Geçen Pazar günü yapılan yerel seçimlerde, Türkiye tarihinin en ilginç sonuçları ortaya çıktı. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Kesin kazanacak gözü ile bakılan belediyeler el değiştirdi. Bazı yerlerde hiç beklenmeyecek adaylar başkan seçildi.

Vatandaşlar adeta siyasete ve siyasetçilere ayar verdi. Yıllardır isteklerine kulak asılmayan ve sorunları çözülmeyen vatandaşlar, bu seçimde kendisini hatırlattı. Bu hatırlatma da bazı partilere ve siyasetçilere de pahalıya patladı. Kentte dengeler tamamen değişti.

İL GENEL MECLİSİNDE ÇOĞUNLUK TEKRAR CHP’YE GEÇTİ

Belediye başkanlıkları kadar yerel seçimlerde büyük önem taşıyan alanlardan biri de il genel meclisi. İl genel meclisleri, belediye sınırları dışındaki alanlara yapılacak hizmetlere karar veriyor. Bu yüzden kent için il genel meclisleri de çok büyük önem taşıyor. Hatta kentte rantların en çok döndüğü yerlerden biri il genel meclisi.  Bu rant olaylarını geçen dönem çok konuşuldu.

Geçen dönem 2019 yerel seçimlerine Çanakkale İl Genel Meclisi’nde çoğunluğu yine CHP almıştı. Çoğunluğu elinde bulunduran CHP İl Genel Meclis Başkanlığı’nı almıştı. 2 yıldan sonra tekrar il genel meclis başkanlığı seçimi yapıldı. Bu sefer CHP’li meclis üyeleri bir isimde anlaşamadı. Son anda CHP’li il genel meclis üyesi Nejat Önder, AK Parti’ye geçince ve ona bir CHP’li üye daha destek verince çoğunluk AK Parti’ye geçti ve başkanlık el değiştirdi. Bu operasyon çok konuşulmuştu.

Geçen Pazar yapılan seçimde CHP yine çoğunluğu aldı. CHP 19, AK Parti 12, İYİ Parti 2 ve MHP 1 il genel meclis üyesi çıkardı. Bir önceki yerel seçimlerde CHP Çanakkale merkezde 4, AK Parti 2 il genel meclisi çıkarmıştı. Bu seçimde ise CHP yine 4, AK Parti 1, İYİ Parti de 1 il genel meclisi çıkardı. Bu sonuçlara göre İl Genel Meclisi’nin CHP’ye tekrar geçmesi bekleniyor. CHP, yine başkanlıkta anlaşamazsa bir önceki dönem gibi operasyonlar devreye girebilir.

BAŞKANLAR DEĞİŞTİ

22 yıl boyunca Çanakkale Belediyesi’ni yöneten Ülgür Gökhan’ın başkanlığı aynı partiden seçilen Muharrem Erkek’e devredecek. Erkek’in göreve gelmesi ile beraber yıllardır aynı kadroların yönettiği belediyede büyük değişim olması bekleniyor. İlk başta başkan yardımcıları daha sonra müdürlüklerin değişeceği bilinen bir gerçek.

Benzer durum belediye başkanlarının değiştiği, Lapseki, Gelibolu, Biga, Gökçeada, Bozcaada, Bayramiç’te de yaşanacak. Belediye başkanlarının değişmediği yerlerde ise durum aynı devam edecek.

PARTİ YÖNETİCİLERİ GÖREVDEN ALINACAK

Seçim sonuçları sadece adaylar için değil parti teşkilatları için de büyük önem taşıyor. Partisinin kazanmadığı ve oy kaybettiği yerlerde ilk değişecek olanların başında parti teşkilatları geliyor. Çanakkale genelinde bakıldığında en fazla oy kaybının yaşandığı partilerden biri AK Parti. AK Parti, hem ilçeleri kaybetti hem de il merkezinde oyu yüzde 36’lardan yüzde 18’lere düştü. Bu hezimetin de hem il hem merkez ilçe hem de kaybın yaşandığı ilçe teşkilatlarına fatura edilecek.

Çanakkale’de sadece AK Parti’nin değil CHP’nin de merkezde oyu çok düştü. Geçen yerel seçimde CHP’li Ülgür Gökhan yüzde 60’ın üzerinde oy alırken, bu seçimde başkan seçilen Muharrem Erkek ancak yüzde 40 civarında oy aldı. Bu büyük düşüşün faturasının kesileceği teşkilatlardan biri de CHP merkez ilçe teşkilatı.

Seçimler bitti, devir teslimler yapılıyor, sonuçlar değerlendiriliyor ve bir süre sonra faturalar kesileceğe benziyor.

Mehmet Güler