Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ilginç bir karara imza attı. Anadolu Hamidiye Tabyası’nda konserler ve organizasyonlar izin veren alan başkanlığı, aynı yerde Çanakkale Erzurumlular Derneği’nin (ÇED) burada yöresel fuar düzenlemesine önce izin verdi daha sonra izni iptal etti. Bu karar büyük tepki topladı.
 
Barbaros mahallesinde yeni kordonda bulunan Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı. Geniş alana sahip bu tabyada çok sayıda organizasyon düzenleniyor. Burada son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troya Kültür Yolu çerçevesinde bir haftalık festival düzenlendi. 9-17 Eylül tarihleri arasında düzenlenen festival çerçevesinde alanda her gün dev konserler düzenlendi. Konserlere binlerce  kişi katıldı. Ve buradaki festivalde alan zarar gördü
 
ERZURUMLULARA ÖNCE EVE SONRA HAYIR DEDİ
Aynı alanda Çanakkale Erzurumlular Derneği de 12-22 tarihleri arasında Erzurum’un tanıtımı, yöresel lezzetleri tanıtmak için Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’ndan izin istedi. Söz konusu etkinlikler; Kültür ve Turizm Bakanlığı teşvikinin söz konusu olduğu  İl  İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün başlatmış olduğu, İl Tanıtım Günleri kapsamında; Erzurum Kültür ve Turizm Müdürlüğü, GENESIS fuarcılık ve Çanakkale Erzurumlular Derneği birlikteliğiyle gerçekleştirilecekti. 
Sosyal donatıları ve ulaşım kolaylığı bakımından halkın daha çok ilgi duyacağı bir yer olması göz önüne alınarak bu alanda etkinliklerin yapılması uygun görüldü.  Bu çerçevede Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na hitaben Anadolu Hamidiye Tabyaları Kültür Park   alanında, söz konusu etkinliklerin yapılabilmesi için izin talebimizi içeren dilekçe 27 Temmuz 2023 tarihinde, Erzurum Kültür Müdürlüğü’ne iletildi. Aynı gün Erzurum Kültür Müdürlüğü de Alan Başkanlığı’na yazı yazarak söz konusu yer için kullanım izni istedi.

ÖNCE İZİN VERDİ
Alan başkanlığı da, 01.09.2023 tarihli cevabi yazısında: “İlgi yazınızla belirtilen Erzurum İli'ne ait marka tescilinin yanı sıra coğrafi işaretlere sahip yerel, doğal ve gastro çeşitlilik gösteren ürünlerinin halkımızın beğenisine sunulması amacı ile 12-22 Ekim 2023 tarihleri arasında "Erzurum Buluşması ve Alışveriş Günleri" adı ile düzenlenmesi planlanan festivalin, tüm hazırlık, güvenlik ve temizlik süreçlerinin sorumluk ve denetimi tarafınıza ait olması kaydıyla Başkanlığımız bünyesinde hizmet veren Anadolu Hamidiye Tabyası Kültür Parkı içerisinde yer
E-55698924-903.07.01-35230 sayılı alan açık hava etkinlik alanlarının kullanımının 01.08.2023 tarih ve Başkanlık Makamı Olur'u ile uygun görüldüğü hususlarında; Gereğini bilgilerinize arz ederim......." diyerek izin verdi.
 
