Çanakkale’de Stadyum ile Belediye Binası’nın arasındaki bölgede bulunan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün hizmet binası depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle bir süre önce yıkılmıştı. Yıkılan binanın yerine yükselecek görkemli modern binanın temeli atıldı. Bugün saat 10:30 yapılan törene Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, AK Partili belediye meclis üyeleri ve kurum çalışanları katıldı.
 
Törende konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider,  Türkiye yüzyılının Çanakkale’den başladığının altını çizerek başladığı konuşmasının devamında şunları söyledi
 “Bir eserle karşınızdayız. Bu eserlerden daha nicelerini memleketimizin dört köşesinde göreceğiz. Ama en önemlisi binaların içi bu hizmet kalitesi ve yeni yüzyılda, yeni normalde, değişen denklemlerde yeni Türkiye’de, yani Türkiye yüzyılında bizim bu hizmetleri nasıl yapacağımız. Evet, binalar yapılır. Çok daha iyisi yapılır. Eskiyebilir, yenisi yapılır. Bunların sonu yok. Ama en önemlisi az önce de söylemeye çalıştığım hizmet kalitesi. Burada 300’den fazla kişinin istihdam edileceği hizmet verilerinin olduğu, harika bir noktada, harika bir lokasyonda hizmetle başlıyoruz.”
 
“Başlasın Türkiye yüzyılı, Çanakkale yüzyılı”
 
“Çanakkale dünyanın ilgisini çeken, yüzyıl önce yedi düvele karşı koyduğumuz, bizim için adeta mübarek topraklardan biri. Dört iklimin yaşandığı, yüzü aşkın ürünün en nitelikli olarak alındığı topraklardan bahsediyoruz. Ormancılık faaliyetinin son derece yoğun olduğu orman alanlarının yüz ölçümünün önemli bir kısmının kapladığı bir şehirden bahsediyoruz. Balıkçılık ve denizin hemen dibinde, Türkiye’deki iki boğazdan birinin kalitesinden bahsediyoruz. Gerçekten yok yok diyebileceğimiz bir şehirden bahsediyoruz. Bize düşen bu niteliği arttırmak, hizmet kalitesini arttırmak ve madem Türkiye yüzyılı dedik, madem başlasın Çanakkale yüzyılı dedik, o zaman bu yüzyıla yaraşır hizmetlerde bulunmak. Yıllardır üretim planlamasına geçmemiz lazım diye konuşuyoruz. Türkiye’de konuşulur. Neyin, nerede, ne kadar, kimin tarafından ekileceğini, dikileceğini planlamamız lazım. İşte bu kapsamda 5 Nisan 2023’te resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren bir tarım kanunumuz var. Artık kimin, neyi, nerede, ne kadar ekeceğine, dikeceğine devlet, elindeki verilerle karar verecek. Böylece ‘domates çok para etti, ne yapacağız’ ya da ‘öbür yıl domates fiyatları ne olur’ sorularını bitireceğiz. Kent tarımında da Çanakkale’yi çok önemli bir lokasyon olarak belirledik.”
 
“Çanakkale bizim için model kentlerden biri olacak”
 
“Eski ismiyle tarıma dayalı ihtisas OSB’ler, yeni ismiyle Organize Tarım Bölgeleri kapsamında Çanakkale’de de faaliyetimiz devam ediyor. İkincisinin arayışındayız. Jeotermal bir sistemle enerji kaynağının maliyeti son derece düşürmesiyle kent tarımına Çanakkale’yi de dahil ettik. Metropollerde gerek enflasyon sebebi olarak, gerek vatandaşımızın çeşitli ürünlere ulaşımı olarak konuştuğumuz ulaşım meselesini bitirmek, metropollerin hemen hinterlandında üretim alanları belirlemek… Bu kapsamda Çanakkale’de bizim belirlediğimiz alanlardan biri. Yorgun domates sendromunu bitirmek istiyoruz. 700 kilometre mesafeyle Antalya’dan yola çıkan domates o kadar çok sallanıyor ki, sofralara inebilecek hali kalmıyor. Artık salça yapmak gerekiyor bu domatesten. Antalya’dan çıkan domatesin İstanbul’a ulaşması 10-12 TL. Bunu bitirmek için, bu lojistik gideri düşürmek için kent tarımı modeline geçiyoruz. Çanakkale sadece İstanbul’un ve Marmara’nın değil, Güney’in de İzmir, bir yandan da kendi cazibesi itibariyle bizim için model kentlerden biri olacak.”
 
“Çanakkale’yi adeta A’dan Z’ye masaya yatıracağız”
 
“ Türkiye’nin en kaliteli ormanlarının bir kısmı da burada. Toprağından şüheda fışkıran bu topraklarda yaklaşık 1-1,5 ay önce çok önemli bir mücadele verdik. Bu mücadelede bulunan başta Orman Bölge Müdürlüğü çalışanlarımız olmak üzere şükranlarımızı sunuyorum. Orman çalışanlarımıza buradan seslenmiş olalım, sizin mücadeleniz tam bir vatan savunması. Siz yeşil vatanı savundunuz ve burada siyaset üstü bir bakışla tüm toplumun arkanızda olduğu dualarıyla yanınızda olduğu. Çanakkale’ye dair onlarca yeni müjdeyi önümüzdeki zamanda vereceğiz. Bugün biz Ankara’dan önemli bir heyetle geldik. Çanakkale’yi adeta A’dan Z’ye masaya yatıracağız.”
 
Bakan Yardımcısı Gizligider’in konuşmasının ardından, protokol masada bulunan butonlara basarak temel atma işlemini başlattı.

Tuba Demirtaş