Dünyada oksijeni en iyi olan yerlerin başından gelen Kazdağları'nın kuzey yamaçlarından elde edilen Meşe Balı, hakkettiği değere kavuşuyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi’nin desteği ile Türk Patent Enstitüsü Kurumu'na "Coğrafi işaret" başvurusu, Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yapıldı.


Kazdağları ve Dumanlı dağları ile geçmişten günümüze doğal yaşamın hüküm sürdüğü ender coğrafyalardan biri. Kekikten, gevene birçok ballı bitkinin yaşam şansı bulduğu Çanakkale’de meşe ağaçlarından çok özel bal üretiliyor. Özellikle Kaz Dağlarının kuzey yamaçlarında yetişen meşe ağaçlarından elde edilen bu bal; ‘Tıbbi Ballar’ sınıfında yer alıyor. Meşe balında, balda şifa değerini gösteren ‘Prolin’ maddesinin çok yüksek seviyede olduğu belirtiliyor. Prolin maddesinin balda yüksek olması, balın kalitesinin yüksek olduğunu gösterdiği ifade ediliyor.


Bal kategorisinde coğrafi işaretli ürünü bulunmayan Çanakkale’de şifa değeri yüksek Meşe Balı için coğrafi işaret alma girişimleri gerçekleştirildi. Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Türk Patent Enstitüsü Kurumu'na “Coğrafi işaret” başvurusu yapıldı. Başvuru sürecinde Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği’ne, Güney Marmara Kalkınma Ajansı maddi destek ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi teknik destek sağladı.


Meşe Balı’nın coğrafi işaret alma girişimi hakkında açıklamada Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Cahit İleri, Meşe Balı’nın Temmuz ve Ağustos aylarında meşelerin palamutlarından akan nektarın arılar tarafından toplanarak kovanda depolanmasıyla elde edilmekte olduğunu belirtti. Renginin siyaha yakın olmasının balın en ayırt edici özelliği olduğunu belirten İleri konuşmasının devamında şunları söyledi; “Üretim alanlarında; tarım yapılmaması ve kimyasal kullanılmamasından dolayı tüketiciler tarafından tercih edilmektedir. Uzun yıllardır Kaz Dağları eteklerinde üretilen bu bal yerel halkın hastalık tedavilerinde kullandıkları ‘Takviye Edici Gıda’ konumundadır. Bal yarışma arında, yüksek polifenol, enzim, protein ve amino asit içeren bu bal ilk dereceye girmektedir.”

ÖZEL OLARAK ÜRETİLİYOR
İleri konuşmasının devamında, “Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği olarak; geçmişten günümüze kalitesi kanıtlanmış ve diğer ballara göre şifa değeri çok yüksek, yöre halkı tarafından tercih edilen bu özel alanda üretilen özel bal' Coğrafi işaret kapsamında almak istedik. Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın maddi desteği ve üniversitemizin Gıda Mühendisliği'nin teknik desteği ile Türk Patent Enstitüsü Kurumu'na ‘Coğrafi işaret’ başvurusunu yapmış bulunmaktayız. Coğrafi işaret ile bu ürünü kontrol altına almak ve kalitesinin bozulmaması için gereğini yapmak istiyoruz” dedi.

SAĞLIK İÇİN ÖNERİLİYOR

Meşe balının Çanakkale’nin çok önemli değerlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Başkan İleri; “Bu dünden bugüne bilinen bir şey ama bu meşe palamudu balına her geçen gün talep artıyor. Dolayısıyla fiyat yükseliyor. Meşe palamudunu artık korumak, özellikle onun kalitesini devam ettirebilme adına Türk Paten Enstitüsü’ne coğrafi işaret başvurusunu yaptık.  Meşe Palamudunu özellikle Kaz Dağlarının kuzey yamaçlarında, Çan, Bayramiç, Yenice kısmen Ayvacık’ı kapsayan bir alanda bulunuyor. Özellikle meşe balının polifenik, prolin ve diastaz değerleri diğer ballardan çok daha farklı olduğu için talep çok daha fazla oluyor. Meşe balı aynı zamanda tıbbi ballar statüsünde” dedi.

Türkiye’de Anzer Balından sonra gelen bal desek herhalde yalan olmaz. Özellikle bu balın artan talebini istikrarlı bir şekilde karşılayabilmek, kaliteyi bozmama adına burada üretilen balların üretim alanlarında kontrollerini yapıp tescilini yapmak istiyoruz. Başvurumuzu yaptık. Süreç inceleniyor. İlgili evrakların takibi yapılıyor. Önümüzdeki günlerde bunun tescilini alıp üretildiği yerinde birlikte takip etmek istiyoruz. İşin içerisinde Ticaret Borsası var, işin içerisinde Tarım İl Müdürlüğü var, Orman Bölge Müdürlüğü var ve Ziraat Odaları var. Özellikle denetim grubunun içerisinde bulunan bir ekip, bu balın Çanakkale’ye özgün, kaliteli bir ürün olarak yapıp devamını getirmek istiyoruz.
 
Sedat Uz