Çanakkale'de Cumhuriyetin 100'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında kordonboyundaki Kayserili Ahmetpaşa Caddesi'nde geçit töreni düzenlendi. Tören, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Biçen'in askerlerin ve vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı kutlamasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajı okundu.

Programda konuşan Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, "Büyük yıl dönümleri geçmişin yeniden değerlendirildiği ve bu değerlendirme ışığı altında geleceğin yeniden tasarlandığı tarihi anlardır. Böyle dönemler millete nereden gelip, nereye gittiklerini gözden geçirecekleri bir kolektif düşünme fırsatı sağlar. Bu fırsatları iyi değerlendirip, nereden geldiğimizi ve yarınımızı düşünmek gelecek nesillere olan bir borcumuzdur" dedi.

Daha sonra İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Komando Bölük Komutanlığı'na bağlı askerlerin gösterisi vatandaşlardan büyük beğeni aldı. Mehteran gösterisinin ardından kortej geçişinin yapılmasıyla program sona erdi.

Cumhuriyet’imizin 100. Yılında Kabul Töreni Yapıldı

Aziz Türk Milletinin şanlı ve onurlu mücadelesi sonucunda Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından millet egemenliğine dayanan Cumhuriyet’imizin ilan edilişinin 100. yıl dönümünde kabul töreni yapıldı. 

Çanakkale Valiliği tarafından Anadolu Hamidiye Tabyaları Hangar bölümünde verilen 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kabul Töreninde davetliler Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş tarafından karşılandılar.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kabul Törenine; Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Mustafa Biçen, Çanakkale Belediye Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Baro Başkanı Av. Hande Keskin, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Şehit Aileleri dernekleri, Gazi Dernekleri, şehit aileleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, belediye meclis üyeleri, il müdürleri, muhtarlar, sivil toplum kuruluş temsilcileri, askeri ve mülki erkan, kamu kurum ve kuruş temsilcileriyle toplumun her kesiminden davetliler katıldı.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kabul töreninde Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş konuklarla yakından

 

2023 METRE UZUNLUĞUNDAKİ BAYRAKLA YÜRÜDÜLER

Çanakkale’deki asıl kutlamalar ise akşam yaşandı. Çanakkale’de Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıl dönümüne özel hazırlanan 2023 metre uzunluğundaki Türk bayrağı eşliğinde yürüyüş düzenlendi. Binlerce vatandaş ellerindeki Türk bayraklarıyla birlikte saat 17.23’te Stadyum Caddesi üzerinde toplanmaya başladı. Yürüyüşe Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve binlerce vatandaş katıldı. Vatandaşlar Çanakkale sokaklarında, 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganı atıp, İzmir Marşı ve 10’uncu Yıl Marşı’nı söyleyerek, 2023 metre uzunluğundaki Türk bayrağını taşıyarak yürüdü. Yürüyüş Stadyum Caddesi, Atatürk Caddesi, Piri Reis Caddesi, Kayserili Ahmetpaşa Caddesi, İskele Meydanı, Demircioğlu Caddesi, Atatürk Caddesi’nin ardından Stadyum Caddesi’nde sona erdi.

İSKELEDE MAHŞERİ KALABALIK OLDU

Stadyumda başlayan yürüyüş kordona geldiğinde kalabalık daha da arttı. Ellerine Türk bayrağı alanlar ve kırmızı elbiselerini giyen 7’den 77’ye herkes kutlamaya katıldı. İskelede sadece bayrak taşınmadı. Aynı zamanda burada takım taraftarları da  kutlama yaptı. Takımlarının bayrağını iskele meydanında açan taraftarlar, Cumhuriyet’in 100. Yılını kutladı. Öte yandan Çanakkale’deki motosiklet sürücüleri de motorları ile kent içinde dolaşarak kutlamaya katkı sağladı. Kutlamalar sadece karada değil denizde devam etti. Kordon açıklarında toplanan tekneler, meşaleler yakarak kutlama yaptı.

Doğukan Manço'dan Alkış Alan 100. Yıl Performansı

 

Çanakkale Belediyesinin Cumhuriyetin 100. Yıl etkinlikleri kapsamında organize ettiği Doğukan Manço konseri de kutlamalara ayrı bir renk kattı. Tango, Vals ve Zeybek gösterilerinin de yer aldığı performansta Manço'nun çaldığı Cumhuriyet Marşlarıyla da kentliler bayram coşkusunu doyasıya yaşadı. Doğukan Manço ayrıca, babası Barış Manço'nun 50 yıl önce Cumhuriyetin 100. Yılı için bestelediği eserin (Kayalarınoğlu) kendisi tarafından yapılan düzenlemesini de dinleyicilerle buluşturarak, Türk müziğinin unutulmaz ismi Barış Manço'nun hayalini de Cumhuriyetin 100. Yılında Çanakkale'de gerçekleştirdi.

 

Kentlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve Cumhuriyet Bayramı coşkusunun doyasıya yaşandığı Doğukan Manço'nun performansı sonunda Belediye Başkan Yardımcısı M. İrfan Mutluay, Manço ve performansta emeği bulunan Danshane Sanat Merkezi ekibine de Cumhuriyetin 100. Yılı için özel olarak hazırlanan seramik takdiminde bulundu.

 

TEŞEKKÜRLER ÇANAKKALE

Kutlamalardan sonra bir mesaj yayınlanan Çanakkale Valiliği, “Cumhuriyetimizin ilan edilişinin 100. yıl dönümünü milli birlik ve beraberlik içinde hep beraber kutladık.

Çanakkale Valiliği olarak Cumhuriyetimizin 100.yıl kutlamaları kapsamında başta Fener Alayı olmak üzere Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümü etkinliklerine katkıda bulunan tüm kamu kurum personeline, STK’lara ve değerli vatandaşlarımıza coşkulu katılımlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında kutlama etkinliklerimiz devam edecektir.  Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

 

OKULLAR TATİL EDİLDİ

Kutlamalardan sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan twitter paylaşımında, "Cumhuriyet Bayramımızı Cumhuriyetimizin 100. yılına yaraşır bir coşkuyla kutladık. Bu coşkuyu paylaşan milletime teşekkür ediyorum. Bu vesileyle, 30 Ekim Pazartesi okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerimizin 1 günlüğüne tatil edilmesi kararı aldığımızı bildirmek isterim." dedi.

 

Tuba Demirtaş

Sedat Uz

Foto: BHA