Vatandaşların istemediği adayların dayatılması, hep aynı kişilerin aday gösterilmesi, siyasetçilerin vatandaşların isteklerine kulak asmaması, ekonomik krizi sadece alt tabakadaki halkın yaşaması, vatandaşların tepeden bakılmasına halk bu seçimde büyük ders verdi. Büyük partiler ve aday gösterilen önemli siyasetçiler cezalandırıldı. Halk yeni arayışlar içine girdi ve hiç tanınmayan adaylar oy patlaması yaşadı. Bu tepki sonucunda da Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde bağımsız belediye başkan adayı olan Zeynep Çelik (22),  Türkiye'nin en genç belediye başkanı oldu. Adaylığını koyan çöpçü de binlerce oy aldı. Bu seçimde vatandaşlar siyasetçileri resmen cezalandırdı.

 

Geçen Pazar yapılan yerel seçimler, Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale tarihine de damga vuran bir seçim oldu. Hiç kimsenin beklemediği sonuçlar ortaya çıktı. Seçimin üzerinden birkaç gün geçmesine rağmen sonuçların ortaya çıkardığı şok etkisi halen devam ediyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale genelinde de bir değerlendirme yapıldığında bu sonuçların nedenleri de bir bir ortaya çıkmış oluyor.

ÇANAKKALE MERKEZDE HALK MESAJ VERDİ

Aday adaylık süreci ile beraber hem AK Parti hem de CHP’nin adayları çok tartışıldı. AK Parti’nin adayı Jülide İskenderoğlu, bir dönem milletvekilliği yaptı, ikinci kez tekrar aday gösterildi. Geçen genel seçimlerde seçilmedi. Hemen ardından Çanakkale Belediyesi için aday gösterildi. AK Parti ve MHP’nin adayı olan İskenderoğlu’nun aldığı oy adeta hayal kırıklığı yarattı. Geçen genel seçimde Ayhan Gider yine Cumhur İttifakı adayı olarak seçime girmiş ve yüzde 36 oy almıştı. İskenderoğlu bu seçimde yüzde 18 civarında oy aldı. İskenderoğlu’nun aldığı bu oy oranı çok üzün süre tartışma konusu olacağa benziyor

CHP’de de durum pek farklı değil. 22 yıl boyunca Çanakkale’yi yöneten Ülgür Gökhan bu dönem aday olmadı. Aday gösterilecek kişinin temayül yoklaması ile belirlenmesini istedi. Teşkilatın ve CHP’lilerin de isteği buydu. Diğer aday adaylar da üye bazlı yoklama istedi. Ama CHP genel merkezi bu isteği yerine getirmedi. CHP’de 3 dönem milletvekili seçilen ve ardından bakan adayı olan, Kılıçdaroğlu seçilmeyince de boşta kalan Muharrem Erkek, direk aday gösterildi. Bu CHP’lilere dayatılan bir aday olarak görüldü. Bu dayatmanın sonucu da oylara yansıdı. Geçen yerel seçimde Ülgür Gökhan yüzde 60’ın üzerinde oy alırken, Erkek bu seçimde yüzde 40’ın altında oy aldı ve az bir farkla belediye başkan seçildi. CHP’deki bu büyük oy kaybı da AK Parti’de olduğu gibi aday dayatılmasından kaynaklandığı bilinen bir gerçek.

BURAK KUNT, TEPKİ OYLARINI TOPLADI

En güçlü partilerden olan CHP, AK Parti ve MHP’nin adaylarını beğenmeyen Çanakkaleliler, İYİ Parti adayı Burak Kunt’ta yöneldi. Adaylara ve siyasetçilere tepki gösterenlerin bir kısmı sandığa gitmedi. Sandığa gidenler de Burak Kunt’ta oy verdi. Çanakkale siyasetinde yeni yeni tanınan geçen dönem belediye meclis üyesi olan ve esnaf olan Kunt, adeta oy patlaması yaşadı. Yüzde 37 civarında aldığı oy ile seçimi az bir farkla kaybetti. Partisi Türkiye genelinde hayal kırıklığı yaşarken Kunt Çanakkale’de seçime damga vurdu. Burak Kunt iyi bir aday ama aldığı oyların büyük kısmı tepki oyları oldu.

