Geçen yıldan başlayan kuraklık bu yıl da devam etti. Sonbaharın son günlerine doğru Türkiye genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de yağışlar peş peşe geldi. Bu yağışlar en çok barajlara yaradı. Çanakkale genelindeki boşalan barajların sus seviyesi önemli ölçüde yükseldi.

 

KAR YAĞDI

Sabırsızlıkla beklenen yağışlar ise hızlı geldi. Günlerdir devam eden yağmur, havaların soğuması ile yüksek kesimlerde kara dönüştü. Çanakkale’nin birçok yerinde yılın ilk karı düştü. Lapseki Dumanlı Dağı’na, mevsimin ilk kar yağışı gerçekleşti. Kar yağışı nedeniyle bölgedeki orman, köyler ve yerleşim merkezleri beyaza büründü. Yaklaşık 5 santimetre kar kalınlığına ulaşan yollarda buzlanma oluştu. Yetkililer, kar yağışı nedeniyle kapanan köy yolları olmadığını belirtti. Bölgede, yağan karla birlikte görsel şölen oluştu.

Kar yağışı, ilk defa Çanakkale şehir merkezinin yanında bulunan Radar tepesine de yağdı. Pazar gecesi başlayan kar, dağın tamamını beyaz örtü ile kapladı.

FIRTINA YIKIP GEÇTİ

Yağış, fırtına, kar hepsi bir anda Çanakkale’ye geldi. Fırtına birçok yerde büyük hasarlara yol açtı. Hasar verdiği yerlerinden biri de merkeze bağlı Dardanos tatil bölgesi. Gece boyunca etkili olan fırtına ve sağanak yağmur hayatı olumsuz etkiledi. Fırtına nedeniyle Dardanos mevkinde bağlı bulunan 3 balıkçı teknesi batarken, bölgedeki birçok iskele yıkıldı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından gece saatlerinde Çanakkale’de sağanak yağış ve saatteki hızı zaman zaman 100 kilometreyi bulan fırtına etkili oldu. Fırtına nedeniyle oluşan dev dalgalarda Dardanos mevkindeki birçok iskele yıkılırken, bölgedeki 3 tekne battı. Ayrıca balıkçıların iskele üzerindeki hiç kullanılmamış ağları denize döküldü.

Dardanos'ta balıkçılık yapan Hasan Yurt, "Denizle ilgili takip edilmesi gereken en başta gelen olay meteorolojidir. Tekneleri varsa tedbirlerini alması lazım. Çünkü Dardanos’ta balıkçı tekneleri için korunak yok. Batıdan ve güneyden gelen rüzgar bizi etkiliyor. Her sene teknelerimiz parçalanıyor. 3 teknemiz battı, 4 teknemiz zarar gördü. Barınağımız olmadığı için bu zararı her yıl çekiyoruz. Balıkçı arkadaşlarımızın iskeleleri yıkıldı. Hiç kullanılmamış balıkçı ağları denize dağıldı. Çok büyük zararlar var. Tekneler zaten müthiş zarar gördü. Koskoca sahilde 2 tane tekne kaldı. Diğerleri battı. Ben 10-15 yıldır teknemi Dardanos sahilde iplerimle sıkı bir şekilde bağlıyorum. Ama bu gelen fırtına nedeniyle korktuğum için 3 gün evvel teknemi alıp, Sarıçay’a götürüp bağlamıştım. İyi ki de bağlamışım. Yoksa benim teknem de zarar görecekti" dedi.

ÖLÜ YUNUS KARAYA VURDU

Ayvacık ilçesi Küçükkuyu beldesinde gece boyunca fırtına nedeniyle oluşan dev dalgalar sahili dövdü. Dev dalgalar nedeniyle sahil kesiminde iskelelerden kopan taş ve tahta parçaları sahildeki yürüyüş yoluna dağıldı. Fırtınanın ardından ise ölü bir yunus karaya vurdu. Küçükkuyu Belediyesi'ne bağlı ekipler bölgede temizlik çalışması başlattı. Adeta felaketin yaşandığı beldenin sahilindeki pislik temizlendi. Daha sonra buradaki hasarlar onarılacak.

YILDIRIM 4 ASKERİ YARALADI

Çanakkale genelinde 2 gündür etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Gece saatlerinde, Nara Burnu'ndaki Boğaz ve Garnizon Komutanlığı'na yıldırım isabet etti. O anda orada bulunan 4 asker yaralandı. Yaralanan askerlerden 2'si Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi'ne, 2'si Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ) Hastanesi'ne kaldırıldı. Tedaviye alınan askerlerin sağlık durumu iyi olunca taburcu edildi.

SU BASKINLARI YAŞANDI

Zaman zaman şiddetini artıran yağmur su baskınlarına da neden oldu. Özelikle Yenice ilçesinde su baskınları hem evlere hem de tarım alanlarına zarar verdi. Bölgede zarar tespit çalışması başlatılırken, özellikle yenice ilçesine bağlı Kalkım beldesinde sel felaketinde büyük zararlar oluştu. Su baskınları Çanakkale genelinde de yaşandı.

ADA SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Öte yandan fırtına nedeniyle deniz ulaşımı da olumsuz etkileniyor. Bozcaada ve Gökçeada ilçelerine bugün yapılması planlanan tüm feribot seferleri, olumsuz hava şartları nedeniyle iptal edildi.

Çanakkale Boğazı ile Adalar hattında yolcu ve araç taşımacılığı yapan GESTAŞ firması, Ege Denizi'nin kuzeyindeki olumsuz hava şartları nedeniyle feribot seferlerinin iptal edildiğini duyurdu. Buna göre; Geyikli-Bozcaada ile Kabatepe-Gökçeada hattında yarın yapılması planlanan tüm feribot seferleri iptal edildi.

Tuba Demirtaş