Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), çiftçilere destek olmaya devam ediyor. Biga ilçesinde hayvancılıkla uğraşan bir çiftçinin tesis modernize edilerek çadıya elektrik üretecek güneş panalleri konuldu.
Biga'nın Ahmetler köyünde süt üreticisi olarak faaliyet gösteren Hasan Tekin, IPARD I programı kapsamında büyükbaş süt çiftliği yatırımı için proje başvurusunda bulundu. Projeyi inceleyen TKDK, çiftçiye destek kararı aldı. Büyük bir tesisin çatısı IPARD II programında güneş enerjisi santrali (GES) ve makine ekipman projesi ile modern bir aile işletmesi haline geldi. TKDK'nın sağladığı desteklerle donatılan üretim tesisinde büyükbaş süt çiftliği faaliyetleri devam ediyor.
Tesiste Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim yapılabilmesi için süt kalitesine, hayvan sağlığına, hijyen koşullarına ve tesis temizliğine özel önem veriliyor. Ahırın yarı açık olması, gübre yönetiminin düzenli olarak yapılması, ahır içinde hayvanların gezinti alanlarının bulunması, süt sağımının modern makinelerle gerçekleştirilmesi ve sağım odasının hijyenik bir şekilde işletilmesi gibi konular, insan ve çevre sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Hayvancılığın baba mesleği olduğunu ifade eden Hasan Tekin, "Bu işe on sene önce iki inek ile başladım. Yeni kurulan ahır ise 49 baş kapasiteli. Üretim giderleri konusunda kendi hayvanımıza yetecek kadar arpa, yulaf gibi ürünler ürettiğim içinde dışardan yem almak gibi bir düşüncem yok. Şu an üç kişi aktif olarak çalışıyor. Proje hazırlama süreci için konuşmak gerekirse, bu süreç alışık olunmayan bir durum gibi görünse de bir yerden başlayınca sonunu getirebiliyorsunuz. Bazı zorluklar süreç içinde olur, bu kaçınılmazdır ama zamanla hepsi çözülüyor. Tabi ki böyle bir tesis yapınca soran çok oluyor, arkadaşlarım biz de yapabilir miyiz diye bana soruyorlar ben de onlara TKDK’ ya başvurun diyorum. Son olarak şunu demek isterim ki benim bu işletmeyi faaliyete geçirmem benim için ve Biga ilçesi için önemli bir başarıdır” şeklinde konuştu.  

Sedat Uz
Foto: BHA