Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşında. Dün coşku ile kutladığımız Cumhuriyet’in önsüzünün yazıldığı yer ise bu topraklar. Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve modern Cumhuriyetin “önsözü” olarak nitelendirilen Çanakkale Zaferi tarihin seyrini değiştirdi.  108 yıl önce Türk ordusunun Gelibolu Yarımadası’nda taçlandırdığı zaferin devamında kurulan Türkiye Cumhuriyeti 100 yaşına girdi.

 

Çanakkale, Türklerin tarih sahnesine yeniden çıkacaklarının sembolüdür. Kurtuluş Savaşı’nın öncüsüdür. Birinci Dünya Savaşı’nda ve Çanakkale’deki kadrolar ödenen ağır bedele rağmen orada kazanılan deneyimle Kurtuluş Savaşı’nı başarabildiler. Çanakkale kan dökülerek ve can verilerek kazanılmış tarihin ender büyük destanlarındandır. Atatürk’ün askerlerine “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum” dediği unutulmaz zaferdir. Türk Kurtuluş Savaşı’nın ve modern Cumhuriyetin “önsözü” olarak nitelendirilen Çanakkale Zaferi tarihin seyrini değiştirdi

Türk ordusunun zaferle taçlandırdığı kahramanlık destanının 108. Yılında Türkiye Cumhuriyet’inin 100. Yılı kutlanıyor. Destansı mücadele mazlum milletlere ilham oldu. Zaferden sonra ulu önder Atatürk, tam bağımsız ve çağdaş bir Cumhuriyeti kurmayı başardı.

 

KUTLAMALAR YAPILDI

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yıldönümü, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları Valilik önünde düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Valilik önünde düzenlenen törende; Vali İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Cumhuriyetimizin ilan edilişinin ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen çelenk sunma töreni, Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.

 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı 100. Yıldönümü Törenleri; 29 Ekim 2023 Pazar günü saat 10:30’da Valilik makamında tebriklerin kabulü, daha sonra Kordon Boyunda kutlama ve resmi geçit töreni ile devam etti. Pazar akşamı saat 19:23’de başlayan “19:23’den 20:23’e YÜRÜYORUZ" Fener Alayı coşkusu ile devam etti.

 

İsrail’in Filistin’e yaptığı katliam nedeniyle cumhuriyet coşkusu tam manasıyla kutlanmasa da halk bu coşkuyu her yere taşıdı. Cumhuriyet’in doğduğu Çanakkale’de günler öncesinde kutlamalar yapıldı. Kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere halk da evlerine Türk bayrakları astı. Günlerdir Çanakkale’nin dört bir yanında bayraklar cadde ve sokakları reklendirdi.

FOTOĞRAF SERGİSİ AÇILDI

Cumhuriyet'imizin 100. Yılı etkinlikleri kapsamında İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan 100 Yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla Fotoğraf Sergisi açıldı.

 

Truva Oteli ile Çanakkale Devlet Güzel Sanatlar Galerisi arasında bulunan Çocuk Sokağında açılan sergiye; Vali İlhami AKTAŞ, Cumhuriyet Başsavcısı Altuğ Kürşat Şahin, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, il müdürleri, şehit aileleri dernekleri, gazi dernekleri, şehit aileleri, gaziler, siyasi parti temsilcileri, sağlık çalışanları ve vatandaşlar katıldı.

 

Genç Cumhuriyetin köy köy gezip tedavi yapan doktorları, fedakarca çalışan hemşireleri ve canla başla görev yapan sağlık çalışanlarının imkansızlıklar içerisindeki mücadelelerine dair fotoğraflarıyla tam 100 yıl sonra bugün, artık imkansızlıklarla değil çağın en ileri teknolojileri ile ön plan çıkan fotoğraflardan oluşan “100 Yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla” fotoğraf sergisini gezen Vali İlhami Aktaş ve protokol üyelerine, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk tarafından fotoğraflar hakkında bilgi verildi.

