Danışman olarak bilinen kişinin ortağı olduğu iddia edilen şirketin, kanunsuz şekilde S plakalı araçlar yerine normal plakalı araçlarla Çanakkale merkezde bulunan büyük bir fabrikanın servis işini yapmasına Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ve Çanakkale Belediyesi dava açtı. Oda Başkanı Mehmet Alil Demir, “Eğer bu mahkemeden dönmezse belediyenin vermiş olduğu S plakalarının hiçbir anlamı kalmıyor.” dedi.

 

Belediye mücavir alan içindeki taşımacılığı 5393 sayılı belediye kanunu ile belediyenin ihale ile vermiş olduğu S plakalı araçlarla yapılması gerekiyor. Bu plaka da taksi plakası gibi Çanakkale Belediyesi tarafından açılan ihale ile veriliyor. Bu plakaların dışından şehir içinde öğrenci, işçi, personel gibi servis taşımacılığını başka araçlar yapamıyor. Şuanda Çanakkale’de bu plakayı almak için milyonlar harcayan esnaflar, bu hakkı kazanmış ve bunların dışında kanunen servis taşımacılığının yapılması yasak.

 

Bu plakayı almak için esnaflar devlete milyonları yatırıyor ve ancak bu taşıma hakkını elde edebiliyor. Böyle bir yatırım yapılmadan servis işinin yapılması, devleti zarar uğratıyor, S plakalı araçların sahipleri zarar ediyor, ayrıca haksız kazanç elde edilmiş oluyor.

Alınan bilgiye göre; Çanakkale içinde bulunan büyük bir fabrikanın yine şehir içinde yaşayan işçilerinin taşınmasını, danışman olarak bilinen kişinin ortağı olduğu iddia edilen şirketin normal plakalı araçlarla yapılmaya başlamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Bu servisleri şehir içinde gören “S” plakalı araç sahipleri adeta ayaklandı. İhaleye girerek devlete para yatırıp “S” plaka alan esnaflar, bu hakkı elinde bulundurmayan şirketin danışman ve dolayısı ile siyasi gücü kullanarak bu haksız kazancı elde edilmesine isyan ediyor.

DAVALAR AÇILDI

Çanakkale gündemine bomba gibi düşen bu rant olayı ile ilgili kurum ve kuruluşlar da harekete geçti. Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı ve Çanakkale Belediyesi, bu rant olayının iptal etmesi için dava açtı. Böyle bir taşımacılık yapılmasından hem Çanakkale Belediyesi hem de S plaka araçların sahiplerinin zarar gördüğü ifade ediliyor.

İPTAL EDİLMEZSE S PLAKANIN BİR ANLAMI KALMIYOR

 

Çanakkale Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, bu olayın iptal edilmesi için dava açtıklarını belirterek, bunun bir örneğinin hiçbir yerde olmadığını söyledi. Davanın olumlu sonuçlanacağına emin olduğunu belirten Demir, aksi durumda S plakanın hiçbir anlamının kalmayacağını ifade etti. Başkan Demir, Çanakkale gündemini meşgul eden olay ile ilgili şu açıklamayı yaptı; “Özel bir firma bir fabrika ile servis işi için anlaşma yapmış. Belediye sınırları dışında bir yere servis yapmasında sıkıntı yok. Bu durum il trafik komisyonuna geldi, Lapseki’den Çan’dan onlara servislere onay verdik.

Ama Çanakkale merkezden 9 noktadan alıp da yine merkezde bulunan bir fabrikaya götürmek istenmesine komisyonda biz, Çanakkale Belediyesi ve Kepez Belediyesi red oyu verdik.

Bunun gerekçesi de şu; 5393 sayılı belediye kanununda açık açık ve net. Mücavir alan içindeki tüm yetkililer belediyede. İl trafik komisyonunda bu oy çokluğu ile geçti. Oda ve belediye olarak biz buna itiraz ettik. Mahkeme süreci başlattık.

2017 yılında Kepez Belediyesi 200 adet S plaka vermek için İl trafik komisyonuna müracaat etti. İki belediye arasında bir prtokol olduğu için bunu red ettik. Kepez Belediyesi ile Çanakkale Belediyesi arasında 2007 yılında bir protokol var zaten.

Çanakkale ile Kepez belediyesi bitişik ve iki belediye de mücavir alan. Aynı şekilde komisyonda her iki belediye de bu karar karşı çıktı.

Bizim için firmalar ve şahıslar önemli değil. Mücavir alan içinde normal plakalarla servis yapılmasına karşıyız.

O ZAMAN BEN DE OKUL SERVİSİNİ NORMAL PLAKALI ARAÇLA YAPİM

Bunu mahkemeye taşıdık. Mahkemeden döneceğine inanıyorum. Komisyonda şunu demiştim. O zaman ben Esenler mahallesinde öğrencilerle anlaşma yapayım. Kepez’deki TOKİ okulu ile anlaşma yapayım. Öğrencileri de oraya normal bir plakalı araçla çekim. O zaman belediyenin çıkarmış olduğu S plakanın hiçbir anlamı kalmıyor. Eğer bu mahkemeden dönmezse belediyenin vermiş olduğu S planın hiçbir anlamı kalmıyor. Belediye o zaman boşuna mı ihale açıyor, boşuna mı milyon TL’ler verip de S plaka alınıyor. Bunun bir örneği yok. Bunun da takipçisiyiz. Konunun sonuna kadar takipçisiyiz. A firması, B firması, şahıs ayrımı yapmıyoruz. Yeter ki mücavir alan içindeki servisleri S plakalı araçlarla yapsın.”

 

Atakan Alkış