Havaların güzel gitmesi nedeniyle balıkçılar dolu ağlarla denizden ayrılıyor. Bu dönem daha çok sardalya palamut dönemi. Sardalyada bir sıkıntı yaşanmazken palamut geçen yıla göre daha az. Son dönemde palamuttun azalması ve talebin artması, fiyatların tırmanışa geçmesine neden oldu. Palamutun, bolluğunun azalması nedeniyle tezgahlara yansıyan fiyat artışı, balıkseverleri düşündürüyor. Tezgahtaki fiyatlar, talep ve arz dengesizliğinden kaynaklanan dalgalanmalara tabi tutuluyor.

 

Az avlanan tiyatların bu hızla yükselmesi, palamutun sofralardan uzaklaşmasına neden olabileceği endişelerini artırıyor. Çanakkale'deki balıkseverler, bu durum karşısında daha dikkatli davranmaya ve alternatif balık türlerine yönelmeye başladı. Geçtiğimiz aylarda kilosu 150 lira civarında satılan palamut, şu an Çanakkale'deki tezgahlarda kilosu 250 lira seviyelerine ulaştı. Salı pazarında ise palamutların kilosu 50 ile 150 TL arasında değişiyor.

 

Palamut fiyatlarının yüksek olması, balıkseverleri palamutun alternatif balık türlerine yönlendirebilir. Palamut dönemi dışında, hamsi, mezgit, istavrit gibi diğer deniz ürünleri de lezzetli ve besleyici seçenekler sunuyor.

 

Tuba Demirtaş