Başkan Gökhan son meclis toplantısına katıldı. Çanakkale Belediye Meclis üyeleri ve başkan Gökhan için bir dönem kapanıyor. Gelecek ay bu koltuklarda yeni başkan ve yeni meclis üyeleri oturacak.

 31 Mart yerel seçimlerine 27 gün gibi bir süre kaldı. Partilerin belediye başkan adayları ve belediye meclis üyeleri bu koltuklara oturmak için sahada çalışma yaparken, mevcut belediye başkanı Ülgür Gökhan ve belediye meclis üyeleri son meclis toplantısına katıldı. Veda meclisi olan Mart Ayı Belediye Meclisi’nin gündem dışı açılış konuşmasını görevinin son günlerini yaşayan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptı. Göreve geldiği 2002 yılındaki belediye meclisini hatırlatan Başkan Gökhan, “Benim belediye başkanı olmama neden olan meclisten seçildiğim zaman Milliyetçi Hareket Partili ve Doğru Yol Partili beş arkadaştı. O zaman biz azınlık meclisindeydik. İsmail Özay milletvekili olmak üzere ayrılmak istediğini bahsetti. O zaman Milliyetçi Hareket Partili 4 üye ve Doğru Yol Partili 1 üye. Bana gelerek ben aday olursam bana destek vereceklerini söylediler. inanılır gibi değildi. İnanamadık çünkü çatışma halindeydik. O zaman azınlık meclisi başkan CHP. Ama verdikleri sözlerini  yerine getirdiler. Bizden de bir şey istemediler.   Umuyorum Milliyetçi Hareket Partisi'li arkadaşlar pişman olmamışlardır.

Bu Meclis 2019-2024   belediye meclis ve yerel yönetim son  meclis toplantısı. Bu vesileyle  öncelikle Çanakkale halkına bize bu görevi tevdi ettiği için bu dönem için teşekkür etmek istiyorum hepimiz adına. Burada demokrasinin gereği ben ve sizler burada gerek Cumhuriyet Halk Partisi'ni gerek Adalet ve Kalkınma Partisi gerek Milliyetçi Hareket Partisi gerekse İYİ Parti üyeleri olarak, Çanakkale halkı tarafından görevlendirildik. Bu mecliste hep beraber Çanakkale halkına hizmet etmek için kararlar aldık. Bu kararlar alınırken doğru olanı bulmaya çalıştık. Şunu açık söyleyebilirim. Çanakkale halkına bunu ifade edebilirim Ki bu meclis gerçekten Çanakkale 'nin yararına halkın yararına, toplum yararına çevrenin yararına, demokrasinin yararına, ne dersek diyelim hep kamunun yararına kararlara imza atmıştır. Burada aldığımız kararlarda ciddi oranda oy birliği kararları vardır. Oy birliği olmayan kararlarla tercihler öyle uygun bulunmuştur. Bu da demokrasinin gereğidir.

Başkan olarak Çanakkale 'de sokağa çıktığımızda yüzümüzün akıyla, alnımızın akıyla dolaşabilme fırsatı vermekte. Burada her zaman söylediğim gibi Çanakkale halkının yararına çalıştık. Hiç kimseye bir rant temin etmedik. Zaten böyle bir niyetimiz olsaydı burada mecliste tartışılırdı, bunlar konuşulurdu. Kamuoyu bilirdi. Ama böyle olmadığını hepimiz biliyoruz. Belediyemizin yerel yönetimimizin kaynakları toplumun çeşitli kesimlerine, adaletli bir şekilde dağıtıldığına inanıyorum. Kadınlar pozitif ayrımcılığa uğradı. Engeller pozitif ayrımcılığa uğradı. Çocuklar bu konuda gerçekten  öncelikli  bir sırada aldı. Ama hiç kimse siyasi tercihinden, kimliğinden, cinsiyetinden dolayı ötekileştirmeye dolayısıyla barışın kenti, özgürlüklerin kenti,  dediğimiz bu kentte gerçekten barış hakim olduğu ve bugüne kadar da geldik. Bunu sağlayan siz meclis üyelerinizin tamamı hepiniz bunda katkınız çok büyük, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

