Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi’nde sorunlar bitmiyor. Çanakkale’nin en güzel binası en güzel şekilde onarılarak kütüphaneye çevrilmesine rağmen yönetimdeki becerisizlik nedeniyle sorunlar devam ediyor. Kütüphanede klimalar çalıştırılmadığı için öğrenciler soğuktan ders çalışamıyor, kitap okuyamıyor. Soğuktan dolayı artık kütüphaneye gelen giden sayısı da çok azaldı. Daha önce 7/24 açık olan kütüphane, bu yıl Nisan ayından itibaren öğrenciler çıkartılarak belli bir saatten sonra kapatılması ile şikayet konusu olmuştu.

Kordonda bulunan kütüphane yeri yıkıldıktan sonra kütüphane yıllarca Troya caddesinde bir binanın altında dar alanda hizmet vermeye başladı. Daha sonra bazı görüş ve önerilerden sonra müzenin taşınması ile Arkeoloji Müzesi binası yeniden onarıldı ve çok modern bir kütüphaneye çevrildi. Geniş bahçesi ve kapalı alanı ile Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Halk Kütüphanesi, örnek olacak bir kütüphaneye dönüştürüldü.

Lüks bir kütüphane binası yapılmasına rağmen sorunları bitmedi. Müdür atamaları ve uygulamaları ile Çanakkale Kütüphanesi zaman zaman kentin gündemine geliyor.

TÜRKİYE DE İLK KEZ 7/24 SAAT HİZMET VERMEYE BAŞLADI

Uzun süre apartman altına hizmet verdiği için eleştirilen il kütüphanesi, bu proje ile örnek teşkil eden bir mekana kavuştu.  2019 yılında kütüphane buraya taşındı. Kütüphanenin böyle alana taşınması ile Türkiye’de ilk defa 7/24 hizmet veren kütüphanelerden biri oldu. Gece gündüz açık olan kütüphaneye kitap okumaya gelenlerin yanında ders çalışmaya gelenler de çoğunluktaydı. Aileler akşamları gelip çocuklarını buraya bırakıyordu ve öğrenciler gece boyunca hem kitap okuyorlardı hem de sınavlara hazırlanıyordu.

Her geçen gün kütüphaneye talep çok fazla oluyordu. Üniversite öğrencileri burada sınavlarına, lise öğrencileri üniversite sınavlarına, diğer öğrenciler de yine sınavlarına burada hazırlanıyordu. Ortam ders çalışmaya müsait olduğu için de aileler çocuklarını buraya getiriyordu.

ÖĞRENCİLERİ ÇIKARTIP KÜTÜPHANEYİ KAPATTILAR

Kütüphane buraya taşınmasından itibaren kapısına hiç kilit vurulmamışken, bu yıl Nisan ayında saat uygulaması getirildi. Daha önce gece gündüz açık olan kütüphane hafta içi 08.30-22.00 saatleri arasında açık. Cumartesi 09.00-21.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Pazar günü ise tamamen kapalı. Kütüphanenin bu saatlerde ve günlerde açık olması öğrencileri zor durumda bırakıyor. Öğrenciler akşam ders çalıştığı sırada görevliler gelip öğrencileri dışarı çıkartıp kütüphaneyi kapatıyor.

ÖĞRENCİLER DONUYOR

Sorunları bitmeyen kütüphanede şimdi ise ısınma sorunu yaşanıyor. İki katlı olan kütüphanenin alt katı hem kitaplar bulunuyor hem de öğrencilerin dest çalıştığı alan burası. Üst katta ise yine bazı bölümler ve yönetim kısmı var. Üst katta kalorifer bulunurken, alt kat ise klimalarla ısınıyor. Kütüphane yönetimi kaloriferleri yakarak ısınırken, alt kattaki klimalar ise açılmıyor. Klimalar açılmadığı için de salon soğuk. Soğuk salona gelen öğrenciler ders çalışırken ve kitap okurken üşüyor. Bu şikayetlerini defalarca yönetime iletmelerine rağmen, sorun çözülmedi. Soğuk salonda ders çalışamayan öğrenciler de evlerine geri dönmek zorunda kalıyor. Önce çalışma saatleri kısaltılan öğrenciler şimdi ise soğuktan ders çalışmadığı için kütüphaneye gelmiyor. Artık kütüphanede eskisi gibi öğrenci bulunmuyor.

 

BAKANLIĞA ŞİKAYET ETTİLER

Bazı öğrenciler ve  aileler durumu bakanlığa şikayet edip, bunu sosyal medyada da paylaştı. Şikayet şöyle; “Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphanede Klimalar Bozuk

Hasret

Çanakkale merkez M***** A*** E**** İl Halk Kütüphanesi için yazıyorum. Kütüphane buz gibi; klimalar bozulmuş diyorlar. 1 hafta önce gittiğimde de aynıydı, hâlâ aynı. Evde çalışma ortamı olmayan bizler mecburen gidiyoruz ama bu şekilde donarak ders çalışamayız. Lütfen artık bir el atılsın.”

 

YEREL TARİH ODASI KALDIRILDI YEMEKHANEYE ÇEVRİLDİ

 

Kütüphanede bu sorunlara ek olarak yeni bir uygulama da tepki çekiyor. Kütüphanenin üst katında Çanakkale’ye dair tarih dokümanların bulunduğu oda oluşturulmuştu. Çanakkale Savaşları Yerel Tarihi ile ilgili bir bölüm kuruldu. Yeni yönetim bu odayı da kapatıp, yemekhaneye çevirdiği belirtiliyor. Bu sorunlar nedeniyle hem öğrenciler hem de veliler çeşitli platformlarda sorunlarını dile getiriyor.

 

Mehmet Güler