AK Parti’nin bu seçimden büyük oy kaybına uğramasının ardından MYK’yı toplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başarısız sonuçlardan kimsenin kaçamayacağını belirterek, başarısız teşkilatların görevden alınacağı mesajı verdi. AK Parti’nin en fazla oy kaybının yaşandığı illerden biri de Çanakkale olması dolayısı il ve ilçe teşkilatların kısa sürede görevden alınacağı belirtiliyor.

 

AK Parti ilk defa Türkiye genelinde bir seçimde 2. Parti konumuna düştü. Bu sonuçlardan sonra birçok yerde belediye başkanlıkları büyük farkla kaybedildi. Bu sonuçlardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Merkez Yürütme Kurulu’nu (MYK) topladı. AK Parti MYK’sında ilk defa bu kadar detaylı bilgi de medyaya sızdı. Alınan bilgilere göre; toplantıda Erdoğan’ın mevcut durumda hem genel merkez, hem teşkilat, hem de adayların payı bulunduğunu ortaya koyduğu, aday belirleme sürecinden seçimin sonuçlanmasına kadar yaşananların değerlendirdiği öğrenildi.

Kaynakların verdiği bilgilere göre; MYK’da Erdoğan’ın vatandaşlardan gelen şikayetleri gündeme getirdiği, parti yönetimi, il, ilçe, belde teşkilatları, belediye başkanları, milletvekilleri ve bürokraside görülmeye başlanan olumsuz tutumlardan kurtulmanın ve onunla mücadele edilmesinin öneminin altını çizdiği belirtiliyor.

Toplantıda ayrıca teşkilatların vatandaşlarla aralarına duvar örmesi üzerine durulduğu, bu davranışın büyük düşman olduğunu, hangi konumda olursa olsun millete karşı olumsuz tutumlarda bulunanların hesap verme sorumluluğundan kaçamayacağını net bir biçimde belirttiği ifade ediliyor.

 

KİMSE BU SONUÇTAN KAÇAMAYACAK

Cumhurbaşkanı, AK Parti yönetiminde yer alan kimsenin 31 Mart seçim sonuçlarının sorumluluğundan kaçamayacağını, oy kayıplarının tek bir soruna ve tek bir başlığa indirilemeyeceğini, bunun kolaycılık olacağını ve nerede eksik, hata, kasıt ya da ihanet varsa üzerine gitmenin boyunlarının borcu olduğunu belirtti.

 

ÇANAKKALE TEŞKİLATI BAŞARISIZ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MYK’da teşkilatlarla ilgili bu mesajı verirken, gözler Çanakkale teşkilatlarına çevrildi. AK Parti bu seçimde en fazla oy kaybını yaşadığı yerlerden biri de Çanakkale oldu. 2014 yerel seçimlerinde AK Parti Çanakkale merkezde yüzde 35 civarında oy aldı, 2019 yerel seçimlerinde yüzde 36 civarlarında oy aldı. Bu seçimde ise oyları adeta eridi ve yüzde 18 civarında oy aldı. AK Parti adayı Jülide İskendeorğlu, aday gösterildikten sonra sahaya çıkarak projeleri ile çalıştı. İlk günden bu yana AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider’de yanında yer aldı. Burada en büyük iş ise il ve merkez ilçeye düşüyordu. Seçim çalışması sürecinde hem il hem de merkez ilçe teşkilatın adaylarını yalnız bıraktığı konuşuldu. Yalnız bırakılan İskenderoğlu, yine çalışmayı bırakmadı. Ortaya çıkan kötü sonucun en büyük sorumlusu olarak da hem il hem de merkez ilçe teşkilatı gösteriliyor. Bu yüzden AK Parti il ve merkez ilçe teşkilatının en kısa sürede görevden alınacağı bekleniyor.

 

BAŞARISIZ İLÇE TEŞKİLATLARI DA GÖREVDEN ALINACAK

Sadece Çanakkale merkez değil, birçok ilçede AK Parti teşkilatları başarısız oldu. Başarısız ilçelerin başında da Lapseki geliyor. Lapseki, Çanakkale’de AK Parti’nin kalesi olarak gösteriliyordu. İki dönem belediye başkanlığı yapan Eyüp Yılmaz, bir kez daha aday gösterildi. Kesin kazanılacak gözü ile bakıldığı ilçe kaybedildi. Lapseki’de ortaya çıkan sonuç, Çanakkale’de en çok konuşulan sonuçlardan biri oldu. Bu yüzden görevden alınacak ilçe teşkilatlarından biri de Lapseki. Lapseki gibi Biga ilçesi de başarısız oldu. AK Parti’nin en başarılı olduğu yer ise Gelibolu. CHP’nin kalelerinden biri olan Gelibolu, bu seçimde belediye AK Parti’ye geçti.  Gelibolu’daki başarı da şunu gösterdi, doğru aday ve iyi bir çalışma ile seçiminin kazanabileceği gösterildi.

 

Mehmet Güler