Bu Meclis benim açımdan duygusal bir   meclis. Ben de 22 yıldır belediye başkanlığı görevini yapıyorum. Dört dönem seçilerek geldim. Yarım dönem meclisten seçilerek gelmiş idim. Bu süre zarfında da  olabildiğince kentteki yatırımları, özellikle çevre yatırımlarını tamamlamak için altyapı yatırımlarını tamamlamak için  çalıştık, çabaladık ve gerçekten şu anda çevre yatırımları noktasında Çanakkale 'nin eksiği   kalmamış da diyebiliriz. 2 tane atık su arıtma tesisimizi tamamladık. İçme suyu arıtma tesisimizi tamamladık. Çeşmelerimizden içilemediği su akmakta. Aynı zamanda çağdaş bir çöp depone alanı bitirdik  ve burada Çanakkale halkına  çevre   yatırımları açısından da önümüzdeki süreçte bir külfet kalmamış oldu. Bu yatırımları tamamlamış olduk. Diğer yatırımları söylememe gerek yok.   Çanakkale Belediyesi'nin bütçesi elbette ki nüfus oranında   belli.  Ama buna rağmen biz bütçemizi verimli kullandık ve israf etmedik.    Sonuç itibariyle bence başarılı bir dönem geçirdiğimizi söyleyebilirim” dedi.

GÖREVİMİ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA BIRAKACAĞIM

Artık görevinin sonuna doğru yaklaştığını hatırlatan Başkan Gökhan, seçilecek başkana görevi gönül rahatlığıyla teslim edeceğini belirterek şu açıklamalarda bulundu; “Huzur, güven ortamının bozulmaması için hiç kimseyi  dışlamadan, ötekileştirmeden bu süreçte görevlerimizi tamamladık. Dediğim gibi 4,5  yıldır bu görevi yapıyorum ama artık benim de bir devir teslim yapma zamanı geldi. Kendim isteyerek belediye başkan adaylığında aday olmadım. Tabii benim siyasi partim Cumhuriyet Halk Partisi  o noktada ben yine  partimin adayının seçilmesi için elbette ki çalışmalarda yer alacağım. Ama bu noktada yine seçim sürecinde de bütün siyasi parti adaylarına aynı esnek ,sevecen destekleyici her türlü katkıyı vermeye de hazırım. Hiç kimseyi bu kentin içerisinde siyasetini, propagandasını yapması için herhangi bir engel çıkartmaması söz konusu olmayacaktır. Herkes eşit olarak kendini ifade edecektir. Takdir Çanakkale halkına ait olacaktır ve bu noktada da mührü  seçilecek olan arkadaşımıza gönül rahatlığıyla vereceğiz

 “Dikkat ederseniz  son 3 yılın  Sayıştay raporlarında  hep pozitif şeyler var.  Yani hiçbir sorgu yok, sadece tespitler var ve nları da düzeltiyoruz.   Demek ki yıllar boyu bizler de yaptığımız eksikleri tamamlamışız, düzeltmişiz. Yasalara ve mevzuata uygun hale getirmişiz ki  bu noktada  bunu da çok rahatlıkla ifade edebiliyorum. Çünkü internette Sayıştay raporları yayınlanıyor. Buradan herkes bunu bakabilir.  Sayıştay sadece  beni denetlemiyor, hepimizi denetliyor. Meclis kararlarını da denetliyor. Onun için meclisimizin de bu bağlamda komisyonlarımızın da bu bağlamda efendim  iyi çalışmalar yaptığını  söyleyebiliriz. Bu vesileyle    sizlerin verdiği kararları uygulayan  belediye çalışanlarımıza da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Gerek memurlarımız olsun, gerek işçilerimiz olsun,  onlar aldığımız kararları uygulamaya soktular. Onlar da bu bağlamda  iyi işler yaptılar ki biz de burada  başarılı olduğumuzu ifade edebiliyoruz. Kendilerine emekleri için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

