Türkiye genelinde bir bir iptal edilen simit zammı, Çanakkale’de devam ediyor. Vatandaşlar zammın geri alınmamasına tepki gösterirken, Çanakkale’de simit hesabı da Türkiye’nin zirvesine çıkmış durumda. 5 kişilik bir aile üç öğün sadece 1 simit ve 1 çay ile karnını doyurması durumunda aylık maliyeti 12 bin 375 TL yapıyor. Bu Ankara’da 11 bin 250 TL yapıyor. Özellikle öğrenci ve asgari ücretle çalışanlar Çanakkale’de de simit zammının geri alınmasını istiyor.

 

Ekonomik kriz her geçen gün derinleşirken, bazı esnaflar da bunu fırsata çevirip yüksek zam yapıyor. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de yılbaşında maaşlara yapılan zammı duyanlar hemen her kaleme zam yaptı. Daha birçok kişi zammı almadan gelen zamlar şimdiden vatandaşların belini büktü. Alım gücü iyice düşen vatandaşlar peş peşe yapılan zamlara da tepki gösteriyor. Vatandaşların en çok tükettiği ekmek ve simitte de zam yapıldı.

Çanakkale merkezde 200 gram ekmeğin fiyatını 7 TL’den 10 TL’ye gramajını da 220 grama çıkartmıştı. Valilik onayının ardından ekmekler 10 TL’den satılmaya başlamıştı. Bakanlık fırıncıların zam talebini kabul etmeyince 12 Ocak’tan beri merkezde 10 TL’den satılan ekmeğin fiyatı 17 Ocak’tan itibarı ile yeniden 7 TL’ye düştü.

EKMEK ZAMMI GERİ ALINDI SİMİT ZAMLANDI

Çanakkaleliler ekmek zammının geri alınmasına daha sevinmeden simite zam geldi. Çanakkale merkezde 100 gram simit 9 TL’den 12.5 TL’ye çıkartıldı. 100 gram poğaça 15, 120 gram açma 25 ve 1 kilo su böreği 250 TL oldu.

200 gram ekmeğin 7 TL olduğu yerde 100 gram simidin 12.5 TL’ye satılmasına her kesimden tepki yağıyor. Ekmeğin yarısı kadar gramaja sahip olan simidin, ekmeğin 2 katına yakın fiyatla satılmasını doğru bulmayan vatandaşlar, bazı katkı maddeleri gerekçe gösterilerek fiyatın bu kadar artırılmasını doğru bulmuyor. Ekmek fiyatının geri çekildiğini hatırlatan vatandaşlar, simit zammının da iptal edilmesini istiyor. Çanakkale’de vatandaşlar simit zammının geri çekilmesini isterken, zam iptali Ankara’dan geldi. 10 TL’den 15 TL’ye çıkartılan simidin fiyatı tekrar 10 TL’ye çekildi.

ANKARA’DA 11 BİN 250 TL, ÇANAKKALE’DE 12,375 TL

Ankara’da simit zammının geri çekilmesi üzerine gözler Çanakkale’ye çevrildi. Çanakkaleliler de simit zammının geri çekilmesini istiyor. Çanakkale’de bazı işletmeler hiç zam yapmadı ama çoğunluğu zam yaptı. Vatandaşlar Çanakkale’de de simit zammının geri alınmasını istiyor. Her geçen gün bu zamma tepki büyürken, gözler Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’a çevrildi. Vali Aktaş’ın zammı iptal edip edilmeyeceği merak ediliyor.

Çanakkale’de simit zammı geri alınmayınca simit hesabında da Çanakkale en yüksek yerlerin başında geliyor. Çanakkale’de 1 simit 12.5 TL, 1 Çay ise 15 TL. Bir kişi bir öğün 1 çay ve 1 simit ile karnı doyurmasının maliyeti 27.5 TL. 5 kişilik aile 1 öğün sadece simit çay ile karnın doyurmasının maliyeti 137,5 TL. 3 öğün maliyeti 412,5 TL.  1 aylık maliyeti ise 12,375 TL. Ankara’da aynı şekilde 5 kişilik bir ailenin 1 ay sadece simit ve çayla karnını doyurmasının maliyeti ise 11 bin 250 TL yapıyor. Türkiye genelinde de fiyatlar bu civarda ve bazı yerlerde daha düşük.

Mehmet Güler