Ekonomi krizle beraber en çok alım gücü düşen kesim ise emekliler ve öğrenciler. Öğrenci ve emekli kenti olan Çanakkale’de en çok ihtiyaç duyulan ise halk ekmek ve kent lokantaları. Çanakkale Belediye başkan adaylarının projelerini içinde bu iki projenin yer almaması dikkat çekiyor.

 

Yerel seçimlere bir ay gibi bir süre kaldı. Seçimlere doğru hızla gidilirken belediye başkan adayları da bir bir projelerini açıklıyor. Türkiye genelindeki belediye başkan adaylarına bakıldığında daha çok ekonomik krizin açtığı yaraları saracak projeleri halka açıklıyor. Ekonomik krizle beraber alım gücü düşen vatandaşlar, şuanda gıda maddelerini almakta güçlük çekiyor. Bu konuda en önemli çalışma ise İstanbul’da yapılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek ve Kent Lokantaları büyük ilgi görüyor. Bu yüzden birçok kentte vatandaşlar daha çok bu projelere rağbet gösteriyor.

EN ÇOK ÇANAKKALE’DE İHTİYAÇ VAR

Ekonomik krizle beraber alım gücü en çok düşen kesim ise kuşkusuz öğrenciler ve emekliler. Çanakkale, sanayi kenti olmadığı için daha çok bu kentte emekliler ve öğrenciler yaşıyor. TÜİK verilerine göre de Çanakkale emekli şehri olarak geçiyor. Ekonomik krizle beraber öğrenciler ve emekliler karnını zor doyuruyor. Bu yüzden gıdaya daha rahat ulaşacak alanlara ihtiyaç var. Bu da kent lokantası ve halk ekmek.

Çanakkale’de daha önce belediyeye ait halk ekmek fırını vardı. 90’lı yıllarda bu fırın kapatıldı ve bir daha açılmadı. Son yıllarda yaşanan ekonomik krizle beraber sık sık halk ekmek fırını dillendirildi ama Çanakkale Belediyesi şimdiye kadar bu konuda bir adım atmadı. Biraz ucuz ekmek satan fırınların önünde de kuyruklar oluşuyor. Bu yüzden kentte en acil olan proje ise halk ekmek. Şuanda bir ekmek fiyatı 10 TL. Çocukları çok olan aileler bu konuda zorlanıyor. Ramazan pidesinin de 15 TL’den satılacağı belirtiliyor. Her geçen gün halk ekmeğe ihtiyaç daha da artıyor.

KENT LOKANTALARI KURULSUN

Halk ekmek fırından sonra en çok ihtiyaç duyulan alan ise kent lokantaları. İstanbul’da belediyeye ait Kent Lokantaları’nda 4 çeşit yemek 40 TL’ye satılıyor. Devamlı açık olan bu lokantaların müdavimleri de daha çok öğrenciler ve emekliler. Buralara gidenler de bu hizmetten çok memnun. Kent lokantaları belediyeler tarafından kuruluyor ve kaliteli yemekleri ucuz fiyata ihtiyacı olanlara ulaştırıyor. Çanakkale de bir emekli ve öğrenci kenti olduğu için şuanda en çok ihtiyaç duyulan kent lokantaları. En düşük emekli maaşı 10 bin TL. Çanakkale’de en düşük ev kiraları bile 10 bin TL civarında. Diğer giderler de hesaplandığında evi olmayan bir emeklinin geçinmesi çok zor. Aynı şekilde de alım gücü düştüğü için öğrenci harçlıkları da kısılıyor. Bu yüzden belediye başkan adayları daha çok sosyal sorumluluk projelerini halka açıklaması gerekiyor.

Çanakkale’de ihtiyaç duyulan bir diğer alan ise Et ve Süt Kurumu şubesi. Çanakkale’de et fiyatları çok yüksek olduğu için halk et almakta zorlanıyor. Birçok yerde şubesi olan ve ucuz eti vatandaşlara ulaştıran Et ve Süt Kurumu şubesinin Çanakkale’ye açılması gerekiyor.

Mehmet Güler