Ezine’ye bağlı Geyikli beldesinde sel felaketi yaşandı. Yollar kapandı, tarım arazileri su altında kaldı, araçlar ve vatandaşlar mahsur kaldı. Sel aynı zamanda Ezine’nin köylerini de vurdu, çiftçilere büyük zarar verdi. Tarım arazileri zarar gördü ve bazı küçükbaş hayvanlar telef oldu.
Türkiye’nin bir çok bölgesinde yaşanan sel felaketi, Çanakkale’ye de uğradı. Çanakkale’de selden en fazla etkilenen yer ise Ezine ilçesi oldu. Özellikle Geyikli beldesinde sel önü geleni alıp götürdü. Tarım arazileri sular altında kaldı. Yollar adeta dereye dönüştü. Araçlar ve vatandaşlar mahsur kaldı.
Sel suların akması ile yetkililer de devreye girdi. Bir yandan yağmur diğer yandan sel suları görevlilere zor anlar yaşattı. Önceki gün yaşanan sel felaketi son bulurken geriye ise zarar verdiği alanlar kaldı. Sel sularının çekilmesi ile zarar tespit çalışması da yapılıyor. Ezine’ye bağlı bazı köylerde de büyük zarar olduğunu AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider duyurdu. Gider, “Ezine ilçesi; Geyikli, Mahmudiye, Pınarbaşı, Yahyaçavuş köylerinde etkili olan sel felaketi tarım alanları ve küçükbaş hayvanlarımızda telefe sebep oldu. Acı hepimizin. Yaraların sarılması için çalışmalara başladık.” dedi.
 
VALİ AKTAŞ ZİYARET ETTİ
Sel felaketinin en çok zarar gördüğü Ezine ilçesine bağlı Geyikli beldesini Vali İlhami Aktaş ziyaret etti. Ezine Kaymakamı Yunus Kızılgüneş, Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel ve Geyikli Belediye Başkanı Mevlüt Oruçoğlu’nun da bulunduğu incelemelerde Vali İlhami Aktaş, aşırı yağışlar sonucunda sel felaketinin meydana geldiği Geyikli Beldesi, yeni iskele ve Odunluk iskelesi arasında incelemelerde bulunarak bölgede yürütülen çalışmaların son durumu hakkında bilgi aldı.
Sele maruz kalan yerleşim yerlerinde vatandaşları dinleyen ve geçmiş olsun dileklerini ileten Vali İlhami Aktaş, gerekli tespitlerin yapılarak mağduriyetlerin kısa sürede giderilmesi için ilgili kurumların üzerine düşen görevleri ivedilikle yerine getirileceğini belirtti.

BAŞKAN GÖKHAN’DAN GEÇMİŞ OLSUN MESAJI
Öte yandan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Göknan da sel felaketi ile ilgili sosyal medya hesabında şu paylaşımı yaptı; “Yangınlar, seller ve değişen iklim koşulları hayatımızı ne yazık ki olumsuz etkilemeye devam ediyor. Ezine ilçemiz ve çevresi ile Kırklareli’ndeki sel felaketinde hayatını kaybeden canlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılarımıza ve selden etkilenen tüm yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”
 
KIRKLARELİ’DE 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 
Son günlerde ülke genelinde yaşanan sel felaketinde en fazla etkilenen il ise Kırklareli oldu. İğneada Sisli Vadisi’nde bulunan bungalov otellerin yer aldığı bölgede yoğun yağış sonucu  sel felaketi yaşandı. ilde yaşanan sen felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 4’e yükseldiği belirtildi.
Sen felaketi önceki gece İstanbul’u de vurdu. İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, “İstanbul’un kuzeyinde yer alan ilçelerde 05.09.2023 tarihinde saat 21.00 sıralarında oluşan sağanak yağışın ardından su baskınları meydana gelmiştir. Metrekareye 125 kilogram yağışın düştüğü tespit edilirken sel nedeniyle Başakşehir ve Küçükçekmece ilçelerinde birer olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 12 kişi de yaralanmıştır. Yaralıların tedavisi kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir.  Su baskınları nedeniyle kamu hizmeti veren bazı kuruluşlar da selden kısmen etkilenmiştir. Bu kapsamda 112 acil çağrı merkezine 1.150, belediyelere ise 2.540 su baskını ihbarı alınmıştır. AFAD, İtfaiye, İSKİ ve belediyelerin kurtarma ekipleri gelen ihbarları karşılamak için aralıksız çalışmaktadır. Ayrıca emniyet, jandarma ve sağlık birimleri de çalışmalara tüm imkânlarıyla destek vermektedir.   Su Baskınlarında ilk belirlemelere göre 1.754 ev ve işyeri etkilenmiş olup, söz konusu bölgelerde mahsur kalan vatandaşımız bulunmamaktadır. Selden etkilenen vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçları kamu misafirhaneleri ve tesislerde karşılanacaktır. Ayrıca Kızılay ve belediyelerin ilgili birimleri selden etkilenen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalarına aralıksız devam etmektedir.   Selden kısmen etkilenen Başakşehir Devlet Hastanesi ile Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık hizmetleri verilmeye devam etmektedir. Selde Başakşehir Başak Mahallesi Mevlana Celalettin Rumi Caddesi’nde Yıldız Yurtseven (57) ile Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Engin Sokak’ta yaşayan Gine uyruklu İraman Kebe (32) hayatını kaybetmiştir. Selde yaralanan 12 kişinin tedavileri kaldırıldıkları hastanelerde devam etmektedir” denildi.
 
Bünyamin Nami Tonka
Foto: BHA