Geçtiğimiz yıl 6 Şubat’ta  04.17’ Önce Kahramanmaraş Pazarcık İlçesinde 7.7 ardından Elbistan’da 7.6 büyüklüğünde peş peşe iki ayrı deprem meydana geldi. Deprem insanları uykusunda yakalamıştı. Beşik gibi sallanan 11 ilde  binalar  yerle bir oldu ve binlerce kişi enkaz altında kaldı. Zamanla yarışın başladığı Kahramanmaraş, Hatay, Adan , Adıyaman ve Gaziantep başta olmak üzere 11 ilde vatandaşlar destek bekledi. 53 bin 537 vatandaşın hayatını kaybettiği, kimi öksüz, kimi yetim kalan çocuklar bir anda evsiz kalan milyonlarca kişi için Türkiye tek yürek oldu. Yaralar sarılmaya çalışılsa da geçen bir yıla rağmen acılar hala taze. Depremin vurulduğu iller başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafından  anma programları ile hem deprem hem de depremde hayatını kaybeden vatandaşlar bir kez daha anıldı.

Çanakkale’de Anma Programı Düzenlendi

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümünde Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de anma programı düzenlendi.  Depremin yaşandığı saat: 04.17‘de AFAD İl Müdürlüğünde düzenlenen anma programında depremde yaşamını yitiren vatandaşlar  bir kez daha anıldı. Anma programına Vali İlhami Aktaş, Vali Yardımcısı Hakkı Uzun, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Celil Sezgin, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Bekir Çelen, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şuayip Üner, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Mustafa Pulluk,  AFAD Müdür V. Abbas Aslan ve İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu üyeleri katıldı.

Çanakkale Yaraları Sarmak İçin Kenetlenmişti

Anma programı öncesinde Vali İlhami Aktaş, bir konuşma yaparak Depremin yaşandığı 6 Şubattan sonra yaraları sarmak için yapılan çalışmalara değinerek   "53 bin vatandaşımızı kaybettiğimiz büyük bir felaket yaşadık. Bu felaketin akabinde tüm ülke olarak, millet olarak büyük bir kenetlenme örneği göstererek, yaraların sarılması için ilk dakikalardan itibaren milletimizin her ferdi kurumlarıyla beraber elinden geleni yapmak için canhıraş çalıştı. Çanakkale’de de deprem sürecinde 2 bin 652 kamu personelimiz, 120 STK temsilcisi, 235 gönüllümüz, 156’da özel sektör olmak üzere ilimizden deprem bölgesine toplam 3 bin 171 kişi intikal etti. Kendi görev alanlarıyla ilgili oralarda çalışmalarda bulunmuşlardır. İş makinesi diyebileceğimiz kepçe, itfaiye aracı, su tanker, kamyon, cenaze aracı, vinç olmak üzere 164 araç, 58 öncü araç, arazöz, TIR, diyebileceğimiz oto kurtarıcı araç görevlendirildi. Bunların toplam sayısı da 222’dir. 222 araç deprem bölgesine intikal ettirilmiştir. İlimizin çeşitli bölgelerinde depreme hazırlık anlamında bulunan konteynırlardan yada daha önce depremlerde vatandaşlarımıza tahsis edip de, kalıcı konutlarına geçip, boş olan 600 civarında konteynır da deprem bölgesindeki illere gönderildi. 112 binasında gıda merkezi oluşturuldu. Deprem bölgesine 219 gıda TIR’ı gönderildi. Çanakkale’de de toplam 7 bin 600 civarında depremzede intikal etmiş, 1180’i kamu da, 445’i özel sektör de misafir edilmiş, 6 bin civarında depremzede kendi imkanlarıyla ilimizde barınmışlardır” dedi.

İnşallah Böyle Bir Felaketi Bir Daha Yaşamayız

 

Vali Aktaş “ Asrın felaketini yaşadık. Çok büyük bir olayla karşılaşıldı. Tüm ülkemiz kenetlendi. İlimiz Çanakkale’de gerçekten ilk dakikalardan itibaren üzerine düşeni yapmaya çalıştı. Yaraları sarmaya çalıştı. Ben bu anlam da kamu görevlilerine, vatandaşlarımıza, STK temsilcilerine, gönüllülerimize, arama kurtarma ekiplerimize depremzede vatandaşlarımız ve ilimiz adına teşekkürlerimi sunuyorum. Büyük bir özveriyle herkes elinden gelen katkıyı sundu. Tüm depremzedelerimize, kaybettiğimiz, hayatını yitiren depremzedelerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Böyle bir acının bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Yaralı depremzedelerimize de Allah’tan şifalar diliyorum. Allah böyle büyük acılardan, böyle büyük felaketlerden ülkemizi, milletimizi korusun. İnşallah bir daha böyle büyük bir acı yaşatmasın. Ama bu deprem gerçeği, bununla beraber her zaman hazırlıklı olmak lazım. İlimizin de deprem kuşağında olduğunu unutmadan, bu deprem riskleriyle beraber tüm kamu olarak başta vatandaşlarımızla beraber bu riskin en aza indirilmesi için tüm çabamızı sarf etmemiz gerektiğini düşünüyorum" dedi.

Konuşmanın ardından depremin yaşandığı saat 04:17’de  depremlerde hayatını kaybeden 53.537 vatandaş  için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Ardından   AFAD Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘6 Şubat Kısa Film’ gösterimi izlendi. AFAD İl Müdürlüğünde gerçekleşen anma programının ardından Arslanca Camiinde Sabah Namazında düzenlenen mevlit programında, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Depremde yaşamını yitiren vatandaşlar  için dualar okundu.

 

Sedat Uz