ACI TATLI BİRÇOK ANIMIZ OLDU

Başkan Gökhan’dan sonra söz alan Çanakkale Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Esra Yüksel, geçen süre içinde bir çok acı tatlı anılarının olduğunu vurgulayarak, “Toplantılarımız da çapımızdaki şehirlerden daha uzun sürüyordu. Minimum 3, maksimum 4-5 saat ürüyordu. Yoğun bir meclisti. Acı tatlı birçok anımız var.   Grubumla uyumlu bir gruptuk. Çok değerli abilerim, kardeşlerimle birlikte ortak karar almakta hiç zorlanmadık. Kendilerine teşekkür ediyorum. Cumhur İttifakı'nın kalan son iki ittifak.   Arkadaşlarıma, Evre ve Muharrem abime teşekkür ediyorum. Ve Çanakkale Belediye Meclis Üyelerinin tümüne teşekkür ediyorum. Kararlarda   oy birliği ve çokluğu dikkat çekiyordu. Bu da 4 saat tartışsak da sonunda aklın yolunu ortak aklı kullandığımızı gösteriyor. Oy çokluğuyla kabul edilen kararlarda da   şehrimize fayda sağlamıştır diye bir tahminde bulunabiliriz. Bu nedenle bu meclis ortamlarına katkı sağlayan, ayırt etmeksizin belediye meclis üyesi arkadaşlarıma da teşekkür etmek istiyorum. Her aradığımızda hemen ulaştığımız, her sorumuza Şeffafça cevap aldığımız vatandaştan gelen talepleri, ihbarları ilettiğimizde hemen değerlendirmeyi alıp süreçten de bilgi veren değerli bürokratlarımıza teşekkür ediyorum. Bizler muhaliftik. Her mecliste bir şey eleştiriyorduk ve kesin o mecradan birini buluyordu o eleştiri ama  biz kişiselleştirmedik, Onlar da duygusallaştırmadı. Dediğiniz gibi en tecrübeli bürokratlar belki de Çanakkale Belediyesi'nde. Her zaman için çok profesyonel  bir çalışma oldu. Bizim çünkü belediye meclis Çalışmaları bir tek bu an değil. Bunun dışında da çalışmalar, komisyonlar öğrenmemiz gereken, sormamız gereken konular oluyor. Bu anlamda onlar da hep yardımcılardı. Ben teşekkür ediyorum” dedi.

İYİ PARTİ SÖZ ALDI

Daha sonra İYİ Parti Grup Başkan Vekili  Ahmet Uslu’da da söz alarak bir konuşma yaptı. Uslu, “5  yıl önce İYİ Parti olarak üç yeni arkadaşımızla, yeni bir partinin üç elemanıyla beraber meclise girdik. Mecliste Bazen ne İsa'ya yarandık, ne Musa'ya yarandık ve iki tane  büyük siyasi  partinin  arada kaldık. Şu anda ben siyasi bir  yere talip olmadım bu dönem. Çünkü avukatlık mesleğinden önce bir tarihçiliğim var Çanakkale için. Bitirmem gereken kitaplarım ve yapmam gereken birtakım işler var. Ama diğer iki arkadaşımız bu çıraklık devresini çok iyi tamamlayarak, ustalık mertebesine eriştiklerini düşündüler. Ben de aynı düşüncedeyim.   Çanakkale ve Kepez'de belediye başkanlıklarına  talip oldular. Ve değişim dediğimiz şeyin Çanakkale 'de gerçekleşeceğini ve her ikisinin de belediye başkanlığında , büyük bir başarı sağlayacaklarına inanıyoruz.  İYİ Parti Grubu olarak  biz bütün arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz. En azından Çanakkale 'de hepsini tanıyorduk. Merhaba diyorduk. Bir şeyimiz vardı ama şimdi bir dostluğumuz da oluştu. Bu 5 yılın bize en büyük kazandırdığı şey bu Çanakkale Belediyesi'nde kazandığımız dostluktu. Ben  özellikle belediyenin bütün çalışanlarına çok teşekkür etmek istiyorum. En ufak bir talebimizi  kanunlara uygun şekilde  yerine getirdiler. Ben  gönül Rahatlığımla taleplerde bulunabildim, bunu hissettim. Bunun için Çanakkale Belediyesi'nin bütün çalışanlarına İYİ Parti grubu olarak çok teşekkür ediyoruz” dedi.