 

Ardından İl Sağlık müdürlüğü tarafından açılan stantları gezerek bilgi alan Vali İlhami Aktaş, Sağlık çalışanlarının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlayarak, çalışmalarında başarılar diledi.

100 Yıldır Aynı Aşk ve Heyecanla Fotoğraf Sergisi programı fotoğraf çekiminin ardından son buldu.

DARDANOSTA HALK KUTLAMA YAPTI

Halkın 100’üncü yıl coşkusu her yerdeydi. Dardanos Kültür ve Sanat Topluluğu da coşkulu bir şekilde kutlama yaptı. Cumhuriyet’in 100. Yılın yaşadıkları yerde kutladılar. Ellerine bayrakları alanlar sahile koştu ve ortaya coşku dolu bir kutlama çıktı.

 

CUMHURİYET’İMİZİN 100. YILINDA 100 M. ANI DALIŞI YAPILDI

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı kutlama programı kapsamında Çanakkale Valiliği himayelerinde Serbest Dalış Dünya Şampiyonu Birgül Erken tarafından Cumhuriyet’imizin 100. Yılında 100 m. Anı Dalışı gerçekleştirildi.

 

Gümrük Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen etkinliğe; Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, İl Emniyet Müdürü Selim Arıcı, İl Jandarma Komutanı J. Kd. Albay Sadi Akman, Sahil Güvenlik Batı Marmara Grup Komutanı SG. Yb. Ercan Oran, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Gökhan Baştürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, il müdürleri, kamu kurum ve kuruş temsilcileri, sporcular, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Emniyet, Sahil Güvenlik ve AFAD Sualtı Arama Kurtarma ekipleri ile Dalgıçlar eşliğinde Serbest Dalış Dünya Şampiyonu Birgül ERKEN tarafından 100. yılda 100 uçan balon gök yüzüne yükselirken tek nefesle suda 100 mt yatay Anı Dalışı gerçekleştirildi.

 

Serbest dalış dünya şampiyonu Milli Sporcu Birgül ErkenN, 100. yılda 100 m. anı dalışı ve kapsamında derin maviliklerden 100 başarılı genç sporcunun da katılımı ile geleceğimizin teminatı gençlerle, maviliklerde Cumhuriyet’e selam durdu.

 

Dalışın ardından Vali İlhami Aktaş ve eşi Songül Aktaş tarafından program kapsamında denize çelenk sunuldu.

 

Birgül Erken ve organizasyona katılan ekipler tarafından açılan Türk bayrağı eşliğinde denizin içerisinde fotoğraf çekimi yapıldı.

 

Dalış etkinliğinin ardından Vali İlhami Aktaş denizden çıkan Milli Sporcu Birgül Erken’e çiçek vererek, başarılarının daim olmasını temenni etti.

Organizasyonda emeği geçenlere teşekkür eden Vali İlhami Aktaş, “Cumhuriyet’imizin 100. yılında Şehitler Diyarı Çanakkale’mize yakışan 100 m. Anı Dalışı etkinliği gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.

 

Fotoğraf çekiminin ardından Cumhuriyet’imizin 100. Yılında 100 m. Anı Dalışı etkinliği sona erdi.

 

2023 YILINA ÖZEL 2023 METRE UZUNLUĞUNDA BAYRAK TAŞIDILAR

 

Çanakkale Valiliği, 100. Yıla özel bir hazırlık yaptı. Asıl kutlama ise dün yapıldı Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla valilik koordine ettiği Fener Alayı, Cumhuriyetimizin 100. Kuruluş yılına özel olarak hazırlanan 2023 metre uzunluğundaki Türk Bayrağı eşliğinde Pazar akşamı başladı. Her kesimden insanlar fener alayına akın etti. Fener alayında bayrağımızın rengi olan kırmızı renk giysileri ile gelen vatandaşlar kutlamaya ayrı bir renk kattı. Fener alayı öncesi, bayrağın taşındığı bölüm ve sonrasında coşku hiç dinmedi.

 

Sedat Uz