ve halktan uzaklaşmasının seçimlere yansıması olarak da görüldü.

TURAN’IN KONUŞMASI KIRILMA NOKTASI OLDU

Bu olumsuz gelişmelere bir de seçim sürecinin başladığı dönemde ilçeye gelen İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan’ın konuşması tam bir kırılma noktası yarattı. Başkan adayı Yılmaz’ı yanına ala Turan, kendisini desteklemeye gelen parti ve ilçe halkına yaptığı konuşmada bazı AK Partilileri FETÖ’cülükle suçlaması o dönem çok konuşulmuştu.

AK Parti içerisindeki tartışmalarda bazı kişileri de FETÖ/PDY üyesi kişilerle işbirliği yapmakla suçlayan Bülent Turan’ın “Çanakkaleli olmayan bir FETÖ’cüyü Çanakkale’nin üniversitesine rektör yapanlar karışacak her şeye, Çanakkale’de olmayan Sivil Toplum örgütünü FETÖ’cülerin talimatıyla Çanakkale’ye kuracaklar, yetmedi işadamlarını zorla buraya üye yapmaya karışacaklar ama ömrünü, bu yaşa kadar her imkanını Çanakkale’ye vermiş olan Bülent Turan karışmayacak.. Olur mu öyle şey.” demişti. Bu sözleri sadece Lapseki’de değil il genelinde parti içinde büyük kırılmalara neden olmuştu.

GELİBOLU NASIL KAZANDI

AK Parti’nin kaybettiği Lapseki’nin hemen karşısında bulunan Gelibolu ilçesinde ise kazandı. Gelibolu’da tam bir CHP kalesiydi. Yıllardır bu güzel ve tarihi ilçeyi CHP’li Mustafa Özacar yönetiyordu. Özacar, bu seçimde de partisi tarafından aday gösterildi. Kesin kazanılacak yer olarak gösterilen Gelibolu’da AK Parti doğru bir aday çıkardı. Gelibolu’ya bağlı Evreşe beldesinde yaptığı çalışmalarla Türkiye’de tanınan belediye başkanı Ali Kamil Soyuak, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’in de önerisi ve desteği ile Gelibolu’ya aday gösterildi. Büyük bir tanıtım ve çalışma yapıldı ilçede. Seçim sürecinde Gider’de defalarca buraya gelerek Soyuak ile çalıma yaptı.

Görev yaptığı dönemde sicili de oldukça temiz olan ve çalışkanlığı ile bilinen Soyuak, seçimden zaferle çıktı. Çanakkale’de kaybedilen belediye başkanlıklarına bahane arayan AK Partililere Soyuak’ın zaferi örnek gösteriliyor. Doğru aday ve iyi bir çalışma ile seçimin kazanılabileceği, kaybedilen yerlerde ise bahanelerin arkasına sığılmaması gerektiği vurgusu yapılıyor.

 

Mehmet Güler