Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, Çanakkale Erzurumlular Derneği’nin (ÇED) Anadolu Hamidiye Tabyası’nda yöresel fuar düzenlemesine önce izin vermesi ve daha sonra izni iptal etmesinin yankıları sürüyor. Tüm işlerini şehir dışındaki esnaflara yaptırdığı iddia edilen alan başkanlığının, “Çanakkale esnafları istemedi” diyerek fuarı iptal etmesi inandırıcı bulunmazken, alınan karara tepki gelmeye devam ediyor.

 

Çanakkale’ye dışarından göç edenlerin başında Erzurumlular geliyor. Sayıları oldukça fazla olan Erzurumlular, kentte de çok etkili. Erzurumlular, kendi kültürlerini yaşatmak ve bir birleri ile iletişimi koparmamak için yıllar önce Çanakkale Erzurumlular Derneği’ni (ÇED) kurdu.  Bu dernek adı altında sadece Erzurumlulara değil her vatandaşa yardımcı oluyor.

Dernek, bu yıl Erzurum kültürünü yaşatmak, ile ait değerleri tanıtmak ve yöresel yiyeceklerini Çanakkalelilere tattırmak için 12-22 Ekim tarihleri arasında Anadolu Hamidiye Tabyasında festival düzenleme kararı aldı. Festival, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu, İl Tanıtım Günleri kapsamında, Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü, GENESIS fuarcılık ve Çanakkale Erzurumlular Derneği birlikteliğiyle gerçekleştirilecekti. Bu çerçevede Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan izin istedi.

Sosyal donatıları ve ulaşım kolaylığı bakımından halkın daha çok ilgi duyacağı bir yer olması göz önüne alınarak tabyada etkinliklerin yapılması uygun görüldü.  Kısa süre önce de tabyada günlerce süren konserler düzenlenmişti. Bu çerçevede Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na hitaben Anadolu Hamidiye Tabyaları Kültür Parkı alanında, söz konusu etkinliklerin yapılabilmesi için izin talebi içeren dilekçe 27 Temmuz 2023 tarihinde, Erzurum Kültür Müdürlüğü’ne iletildi. Aynı gün Erzurum Kültür Müdürlüğü de Alan Başkanlığı’na yazı yazarak söz konusu yer için kullanım izni istedi.

ÖNCE İZİN VERDİ

Alan başkanlığı da, 01.09.2023 tarihli cevabi yazısında: “İlgi yazınızla belirtilen Erzurum İli'ne ait marka tescilinin yanı sıra coğrafi işaretlere sahip yerel, doğal ve gastro çeşitlilik gösteren ürünlerinin halkımızın beğenisine sunulması amacı ile 12-22 Ekim 2023 tarihleri arasında "Erzurum Buluşması ve Alışveriş Günleri" adı ile düzenlenmesi planlanan festivalin, tüm hazırlık, güvenlik ve temizlik süreçlerinin sorumluk ve denetimi tarafınıza ait olması kaydıyla Başkanlığımız bünyesinde hizmet veren Anadolu Hamidiye Tabyası Kültür Parkı içerisinde yer

E-55698924-903.07.01-35230 sayılı alan açık hava etkinlik alanlarının kullanımının 01.08.2023 tarih ve Başkanlık Makamı Olur'u ile uygun görüldüğü hususlarında; Gereğini bilgilerinize arz ederim......." diyerek izin verdi.

HAZIRLIKLAR YAPILDI SONRA İZİN İPTAL EDİLDİ

Verilen bu izin yazısına istinaden Çanakkale Erzurumlular Derneği de çalışmalar başlattı. Tanıtım günleri afişleri şehrin belli yerlerine asılarak halk bilgilendirildi. 29 Eylül 2023 günü akşam saatlerinde, Erzurum Kültür Müdürlüğü tarafından verilen izninin iptal edildiği bilgisi bu sefer geldi. O günden bu yana dernek çeşitli girişimlerde bulunarak sorunu çözmeye çalıştı. Fakat bir türlü aşamadı.

TÜM İŞLERİ DIŞARIYA YAPIYOR, ÇANAKKALE ESNAFINI GEREKÇE GÖSTERİYOR

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, alandaki işleri dışarıdaki illere yaptırması ile yıllardır tepki topluyor. Bu konuda eleştiri alan alan başkanlığın festivalin esnafa zarar vereceği gerekçesi ile yer iptali yaptıklarını savunduğu öğrenildi. Çanakkale esnafına iş vermemesi ile eleştirilen Alan Başkanı İsmail Kaşdemir’in böyle bir gerekçe göstermesi de inandırıcı bulunmadı. Bu konuda yapılan açıklamaları görenler, “Çanakkale esnafını düşünüyorsa ilk önce kendisi işleri Çanakkale’ye yaptırsın” demekten kendini alamıyor.

 Mehmet Güler

Foto: Arşiv