Geçen yıl en büyük sorun kuraklık oluşturuyordu. 2022 yılında başlayan kuraklık 2023 yılında da devam etti. Kuraklık nedeniyle Çanakkale merkezin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan, 54 milyon 115 bin metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'ndaki su miktarı, 2 Mart’ta kuraklık nedeniyle 23 milyon metreküpe kadar düştü. Atikhisar Barajı'nda su miktarının azalması üzerine Çanakkale Belediyesi tarafından encümen kararıyla su kullanımına yönelik şu kısıtlamalar getirmişti; “Konut ve iş yeri önlerinin ve içlerinin hortumla yıkanmasının yasaklanması, yüksek su tüketimi olan sanayi tesislerinde suyun tasarruflu kullanılabilmesi için mevcut kullanımları göz önüne alınarak kısıtlamaya gidilmesi, halı ve kilim yıkamalarının yasaklanması, şehir şebeke suyuyla hortumla araba yıkanmasının yasaklanması, oto kuaför yıkama işletmelerinde su tüketiminin en fazla ayda 20 metreküp olarak uygulanmasına, oto kuaför yıkama, halı yıkama, hamam, tuvalet gibi su tüketimi yüksek olan iş yerlerinde ön ödemeli elektronik sayaç takılmasına, yer altı suyu kullanımı varsa mekanik sayaç takma mecburiyetinin getirilmesine, böylece yer altı su kullanımının tespitinin yapılmasına, bahçe sulamalarının sabah ve akşam, mümkünse kuyu suyuyla ve yağmurlama, damlama sistemleri kullanılarak yapılması, park, bahçe, yeşil alan, tarımsal amaçlı üretim yapılan yerlerde sulamaların kısıtlandırılması, acil sulama ihtiyacı olan yerlerin yağmurlama, damlama sulamayla su kullanımının minimuma indirilmesi, alınan bu kararların su kaynağımızın (Atikhisar Barajı) rezervinin yeterliliğine göre Belediye Encümenince yeniden değerlendirilmek üzere 30 Nisan 2023 tarihine kadar geçerli olmasına; kontrol ve denetimin Belediyemizin ilgili müdürlükleri tarafından yapılmasına, encümence alınacak su tasarrufuna yönelik bu kararlara uymayanlar hakkında '5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nca cezai işlem yapılmasına oy birliğiyle karar verildi."

 

ŞİMDİ BARAJLAR DOLU

Geçen yıl Mart ayında boşalmaya başlayan barajlar, yazın kuruma noktasına geldi. Geçen yılın son aylarında yağışlar bastırdı. Sık sık yağan kuvvetli yağmur ve kar bu yılın ilk aylarında da devam etti. Etkili yağışlar ile beraber barajlardaki su seviyesi yükselmeye başladı. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’deki barajlar da dolmaya başladı. Bir çok yerde sele dönüşen yağışlar, kısa sürede barajları doldurdu.

Kış ayları sona erdi ve ilk bahar ayları başladı. İlk bahar aylarına barajların dolu şekilde girmesi Çanakkale’de çok önemli. Çünkü Çanakkale aynı zamanda hayvancılık ve tarım memleketi. Barajların dolu olması, tarlalardaki ürünlerin verimli olmasında büyük etken. Bu yüzden Çanakkale’de barajlardaki su seviyesi çok önemli. Geçen yıl barajlar çiftçileri korkutmuştu. Bu yıl ise tam tersi sevindirdi. Geçen yıl bu ayda su seviyesi iyice düştüğü için su kulanım yasakları getirilmişti. Bu yıl ise barajlar ağzına kadar dolu. Yetkililer barajların dolu olduğunu belirterek, su tasarrufunun yapılmasına devam edilmesini istedi.

 

BAYRAMİÇ BARAJI

İki yıldır kuraklık nedeniyle çiftçiler su sorunundan dolayı istedikleri verimi alamadı. Çanakkale’de en büyük sulama suyu barajı olan Bayramiç barajı tamamen doldu. Barajın dolması en çok Bayramiç, Ezine ve Çanakkale merkezin bir bölümündeki arazi suyunu bu barajdan kullanan çiftçileri sevindirdi.

Çanakkale’nin en büyük geliri çiftçilik. Bu yüzden hayvancılık ve çiftçilik kent için büyük önem taşıyor. Bu iki alan için de en önemli ihtiyaç ise su. Son iki yıldır Çanakkale bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadı. Tarihin en kuraklık yıllardan biri geçen yıl yaşandı. Kuraklık nedeniyle barajlar kurudu, su kaynakları çok fazla azaldı. Tarım kenti olan Çanakkale’de barajların boşalması nedeniyle tarım arazilerine yeterince su verilmediği için verim de düştü.

 

Çanakkale’de tarım arazilerinin su ihtiyacını karşılayan en önemli barajlardan biri de Bayramiç Barajı. Çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı, ilçesinin hem içme suyu hem de tarım suyu ihtiyacını karşılıyor. Bunun yanında Ezine ilçesi ve Çanakkale merkezdeki batak ovası olarak bilinen alanın da su ihtiyacını karşılıyor. 100 km uzaklıktaki tarım arazinin suyu bile buradan karşılanıyor. Bu yüzden bu barajdaki su seviyesi her zaman büyük önem taşıyor.

 

DİBİNDE SU KALMAMIŞTI

 

2022 yılında başlayan kuraklık, geçen yıl da devam etti. En büyük kuraklık da geçen yıl yaşandı. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajdaki su tamamen bitti. Sadece dibinde su kalan baraj geçen yıl tarım arazilerine yeterince su de sağlamadı. Çiftçiler büyük zorluklar altında sezonı kapattı. Sezon kapandıktan sonra da yağış gelmedi.

 

Ekim ayının ortalarında yüzde 8,5 seviyelerine kadar gerileyen, 1 ay önce de yüzde 60 seviyelerine ulaşan 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda su seviyesi, kentte devam eden sağanak ve özellikle Kaz Dağları'nda etkili olan kar yağışının ardından ocak ayında yüzde 88'e ulaştı.

 

YÜZDE 100 DOLDU

 

Ekim ayının ortalarında yüzde 8,5 seviyelerine kadar gerileyen, ocak ayının ortalarında yüzde 88 seviyelerine ulaşan 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda su seviyesi, kentte devam eden sağanak ve Kaz Dağları'nda etkili olan kar yağışının ardından geçen ay ise 100'e ulaştı.

 

TARIM ÜRÜNLERİNE YANSIYACAK

Ürünlerin ekileceği dönemde barajların tamamen dolu olmasına en fazla çiftçiler seviniyor. Tarım kenti olan vatandaşlar, artık ürünlerin ekim zamanının yavaş yavaş geldiğini belirterek bu yıl ürün veriminden artış beklediklerini söyledi. Yağışların da zaman zaman devam etmesi ile ürünlerin bu yıl bol olacağı öngörülüyor.

 

Tuba Demirtaş

Sedat Uz