Bu hafta Cumartesi’yi Pazar’a bağlayan gece yeni yıla gireceğiz. Yeni yıl demek, eğlenmek demek, tatil demek ve yiyip içip gezmek demek. Daha önceki yıllarda yeni yıl programlarına yoğun ilgi vardı. Son yıllarda artan enflasyonla beraber vatandaşların alım gücü hızla düştü. Hemen her kaleme gelen zamlar karşısında vatandaşların geliri yetmez oldu. Geliri yetmeyen vatandaşlar da daha çok eğlenme gibi yerlere vereceği paradan kısmaya başladı.

Son yıllarda ilginin hızla azaldığı yeni yıl programlarına bu yıl daha da düşmüş durumda. Sebebi ise programların yüksek fiyatta olması. Yeni yılı karşılamak için eğlence mekanı yada otellerin yılbaşı eğlencesine katılmak isteyenler çok çeşitli yılbaşı menüleri ve dolayısı ile çok çeşitli fiyatlar ile karşı karşıya kalıyor. Yılbaşını dışarda kutlamak isteyen Çanakkalelilere yılbaşı menülerinde ordöv tabağı, ara sıcak, ana yemek, tatlı ve yeni yıla girildikten sonra ise işkembe Çorbası yada sucuk ve alkol seçenekleri sunuluyor. Tabi ki bu Menülerin içeriği ve fiyatı  eğlence mekanına yada otel tercihi göre değişiyor.

Ancak tek şey ise, iki kişilik bir yılbaşı eğlencesinin dışarda kutlanmasının maliyetinin asgari ücretin yarı bedeline denk gelmesi. Eğlence mekanları ve otellerin yılbaşına özel hazırladıkları yılbaşı özel eğlence menülerine bakıldığında yılbaşı eğlencesinde masası ilk olarak başlangıç tabağı geliyor. Bu tabakta tabi ki seçilen mekan yada otele göre farklılıklar gösterse de beyaz peynir, cevizli havuç tarator, zeytin yağlı mantar, şakşuka, yada açılı ezme, humus, haydari ve  atom yer alıyor. 2023 ‘ün son saatlerinde yeni yılı eylenerek beklerken masasıza ara sıcaklar geliyor. Tabi burda da farklı farklı ara sıcaklar seçilen mekan yada otele göre değişiyor. Ara sıcakta yılbaşı menüsünün favori ise Pastırmalı paçanya yada sigara böreği ve Arvavut Ciğeri. Ara sıcaklar menüsünde pastırmalı Mantar Graten, Kaşarlı fırın mantar, tereyağında karides, fırında keçi peyniri gibi ara sıcak yiyecekleri de bulunabiliyor. Yılbaşı menusunun değişmeyen tek şey ise mevsim salata ve tatlı olarakta kabak tatlısı. Bu ikili tüm menülerde yer alıyor.  Yılbaşı menüsünde meral edilen ana yemek ise çok çeşitli seçenekler ile sofraya geliyor. Ana yemek olarak favori kestaneli iç pilav eşliğinde hindi tandır. Tabi iç pilav eşliğinde püre yatağında dana kavurma, karışık ızgara, dana rosto, fırında kuzu tandır, fırında papaz yahnisi gibi geniş bir ana yemek seçeneği olabiliyor. Tabi ki eski yıldan yeni yıla girerken anılar sevinçler ve yeni yıldan beklendiler eşliğinde alınacak alkol de yılbaşı eğlencesi fiyatını ciddi derecede arttıran unsurlandan biri. Eğlence mekanları ve oteller yılbaşı menülerini alkollü içecekleri sınırlı ve seçenekli bir şekilde koydukları görüldü. Alkol almak istemeyen misafirlerine menüye sınırsız meşrubat seçeneği konmuş durumda. Tabi tüm menüler içerdikleri yılbaşı yiyeceklere göre farklı fiyatlandırılmış durumda alkollü menüler en düşük kişi başı 1.500 TL’den başlıyor. Alkolsüz menülerin başlangıç fiyatı ise kişi başı 850 TL ve 100 TL arası değişiyor. Alkollü menüler içecek miktarına göre kişi başı 2.500’lü fiyatlara kadar çıkabiliyor.   Otellerde yılbaşı menusunun yanına konaklama ilave edilmiş yılbaşı menüleri de bulunuyor. Bu menülerin fiyatı en düşük kişi başı 2.750 TL’ den başlıyor. Tabi konaklamalı yılbaşı eğlencelerinin maliyeti en düşün bir asgari ücretin yarısını buluyor. Hem mekanlarda hem de otellerde yeni yıl eğlencelerinde fasıl, sanatçı ve 2024 yılına girildikten sonra DJ eşliğinde eğlencede mevcut. Yılbaşında hem yılbaşı gala yemeği hem de otel konaklaması bulunan yılbaşı paketlerinin iki kişilik en düşük fiyatı ise 6 bin TL’yi buluyor.

BELEDİYE KONSERİ ÜCRETSİZ

 

Eğlence mekanlarına gidecek maddi imkanı bulunmayan vatandaşlar için Çanakkale Belediyesi, konser düzenliyor. Çanakkale Belediyesi tarafından, yeni yılı bir arada karşılamak adına düzenlenen etkinlikler kapsamında, 31 Aralık akşamı yeni yıl konseri gerçekleşecek.

 

Kentin yeni sosyal alanı olan 100. Yıl Meydanında 31 Aralık 2023 Pazar akşamı 22.00 -00.30 saatleri arasında gerçekleşecek olan yeni yıl konseri kapsamında, Dj Jordan ve Atlantis Acoustic Band kentlilerimizle buluşacak.

 

Atakan Alkış