İki yıldır kuraklık nedeniyle çiftçiler su sorunundan dolayı istedikleri verimi alamadı. Çanakkale’de en büyük sulama suyu barajı olan Bayramiç barajı tamamen doldu. Barajın dolması en çok Bayramiç, Ezine ve Çanakkale merkezin bir bölümündeki arazi suyunu bu barajdan kullanan çiftçileri sevindirdi.

 

Çanakkale’nin en büyük geliri çiftçilik. Bu yüzden hayvancılık ve çiftçilik kent için büyük önem taşıyor. Bu iki alan için de en önemli ihtiyaç ise su. Son iki yıldır Çanakkale bu konuda ciddi sıkıntılar yaşadı. Tarihin en kuraklık yıllardan biri geçen yıl yaşandı. Kuraklık nedeniyle barajlar kurudu, su kaynakları çok fazla azaldı. Tarım kenti olan Çanakkale’de barajların boşalması nedeniyle tarım arazilerine yeterince su verilmediği için verim de düştü.

 

Çanakkale’de tarım arazilerinin su ihtiyacını karşılayan en önemli barajlardan biri de Bayramiç Barajı. Çok sayıda su kaynağını içerisinde barındırdığı için mitolojide 'Bin Pınarlı İda' olarak geçen Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı, ilçesinin hem içme suyu hem de tarım suyu ihtiyacını karşılıyor. Bunun yanında Ezine ilçesi ve Çanakkale merkezdeki batak ovası olarak bilinen alanın da su ihtiyacını karşılıyor. 100 km uzaklıktaki tarım arazinin suyu bile buradan karşılanıyor. Bu yüzden bu barajdaki su seviyesi her zaman büyük önem taşıyor.

DİBİNDE SU KALMAMIŞTI

2022 yılında başlayan kuraklık, geçen yıl da devam etti. En büyük kuraklık da geçen yıl yaşandı. Yaşanan kuraklık nedeniyle barajdaki su tamamen bitti. Sadece dibinde su kalan baraj geçen yıl tarım arazilerine yeterince su de sağlamadı. Çiftçiler büyük zorluklar altında sezonı kapattı. Sezon kapandıktan sonra da yağış gelmedi.

Ekim ayının ortalarında yüzde 8,5 seviyelerine kadar gerileyen, 1 ay önce de yüzde 60 seviyelerine ulaşan 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda su seviyesi, kentte devam eden sağanak ve özellikle Kaz Dağları'nda etkili olan kar yağışının ardından iki hafta önce yüzde 88'e ulaştı.

YÜZDE 100 DOLDU

Ekim ayının ortalarında yüzde 8,5 seviyelerine kadar gerileyen, ocak ayının ortalarında yüzde 88 seviyelerine ulaşan 96,5 milyon metreküp su kapasitesine sahip Bayramiç Barajı'nda su seviyesi, kentte devam eden sağanak ve Kaz Dağları'nda etkili olan kar yağışının ardından yüzde 100'e ulaştı.

Konuya ilişkin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce (DSİ) sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, "Yağışlar barajlarımızı dolduruyor. Çanakkale Bayramiç Barajı'nın rezervuarı son yağışlarla birlikte tamamen dolmuş olup, dolusavak yapısından fazla suyun tahliyesi yapılmaktadır" denildi.

 

Atakan Alkış

Foto: DSİ