Ekonomik krizle beraber alım gücündeki düşüş sıfır ürün satışlarını düşürürken, yenilerini alamayan vatandaşlar çareyi eskilerini tamir ettirmekte buldu. Bir zamanlar yok olmaya yüz tütmüş terzi ve ayakkabı tamircileri ise bu aralar işleri en çok yoğun olan alanların başından geliyor.

Havaların iyice soğuması ve yağışların gelmesi ile beraber vatandaşlar kışlık ayakkabı ve bot dönemine girdi. Yenilerinin fiyatı binlerce TL civarına çıkmış durumda. yenisini alamayan vatandaşlar da kışı eski ayakkabı ve botlarla geçirmek zorunda kalıyor.

Yırtık olan kısımlarını ise tamir etmek isteyenler ayakkabı tamircilerinin yolunu tuttu. Son zamanlarda sayıları hızla azalan ayakkabı tamircileri ise gelen talebe yetişemez duruma geldi. Çanakkale merkezde bulunan Aynalı Çarşı çevresinde birkaç tane ayakkabı tamircisi bulunuyor.

SAHTE AYAKKABI TAMİR FİYATLARI PEŞİN ALINIYOR

 Ayakkabısını tamir ettiren vatandaşlar haftalar sonrasına ancak randevu alıyor. Ayakkabılarını bırakan vatandaşlar, günler sonra ancak tamir edilecek şekilde alıyor. Daha önce ucuz ayakkabılarla başı dertte olan tamirciler ise yeni bir yol bulmuş.

Ayakkabıcıların geçen yıla göre işleri yüzde yüz artarken, markası olmayan aşırı eski ayakkabılardan tadilat parasını peşin alarak riske girmiyor. Çünkü bazıları ayakkabısını ya unutuyor ya da bazen almıyor. Artan enflasyon, her sektörde olduğu gibi giyim sektöründe de etkisini gösterdi. Kışlık botların fiyatı da el yakıyor. Botların fiyatı bin 500 TL’den başlıyor 10 bin TL’ye kadar çıkıyor.

Artan hayat pahalılığı etkisini her yerde göstermeye devam ediyor. Yeme içmeden, faturalara, kiraya kadar her kalemde yaşanan yüksek artışlar vatandaşı derinden etkiliyor. Onlardan biriside soğuk havaların etkisini hissettirdiği şu günlerde, kışlık alışveriş yapmak isteyen vatandaşları vurdu. Öyle ki geçen seneye göre ayakkabı ve montlarda rekor artış yaşandı. Vatandaşta durum böyle olunca almak yerine elinde olanla yetinmeyi seçti, hasarlı ayakkabı ve montları tadilat ettirerek bu kışı geçirmeyi planlıyor. Ayakkabıcılar gibi terzilerin de iş yoğunluğu kat kat arttı.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: ARŞİV