Sabaha karşı 04:17’de Kahramanmaraş merkez üssü Pazarcık ve Elbistan olmak üzere iki büyük depremin ardından yaşanan büyük acıların üzerinden bir yıl geçti. Enkaz altında can veren 53 bin vatandaş sessizce aramızdan ayrılmıştı.  Depremin geride bıraktığı acıların üzerinden bir yıl geçti. Yaşanan acıları unutmamak ve depreme daha dayanıklı yapıları inşa etme, yöneticileri uyarmak ve yaşamını yitiren canları bir kez daha anmak amacı ile Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Golf Çay Bahçesi önünden Başlayarak İskele Meydanına kadar gerçekleştirilen Sessiz Yürüyüşe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın yanı sıra siyasi parti temsilcileri, STK’lar ve çok sayıda vatandaş da destek verdi. İskele Meydanında son bulan yürüyüşün ardından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.  Açıklamayı Çanakkale Emek ve Demokrasi Güçleri adına  Barış Dirik yaptı. Dirik, açıklamasında sürece değinerek “  Takvimler bugün 6 Şubatı, bir yıl önce hepimizi yasa boğan bir acıyı gösteriyor. Yaşadığımız bu coğrafyanın tarihi her zaman acıların, yıkımların, felaketlerin tarihi oldu. Çok acı gördük. Çokça çile çektik. Bundan bir yıl önce, 6 Şubat 2023’te hepimizin yüreğine kordan bir ateş düştü. Sadece Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Elâzığ ve Diyarbakır değil, hepimiz derin bir acıyla sarsıldık, yıkıldık. Şaibeli resmi rakamlara göre 53 binin, dönemin Çevre Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un itirafına göre ise 130 binin üzerinde canımız, 6 Şubat Depremlerinde aramızdan koparıldı. En yakınlarımızı ve dostlarımızı kaybettik. Aradan bir yıl geçse de ne yasımız bitti. Ne acımız ne de öfkemiz dindi” dedi.

Bilim İnsanlarının Söyledikleri Dikkate Alınmadı

Dirik Konuşmasının devamında Bilim insanlarının uyarılarının dinlenmediğini belirterek “Bilim insanlarının, meslek odalarının, bizzat devletin resmi kurumlarının raporlarında, gerekli önlemler derhal alınsa ölümlerin yaşanmayacağı defalarca vurgulandı. Buna rağmen; ülkeyi yönetenler her seferinde üç maymunu oynadı. 1999 Marmara depreminden 24 yıl sonra gerçekleşen 6 Şubat Depremleri, üstümüzün yani mevcut devlet organizasyonunun altımızdan çok daha çürük olduğunu gösterdi. Bir yıl önce yaşadığımız yıkımın sebebi ne tek başına depremdir ne de binalardır. Bu büyük yıkımın asıl sorumlusu; Devletteki Neo-liberal dönüşüm politikalarının, kamu hizmetlerinin piyasaya açılmasının, özelleştirmelerin, devletin bir Anonim Şirket gibi yönetilmesinin, Devletin inşaat şirketlerine teslim edilmesinin, denetimsizliğin, imar aflarının, kamuya ve yatırımlara yeterince bütçe ayrılmamasının Baş Mimarı 22 yıllık AKP iktidarıdır. Kar hırsını besleyen, denetim yapmaktan, etkili yaptırımlar uygulamaktan, süreçleri kurallara uygun yürütmekten aciz bir hukuk sistemi inşa eden, hukuksuzluktan beslenen köhne düzenin sahipleridir. Deprem riskine karşı önlem almayıp, doğal afetin göz göre göre büyük bir felakete dönüşmesine neden olan politika ve uygulamaları hayata geçirenlerdir.  

Çanakkale Marmara Depremine Hazır Değil

Basın açıklamasında konuşma yapan bir başka  isim  Aylin Demirel, ise Çanakkale’nin depreme gerçeği ile karşılaşmaya hala hazır olmadığını belirterek “Fay hatları üstündeki kentimiz Çanakkale de, beklenen İstanbul merkezli depreme hazır değildir. Bunun için; Çanakkale Belediye Meclisi’nin 21 Şubat 2023 tarihli ‘Yerleşim Alanlarında Olası Deprem Zararlarının Azaltılması İçin Gerekli Önlemler’ kararındaki önlemler bir an önce hayata geçirilmelidir. Hastaneler, okullar, kreşler, öğrenci yurtları, konukevleri, lojmanlar, huzurevleri, oteller başta olmak üzere tüm yapıların depreme dayanıklı hale gelmesi sağlamalıdır. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, TOKİ evlerini yetiştirmek dışında asli görevlerini yapmaya odaklanmalıdır. Denetimlerde, mutlaka TMMOB Çanakkale bağlı Odalarıyla, ÇOMÜ ilgili Anabilim Dallarıyla, Belediyelerin ilgili Müdürlükleriyle birlikte ve koordinasyon içerisinde hareket edilmelidir. Depreme dayanıksız raporlarına rağmen kullanılan; Eski Çanakkale Devlet Hastanesi, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü binaları başta olmak üzere, Bakanlık İl Müdürlüklerinin, kamu kurumlarının eski binaları acilen yıkılmalıdır. Çanakkale Kızılay, AFAD ve GAMER personeli hızla gözden geçirilmelidir. Akraba-eş-dost-sendikal kadro yapılanması, liyakate ve yetkinliğe aykırı atamalar varsa tespit edilmeli, sorumlular cezalandırılmalıdır. Açık-örtülü tüm ödenekleri, yapılan bağışların kaydı kamuoyuna duyurulmalı, bir an önce şehrin depreme hazırlığı için kullanılmalıdır. Bu ve daha sayamadığımız nice bilimsel ve idari önlem, acilen hayata geçirilmelidir. Bizler, bugüne kadar atılan ve atılmayan adımları izlemeye devam edeceğiz. Sorumlulardan hesap sorulması, hak ettikleri en ağır cezaları almaları için kamuoyu baskısı oluşturmaya devam edeceğiz” dedi.

 

Tuba Demirtaş