Cumhuriyet Meydanı, Çanakkale’nin en eski meydanı. Yıllardır burada birçok etkinlik ve programlar yapıldı. Konserler düzenleniyor, parti başkanları burada halka hitap ediyor. Buradaki alan daha önce eski hali ile yıllarca hizmet verildi. Atatürk Heykeli, okulun bulunduğu yerin altındaydı. Daha sonra meydana yeniden düzenlendi ve Atatürk heykeli çalışmaların başlamadığı dönemdeki yerine taşınmıştı.  

 

Bu haliyle yıllarca hizmet veren  meydana Temmuz ayından yeniden kazma vuruldu. Kentin tarihi meydanı olan Cumhuriyet Meydanı için Çanakkale Belediyesi tarafından başlatılan ve yürütülen çalışmalar kapsamında; 24 Ekim 2022 tarihinde “Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu” kararı ile mimari avan proje onaylanırken, ardından hazırlanan uygulama projeleri ile birlikte Meydan, 1. Etap çalışmalarına hazır hale getirildi.

ATATÜRK YAŞARKEN DİKİLEN BİRKAÇ HEYKELDEN BİRİ

Üzün süredir yapılan çalışmalar çerçevesinde ilk önce okulun önünde bulunan ve yurt olarak hizmet veren binanın yıkımı yapıldı. Yıkımdan sonra burası bir süre ücretsiz olarak otopark olarak hizmet verdi. Daha sonra çalışmalar hızlandı. Çalışmalar belli aşamaya gelince Atatürk heykeli de eski yerine taşındı. Yeni düzenleme ile Atatürk heykeli de okulun tam ön tarafındaki alana taşındı. Bu heykelin en önemli özelliği Atatürk yaşarken, dikilen birkaç heykelden biri olması. Heykel üzün bir aradan sonra tekrar eski yerine taşınmış oldu.

 Meydana ilave edilen alanlarla birlikte yaklaşık 5.550 metrekarelik alanı kapsarken, çalışmalar doğrultusunda; Cumhuriyet Meydanı'nın İskele Meydanı, kentin sık kullanılan arteri olan Demircioğlu Caddesi ve Muammer Aksoy Parkı ile sirkülasyon bağının güçlendirilecek.

Proje kapsamında tüm zemin de yeniden değiştirildi. Meydanda sert zemin etkisini yumuşatmak amacıyla, yeşil çim alanlar oluşturuldu. Eski heykel yerine yeşil bir alan da oluşturulmuş. Buranın eski halinden en büyük farklı, meydan içerisinde oturma alanları da oluşturuluyor. Cumhuriyet Meydanı ve Yakın Çevresi Düzenleme Projesi 1.Etap için 15 Ağustos 2023 tarihi itibariyle çalışmalar başladı ve geçen süre içinde son aşamaya geldi. Çalışmaların önemli bir aşamaya geldiği görülürken, meydanın yeni hali de ortaya çıktı. Çalışmaların bitmesi ile meydana vatandaşların hizmetine açılacak.

Bünyamin Nami Tonka

Foto: Belediye, BHA-Arşiv