HAZIRLIKLAR YAPILDI SONRA İZİN İPTAL EDİLDİ
Verilen bu izin yazısına istinaden Çanakkale Erzurumlular Derneği de çalışmalar başlattı. Tanıtım günleri afişleri şehrin belli yerlerine asılarak halk bilgilendirildi. 29 Eylül 2023 günü  akşam saatlerinde, Erzurum Kültür Müdurlüğü  tarafından verilen izninin iptal edildiği bilgisi bu sefer geldi. O günden bu yana dernek çeşitli girişimlerde bulunarak sorunu çözmeye çalıştı.
Bu karara tepki gösteren Çanakkale Erzurumlular Derneği Başkanı Salih Karslıoğlu perde arkasını şöyle açıkladı; “Öğrendiğimiz kadarıyla, Tarihi Alan Başkanlığının iptal gerekçesi, Esnaflardan gelen şikayet imiş. 09.10. 2023 günü akşam üzeri konuyla ilgili yetkili kişi etkinlikler sırasında satış yapılmazsa, ancak o zaman Alan Başkanlığı iptal  kararını gözden geçirip izin verebileceğini tarafımıza iletmiş oldu. Bunun anlamı, en iyisi siz bu etkinlikten vaz geçin demekten başka nedir?
Halbuki bu etkinlikler; Türkiye'nin bir çok şehrinde yapılmakta. Örneğin; Erzurum Tanıtım Günleri geçtiğimiz hafta ESAV tarafından Ankara'da yapıldı. Bu hafta da, İzmir'de Ege Bölgesi Erzurum Dernerkleri Birliği Federasyonu tarafından aynı tanıtım yapılıyor.
Hal böyle iken  izni verilmiş bir etkinliği Çanakkale'mizde gerçeklestiremiyoruz. Öte yandan halen etkinliğin iptal edildiğine dair muataplarına ve tarafımıza resmi bir yazı halen ulaşmış değil.
Sonuç olarak: Bu üzücü karar sonucunda, Altını çizerek belirtmek isteriz ki: Bu etkinlikler yoluyla bir yandan, soz konusu tanıtım, sonrasında  elde edilecek gelirle de burs vermekte olduğumuz 7 gencimize ve bir ailemize, bu yıl daha da hatırı sayılır destekde bulunmuş olacaktık.
Bu büyük ve altından kalkılamayacak bir vebaldir!
Gereksiz ve yersiz kaygıları karşısında; bu şehir ve ilçelerinde yaşamakta olan ve sayıları 8 bine varan  güzide Erzurumlu'ların gönlü kırılmıştır.
Üçüncü şahıslarla olan bağlantılarımız nedeniyle,  maddi ve manevi kayıplarımız olacaksa, konuyu yargıya taşıma hakkımız saklı kalacaktır.
Dolayısıyla, yukarıda arzetmiş olduğumuz elimizde olmayan sebeplerle; dernek yönetimi olarak söz konusu etkinlikleri şimdilik yapamayacağımızı üzülerek belirtmek ister, sizlerden özür dileriz.
Ancak: İleriki  günlerde uygun olan bir alan bulunduğunda etkinliklerimizi gerçekleştirme gayretinde olacağımızı sizlerle paylaşmak isteriz.”
 
100 BİN KİŞİ TOPLANDIĞI SÖYLENDİ
Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanlığı’nın da katkısı ile tabyada günlerce konser düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere gerçekleştirilen Türkiye Kültür Yolu Festivallerinin dördüncü durağı olan Çanakkale, 9 Eylül’de başladı ve 17 Eylül’de son buldu. Geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve bu yıl 9 gün sürmesi planlanan Troya Kültür Yolu Festivali, kentin dört bir yanında düzenlenen konserler, sergiler ve çeşitli sanat dallarının gösterilerinden oluşuyor. Dünyanın en kapsamlı kültür sanat projelerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri’nin dördüncü durağı Troya Kültür Yolu Festivali’nde 40’dan fazla noktada, 500’den fazla etkinlik gerçekleşti.
 
Konserlerin açılışını 9 Eylül Cumartesi akşamı Ferhat Göçer yaptı. Ardından 10 Eylül Pazar Anadolu Ateşi, 11 Eylül Pazartesi Resul Dindar, 12 Eylül Salı Uğur Aslan, 13 Eylül Çarşamba Sinan Akçıl, 14 Eylül Perşembe Gökhan Tepe sahneye çıktı. Cuma günü Murat Dalkılıç sahne aldı. 16 Eylül Cumartesi Simge Sağın, 17 Eylül Pazar ise Fatma Turgut sahneye çıktı.
Bu sahnelere çıkan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, seyircilerle çektiği selfie fotoğrafını sosyal medya hesabında “Bu akşam, 100 bin kişi Hamidiye Tabyalarında buluştu, iyi ki varsınız” notu ile paylaşması çok konuşulmuştu.
 
Mehmet Güler
Foto: Arşiv