Bugün 2024’ün ilk günü. Ekonomik sorunlar nedeniyle vatandaşlar yılbaşını kısıtlı imkanlarla kutlayarak yeni yıla girdi. Çok sıkıntılarla geçen 2023 geride kalırken, herkesin en büyük temennisi ise ekonominin düzelmesi ve vatandaşların alım gücünün artması. Türkiye, yeni yılla beraber yerel seçimler atmosferine hızı bir giriş yapacak.

 

Dünya genelinde olduğu gibi ülkemiz de sıkıntılı zamanlar yaşıyor. Hastalıklardan sonra dünyadaki en büyük sorun ise savaşlar ve mülteci göçleri. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ediyor. Buradaki sıkıntı bitmeden geçen yılın sonlarına doğru bu sefer İsrail’in Filistin’e yönelik katliamı başladı. Bu katliama en fazla tepki gösteren ülkelerden biri de Türkiye oldu. Bölgemizde bu sıkıntılar devam ederken Türkiye’nin en büyük sıkıntısı kuşkusuz ekonomi.

Şuanda Türkiye’de en büyük sorun ekonomik kriz gösteriliyor. Hemen devamında ise mülteciler geliyor. Korona ve mülteci sorununun yol açtığı ekonomik kriz geçen kendini iyiden hissettirdi. Enflasyon almış başını gidiyor. Maaşlara yapılan zamlar, enflasyon karşısında hızla eriyor.

EKONOMİK SORUN BÜYÜYOR

Ev kiraları, asgari ücreti geçmiş durumda. asgari ücret son yapılan zamla beraber 17 bin TL’ye çıkartıldı. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL’de. Yeni yılın ilk günleri ile beraber emekli ve memur maaşları da netlik kazanacak. Tüm yapılan zamlara rağmen halk ger hecen gün fakirleşiyor. Enflasyonun böyle devam etmesi durumunda sorunun daha da büyüyeceği tahmin ediliyor.

2023’ü sıkıntıları ile geride bırakırken bugün yeni yılın ilk gününe adım attık. Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de yılbaşı kutlamaları ekonomik sorunlar nedeniyle istenen seviyede kutlanmadı. Çoğu kesimde buruk geçti. Bu yılın en büyük gelişmesi ise kuşkusuz seçimler olacak. 31 Mart tarihinde yerel seçimler yapılacak. Çanakkale’nin belediye başkanları, meclis üyeleri ve muhtarları belli olacak.

Bünyamin Nami Tonka