Türkiye’nin çoğu ilinde satışı yapılan ve ekonomik krizle beraber vatandaşların büyük ilgi gösterdiği halk ekmek satışı Çanakkale’de de başladı. Mahkûmların ürettiği ekmekler şimdilik merkezde 2 noktada satılacak ve fiyatı 5 TL olacak. Bu fiyat da Ankara ve İstanbul’da atışı yapılan halk ekmeklere göre biraz daha pahalı.

Son yıllarda Türkiye’de derinleşen ekonomik krizle beraber vatandaşların alım gücü de çok düşüyor. En düşük emekli maaşının 7.5 Bin TL olduğu bu dönemde, ev kiraları ortalama 10 bin TL civarında. Alım gücünün iyice düşmesi ile özellikle dar gelirli vatandaşlar zor günler yaşıyor. Durum böyle olunca vatandaşlar her alanda en üçüz ürünleri almak zorunda kalıyor.

Türkiye’de insanların en fazla tükettiği gıdaların başında da ekmek geliyor. Türkiye’nin çoğu ilinde de daha ucuza satılan halk ekmekler vatandaşlar tarafından tercih ediliyor. Çanakkale’de ise yıllardır bu konuda eksiklik olduğu bilinen bir gerçek. Normal şartlar altında halk ekmekleri belediye çıkartıyor ve ucuza vatandaşlara ulaştırıyor.

CEZAEVİ ÜRETECEK

Çanakkale Belediyesi şimdiye kadar böyle bir girişimde bulunmadı. Gelen yoğun talep üzerine belediye farklı bir anlaşma ile şimdilik bu sorunu çözdü. Çanakkale Açık Ceza İnfaz Kurumu İşyurdu Müdürlüğü ve S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi arasında protokol imzalandı. İmzalanan protokol çerçevesinde mahkumların ürettiği ekmekler, Halk Bakkallarında satışa sunuldu. Dün itibarı ile hem Halk Bahçesinde hem de Esenler de bulunan Halk Bakkallarında 200 gram ekmek 5 TL’den satılmaya başlandı. Çanakkale’de 200 gram ekmek 7 TL’den satılıyor.

DİĞER İLLERE GÖRE PAHALI

Çanakkale’de 200 gram ekmek 7 TL’den satılıyor. Bazı yerler ise 200 gram ekmeği 6.5 TL’den satıyor. Yapılan anlaşma çerçevesinde halk bakkallarında 200 gramlık emekler 5 TL’den satılacak. Bu fiyat diğer illere göre hesaplandığında daha pahalı. Halk ekmeğin en fazla satışı yapılan İstanbul ve Ankara’daki büyükşehir belediyeleri tarafından üretilen halk ekmekleri 250 gram ve tanesi 5 TL. Çanakkale’de ise 200 gramı 5 TL’den satılmaya başlandı.

 

Bünyamin Nami Tonka

Foto: BHA