MHP’NİN AÇIKLAMASI

Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkan Vekili Evren Yalçın ise “Çanakkale Belediye Meclisine, bu sırasında oturmamıza vesile olan Cumhur İttifakı  ile birlikte seçimlere girdik. Ben de her bir AK Partili dostuma da ayrıca teşekkür etmek istiyorum birlikte çalıştık birlikte mücadele ettik. Parti ayırt etmeksizin bütün meclis üyesi arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Bilerek kimseyi kırmadık, onu söyleyelim. Ama yanlışlıkla bilmeden birini kırmışsak, hatamız olmuşsa da af ola. Haklarını helal etsinler. Bütün  çalışanlarımız da dahil olmak üzere doğru bildiklerimizi Ve beş sene içerisinde .ok güzel   tecrübeler edinmiş olduk. Herkese çok çok teşekkür ediyorum.   Çanakkale 'ye  ve hemşehrilerimize de özellikle çok teşekkür ediyorum” dedi.

CHP GRUBU

CHP Grup Başkan Vekili Bilge Şimşek DE “Ben grubum adına  bizi aday gösterip seçilmemizi sağlayan  Cumhuriyet Halk Partisi'ne, Çanakkale halkına çok teşekkür ediyorum. Belediye Başkanımız Ülgür Bey'le birlikte biz 10  yıl geçirdik.  Okul gibi bir dönem oldu bizim İçin. Çanakkale Belediyesi bizim için  Ülgür Bey'in muhalefetle  nasıl baş ettiğini, baş etme becerisini görerek, izledik.  Ben ilk dönem çıraklık dönemim diyerek açıkçası bir kez daha aday olmak istemiştim.  Çünkü gerçekten çok şey öğrendiğimizi düşünüyorum bu Meclis 'te. Çok kısa süreli bir grup başkan vekilliğimiz oldu. Mecliste  çok güzel günlerimiz oldu. Gerek komisyonlarda, gerek  belediyemizi temsilen birlik çalışmalarında ben şuna inanıyorum ve değerli arkadaşlarımla aynı şeyi düşünüyordur mutlaka. Hepimizin, kendi ailemize, işimize  kendimize olduğu kadar topluma da ııı katkımız olması gerektiğini, hele ki belli bir tecrübeden sonra düşünen insanlardanız. Çanakkale Belediyesi 22 yıldır şehrimize  çok şey kazandırdı. Ülkemizde öz kaynaklarımızı kaybederken Çanakkale Belediyesi kaynaklarımıza çok değer kattı diye düşünüyorum. Özellikle altyapı yatırımlarıyla, katı atık tesisleriyle, arıtma suyu tesisleriyle  birçok şehirde, selden heyelanlar olurken  ve Kaz Dağı konusundaki mücadelemizle hep birlikte başkanımızın öncülüğünde gerçekten Çok güzel kazanımlar elde ettik.   Öncelikle tüm Çanakkale halkına bizleri destekledikleri için,  Çanakkale Belediye Meclis Üyesi arkadaşlarıma, Çanakkale belediye personeline, müdürlerimize, başkan yardımcılarımıza ve tüm işçilerimize, memurlarımıza gerçekten çok teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.

GELECEK AY YENİ MECLİS YENİ BAŞKAN BU MECLİSTE OLACAK

Başkan Gökhan ve belediye meclis üyeleri son kez bu koltuklarda görevini yaptı. 31 Mart seçimlerinden sonra Başkan Gökhan aday olmadığı için yeni belediye başkanı mecliste başkanlık edecek. Meclis üyelerinin büyük kısmı da değişmiş olacak. Her ayın ilk günlerinde toplanan meclis, seçimden sonra yeni yüzlerle Çanakkale’ye hizmet etmek için bu koltuklarda yerini alacak.

Tuba Demirtaş