22 YAŞINDA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

Sadece Çanakkale merkezde değil il genelinde vatandaşlar siyasetçilere ders verdi. İlginç bir sonuç da Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde yaşandı. Yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde bağımsız aday olan Zeynep Çelik, resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandı. Bu sonuçlara göre Çelik, Türkiye'nin en genç bağımsız belediye başkanı oldu. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çelik, "Hep birlikte çabalarımız ve dualarımız ile çıkmış olduğumuz bu hizmet yolunda desteklerinizi esirgemediğiniz için çok teşekkür ederim. Kalkım'a yakışır hizmeti getirmeyi, halkımıza değer vermeyi önümüzdeki 5 yılın her gününde kendime borç bilerek sizlere layık olacağım. Bu başarı hepimizin" dedi.

 

LAPSEKİ İLÇESİNDE AK PARTİ CEZALANDIRILDI

 

Çanakkale’de sonucu en çok konuşulan yerlerden biri de Lapseki ilçesi oldu. Lapski AK Parti’nin adeta kalesi gibi görülüyordu. AK Parti’nin Çanakkale’deki önemli ismi İçişleri Başkan Yardımcısı Bülent Turan’ın memleketi olan ve sık sık geldiği Lapseki’de iki dönemdir belediye başkanlığını Eyüp Yılmaz yapıyordu. İki dönemdir ilçede görev yapan Yılmaz, tekrar aday gösterildi. Kesin kazanır gözü ile bakılırken, halk İYİ Parti’nin adayı Atilla Öztürk’ü rekor oyla seçti. Öztürk yüzde 56 oy alırken, Yılmaz yüzde 34’te kaldı. Lapsekililer, bu sonuçla dayatma siyasetine karşı çıkmış oldu. Hep aynı adayların dayatılmasına halk dur dedi.

 

GELİBOLU’DA DOĞRU ADAY KAZANDI

Lapseki’nin hemen karşı tarafından bulunan Gelibolu ilçesini ise yıllardır CHP’li Mustafa Özacar belediye başkanlığı yaptı. Bu yerel seçimde de karşısında aday aday çıktı ama yine gösterildi. Halk kendilerini hep aynı kişinin yönetilmesine aday adaylık sürecinde tepki göstermişti. AK Parti burada iyi bir aday çıkardı. İlçeye bağlı Evreşe belediyesinde yaptığı işlerle Türkiye’de takdir toplayan Ali Kamil Soyuak, aday gösterildi. Çalışkan ve dürüstlüğü ile bilinen Soyuak, seçimi kazandı. Halk burada da hep kendilerine ayı ismin dayatılmasına tepki gösterdi ve AK Parti adayında oylar toplandı.

 

BİGA’DA DEĞİŞTİ

Çanakkale’nin en büyük ilçesi Biga. Biga bu yüzden çok büyük önem taşıyor siyasette. Burada çıkan sonuçlar da en az Çanakkale kadar önemli. Geçen dönem AK Partili Bülent Erdoğan seçimi kazandı. Geçen süre içinde belediyede işlerin yolunda gitmediği çok konuşuldu. Özellikle belediye meclisinde yaşananlar kent gündemini çok meşgul etti. Hep tartışma konusu olan Erdoğan tekrar aday gösterildi. Halkın istemediği aday olan Erdoğan’ın tekrar aday gösterilmesine onay vermedi ve CHP’nin adayı Alper Şen’i büyük bir farkla başkan seçti. AK Parti burada da dayattığı aday nedeniyle büyük oy kaybı yaşadı.

 

HALK CEZAYI KESTİ

Bu seçimden sonra Türkiye’de siyaset hiçbir zaman eskisi gibi olmayacak. Yıllardır oturdukları koltuklardan kalkmayan, ısrarla vatandaşlara dayatılan kişilere halk bu seçimde geçit vermedi. Yıllardır oturdukları koltukların gücüne kapılanlar, halkı artık tepeden bakmaya başlamıştı. Koltukların kendilerine verdiği güçle zenginliklerine zenginlik katan siyasetçilere halk onay vermedi. Bu benim adamım diyerek hiç hakketmediği halde aday gösterilenleri halk seçmedi. Emekliler 10 bin TL alırken, siyasetçilerin aldığı maaş ve yaşadığı lüks hayat seçim sonucuna yansıdı.

Mehmet Güler