Türklerin tarih sahnesine yeniden çıktığı yer Çanakkale Savaşları. Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve modern Cumhuriyetin “önsözü” olarak nitelendirilen Çanakkale Zaferi tarihin seyrini değiştirdi. Birinci Dünya Savaşı’nda ve Çanakkale’deki kadrolar ödenen ağır bedele rağmen orada kazanılan deneyimle Kurtuluş Savaşı’nı başarabildiler. Çanakkale kan dökülerek ve can verilerek kazanılmış tarihin ender büyük destanlarındandır. Atatürk’ün askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” dediği unutulmaz zaferdir. Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve modern Cumhuriyetin “önsözü” olarak nitelendirilen Çanakkale Zaferi tarihin seyrini değiştirdi

Türk ordusunun zaferle taçlandırdığı kahramanlık destanının 108. Yılında Türkiye Cumhuriyet’inin 100. Yılı kutlandı. Destansı mücadele mazlum milletlere ilham oldu. Zaferden sonra ulu önder Atatürk, tam bağımsız ve çağdaş bir Cumhuriyeti kurmayı başardı.

KUTLAMALARDA YER YERİNDE OYNADI, ALAN BAŞKANLIĞI GEÇİŞTİRDİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı ülkenin her ilinde, her ilçesinde, her beldesinde, her köyünde ve tarlalarda bile coşku ile kutlandı. Şimdiye kadar benzeri rastlanmamış bir kutlama yaşandı. Her yerde olduğu gibi Çanakkale’de muhteşem bir şekilde kutladı. Bu kutlamalarda Cumhuriyet’in önsüzönün yazıldığı ve Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’ndan sorumlu alan başkanlığının ne yapacağı merak ediliyordu. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan başkanlığı ise bu kutlamalarda sesiz kaldı. Alan başkanlığı, bir iki ufak organizasyon ve Çanakkale Şehitler Abidesi’ni ışıklarla 100. Yıl yazısını yazmakla yetindi. Alan başkanlığının 100. Yılı, ufak bir çalışma ile geçiştirmesi eleştiri konusu oldu.

 2023 METRE UZUNLUĞUNDAKİ BAYRAKLA YÜRÜDÜLER

Çanakkale genelinde günlerce kutlama yapıldı. Çanakkale’deki asıl kutlamalar ise 29 Ekim akşamı yaşandı. Çanakkale’de Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümüne özel hazırlanan 2023 metre uzunluğundaki Türk bayrağı eşliğinde yürüyüş düzenlendi. Binlerce vatandaş ellerindeki Türk bayraklarıyla birlikte saat 17.23’te Stadyum Caddesi üzerinde toplanmaya başladı. Yürüyüşe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Vatandaşlar Çanakkale sokaklarında, 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganı atıp, İzmir Marşı ve 10’uncu Yıl Marşı’nı söyleyerek, 2023 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyarak yürüdü. Yürüyüş Stadyum Caddesi, Atatürk Caddesi, Piri Reis Caddesi, Kayserili Ahmetpaşa Caddesi, İskele Meydanı, Demircioğlu Caddesi, Atatürk Caddesi’nin ardından Stadyum Caddesi’nde sona erdi.

İSKELEDE MAHŞERİ KALABALIK OLDU

Stadyumda başlayan yürüyüş kordona geldiğinde kalabalık daha da arttı. Ellerine Türk bayrağı alanlar ve kırmızı elbiselerini giyen 7’den 77’ye herkes kutlamaya katıldı. İskelede sadece bayrak taşınmadı. Aynı zamanda burada takım taraftarları da  kutlama yaptı. Takımlarının bayrağını iskele meydanında açan taraftarlar, Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladı. Öte yandan Çanakkale’deki motosiklet sürücüleri de motorları ile kent içinde dolaşarak kutlamaya katkı sağladı. Kutlamalar sadece karada değil denizde devam etti. Kordon açıklarında toplanan tekneler, meşaleler yakarak kutlama yaptı.

DOĞUKAN MANÇO'DAN ALKIŞ ALAN 100. YIL PERFORMANSI

 

Çanakkale Belediyesinin Cumhuriyetin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında organize ettiği Doğukan Manço konseri de kutlamalara ayrı bir renk kattı. Tango, Vals ve Zeybek gösterilerinin de yer aldığı performansta Manço'nun çaldığı Cumhuriyet Marşlarıyla da kentliler bayram coşkusunu doyasıya yaşadı. Doğukan Manço ayrıca, babası Barış Manço'nun 50 yıl önce Cumhuriyetin 100. Yılı için bestelediği eserin (Kayalarınoğlu) kendisi tarafından yapılan düzenlemesini de dinleyicilerle buluşturarak, Türk müziğinin unutulmaz ismi Barış Manço'nun hayalini de Cumhuriyetin 100. Yılında Çanakkale'de gerçekleştirdi.

ÇOMÜ’NÜN ORGANİZE ETTİĞİ 2023 KİŞİLİK ZEYBEK OYUNU TÜM TÜRKİYE’DE SES GETİRDİ

 

Cumhuriyetin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında 28 Ekim 2023 günü Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Terzioğlu Yerleşkesinde rekor kıran 2023 kişilik zeybek gösterisinin ardından 29 Ekim 2023 günü Çanakkale kordon boyunda da zeybek oynandı. ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, ÇOMÜ’lü yöneticiler, Çanakkale protokolü, akademisyenler, idari personel ve aileleri, öğrenciler ve Çanakkale halkının katıldığı zeybek oyunu büyük bir ilgi gördü.

 

Zeybek oyunu sonrası Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği organizasyonu ile Mehter Takımının öncülüğünde Korteji Yürüyüşü gerçekleştirildi.

 

Yürüyüş sonrasında ÇOMÜ Rektörü Erenoğlu yaptığı konuşmada, “Cumhuriyet, geleceğe büyük bir ümitle bakmamızı sağlayan, gurur verici atılımların ve başarılan sağlanması ve her türlü zorlu engelin aşılması mücadelesinde bizlere güç veren bir değerdir. Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yıl Dönümü ’nü yaşadığımız bu tarihi gün,  bizi biz yapan ortak değerler etrafında her zamankinden daha güçlü şekilde kenetlenme günüdür” dedi ve Cumhuriyetin 100. Yılını kutladı.  

 

ON BİNLERCE KİŞİ 2023 METRE UZUNLUĞUNDAKİ TÜRK BAYRAĞINI TAŞIDI

18 Mart Stadyumunda da gerçekleşen zeybek oyunu sonrası, Cumhuriyetin 100. Yılı için özel olarak üretilen 2023 metre uzunluğundaki Türk Bayrağının çıkışı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. ÇOMÜ’lü yöneticiler, akademisyenler ve öğrenciler tarafından çıkartılan 2023 metre uzunluğundaki Türk Bayrağı, Valilik tarafında organize edilen, Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Bando Takımı'nın çaldığı marşlarla başlayan fener alayında Çanakkale halkıyla 18 Mart Stadyumundan Kordonboyuna devam eden güzergâhta taşındı.

 

Mine Yel