ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Fırlatma Kompleksi 39A'dan gerçekleştirilen fırlatma işlemiyle Ax-3 misyonunun üyesi olan Gezeravcı'nın uzay yolculuğu başladı. Türk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu Çanakkale’de de ilgiyle izlendi. Gezeravcı, 36 saatlik yolculuğun ardından uzay istasyonuna ulaşacak. Uzayda 14 gün kalacak olan Gezeravcı, 13 uzay deneyine imza atacak.

Türkiye için ilk olan bu önemli yolculuğu öğrenciler de izledi. Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğrencisi Kubat Kaya, Türkiye’nin uzay sahnesinde olmasının çok iyi ve önemli olduğunu belirterek, “Uzay çalışmaları yerden devam ediyordu. Bizimde öğrenciler olarak gözlemevinde çalışmalarımız oluyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti uzay çalışmalarına önem veriyor. Böyle bir olayın olması Türkiye tarihi açısından gurur verici. Uzayda yapılacak olan deneyler bizimde çok işimize yarayacak. Canlı olarak da bizde bu tarihi ana tanıklık ediyoruz” dedi.

Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Öğrencisi Semanur Sarıdağ ise “Çok gurur verici bir olay. Ve bütün gelecek nesillerimize bir öncü olacak. Türkiye Cumhuriyetinin ilk Astronotu Pilot Alper Gezervacı’yı bugün izlemeye geldik. Yaptığı uçuşları, deneyleri izleyeceğiz. 14 gün boyunca uzayda kalacak. 13 deney yapacak. Bu deneyler sonucunda güzel işler başarırız. Hem Türkiye’nin önü açılır. Umarım Türkiye için güzel bir gelecek olur. Alper beyle gurur duyuyoruz. Türkiye adını duyurmaya başladı. İnşallah devamı da gelecek.” dedi.

SpaceX firmasına ait Dragon kapsülünü Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) taşıyacak olan Falcon 9 roketi, canlı yayınlanan geri sayımın ardından ABD yerel saatiyle 16.49'da (TSİ 00.49) fırlatıldı. Resmen astronot olarak tarihe geçen Gezeravcı, 100 kilometrelik uzay sınırını aştı.

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, uzaydaki ilk konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir" sözüyle başladı. SpaceX firması, Uluslararası Uzay İstasyonu'na doğru giden Dragon kapsülündeki Axiom 3 ekibine canlı bağlandı.

Türkiye'nin ilk astronotu Gezeravcı, "Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata'mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün dahiyane sözü; İstikbal göklerdedir." mesajını gönderdi.

Uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındaki Falcon 9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahip.

İçerisinde hava akımı olan basınçlı bölgesinde 7 kişi veya eşit miktarda yük taşıyabilen 8,1 metre uzunluğundaki Dragon kapsülü ise basınçsız arka bölümünde de yük taşıma özelliğine sahip bir uzay aracı olarak tasarlandı.

 

Tuba Demirtaş

FOTO: BHA