Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Belediye Başkan aday adayı İrfan Mutluay, temayül yoklaması yerine atama ile Çanakkale Belediye Başkan adayının seçilmesi nedeniyle Ankara’ya yürüyecek. Mutluay, “Parti içi demokrasinin tüm kurallarıyla eksiksiz bir şekilde uygulanması ve üye iradesinin yok sayılmaması talebimle; 25 Aralık 2023 Pazartesi günü “DEMOKRASİ VE DEĞİŞİM” için Ankara’ya yürüyorum.” dedi. 

 

CHP Çanakkale Belediye Başkanlığı için 4 kişi aday adaylık başvurusu yaptı. CHP eski genel başkan yardımcısı ve Çanakkale eski milletvekili Muharrem Erkek, İrfan Mutluay, İş İnsanı Mehmet Öngen ve CHP Belediye Meclis Üyesi Erdal Gezen aday adaylık başvurusu yaptı. Geçen süre içinde adayların nasıl belirleneceği tartışması yaşandı. Başta Mutluay olmak üzere adayların bir kısmı adayın temayül yoklaması ile belirlenmesini istedi. Bazı aday adayları ise atama ile yapılması istendi. Bu konuda birçok tartışma ve istekler de dile getirdi.

Bu hafta CHP eski il ve merkez ilçe başkanları da CHP il binası önünde toplanarak adayın temayül yoklaması ile belirlenmesi gerektiğini yaptıkları açıklama ile bildirdi. Bu açıklamaya CHP Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da destek verdi. Özellikle Ülgür Gökhan’ın aday adayının temayül yoklaması ile belirlenmesi gerektiğini defalarca dile getirdi.

ATAMAYLA OLDU

Adayların nasıl belirleneceği yönünde tartışmalar devam ederken Önceki gün CHP genel merkezi isim açıkladı. CHP yerel seçimler için 126 adayını daha açıkladı. Parti Meclisi, 35 seçim çevresinde ise ön seçim kararı aldı. Adayı açıklanan illerden biri de Çanakkale oldu. CHP, Çanakkale Belediye başkan adayı olarak Muharrem Erkek’i gösterdi. CHP’de Çanakkale Belediyesi’ne talip olan 4 aday adayı bulunuyordu. Bu aday adayların nasıl belirleneceği uzun zamandır konuşuluyordu. Bir kısmı temayül yoklaması isterken, bir kısmı da atama bekliyordu. Bu konuda şimdiye kadar Çanakkale’de birçok açıklama da yapıldı.  Erkek’in isminin açıklanmasıyla beraber aday belirleme tartışması devam ediyor.

ANKARA’YA YÜRÜYECEK

Dört aday için Muharrem Erkek’in atamayla aday gösterilmesinden sonra aday adaylardan İrfan Mutluay, önemli bir karar adlı. Ankara’ya yürüyeceğini belirten Mutluay, şu açıklamayı yaptı, “Büyük kurultayda ‘’DEĞİŞİM’’ sloganıyla yola çıkan Genel Başkan ile seçilen MYK ve Parti Meclisimiz parti içi demokrasinin eksiksiz uygulanacağı taahhüdünü verenler, biz Cumhuriyet Halk partili üyelerde ve kamuoyunda büyük bir inanç ve güven oluşturmuştur.

Demokrasi kültürünün en gelişmiş olduğu barışın ve özgürlüklerin kenti Çanakkale’de partimiz 2019 yerel seçimleri öncesinde eğilim yoklaması yaparak belediye başkan adayını belirlemiş, eğilim yoklamasında %60 oy alan adayımız yerel seçimlerde de seçmenin yaklaşık %61 oyunu alarak Türkiye genelinde partili il belediye başkanları arasında en yüksek oyu alan belediye başkanı olmuştur. Bu sonuç; en doğru anketin, CHP’nin sandığı olduğunun kanıtıdır.

Durum böyleyken, ortada büyük bir başarı deneyimi varken ‘’DEĞİŞİM’’ sloganıyla yönetime gelen karar organları, partiyi demokratikleştirmek bir yana, il belediye başkanlığı için partimizde 4 aday adayının bulunduğu kentimizde atama ile aday belirleme yöntemini seçerek demokrasi geleneğine zarar vermiştir.

Çanakkale merkez ilçede partimizin 4.500 üyesi bulunmaktadır ve bu da seçmen sayısının %5’ine  denk gelmektedir.

Soruyorum; 4.500 üyenin iradesinin yok sayıldığı bu karar hangi demokratik değişim anlayışıyla örtüşür?

Parti meclisimizin almış olduğu kararda anket sonuçlarına göre değerlendirme yapıldığı ifade edilmiş olsa da Çanakkale kamuoyunda yaptığımız araştırmalarda Aksoy araştırma dışında bir anket çalışmasının yapılmadığı gerçektir. Anketten kasıt Aksoy araştırmanın yaptığı ise yalnızca 2 adayın sorulduğu, aday olmamasına rağmen mevcut belediye başkanının anket soruları arasında yer aldığı, mezhep, inanç, farklı bir anadil gibi parti tüzüğümüz ve ilkelerimizle örtüşmeyen provokatif soruların yer aldığı anket mi kastedilmektedir?

Parti yetkililerince en az 6 - 7 firmayla  bağımsız ve güvenilir anket çalışmaları yapılacağı söylemi bir kandırmaca mıydı?

Gelinen durum itibariyle ön seçim isteyen üyelerimizin yok sayıldığı, ön seçimi ağzına almayıp halkın iradesi yerine Ankara'da ve İstanbul'da kulis siyaseti peşinde koşan adayın tepeden atandığı bu anlayışı tümüyle reddediyorum!

Parti içi demokrasinin tüm kurallarıyla eksiksiz bir şekilde uygulanması ve üye iradesinin yok sayılmaması talebimle; 25 Aralık 2023 Pazartesi günü “DEMOKRASİ VE DEĞİŞİM” için Ankara’ya yürüyorum.”

Tuba Demirtaş