Çanakkale'nin Gayrımenkul sektöründe faaliyet gösteren emlakçıların oluşturduğu ve Türkiye'de 25 ilde bulunan 300'ü aşkın üyesi ile faaliyet gösteren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Çanakkale İl Başkanlığı tarafından program düzenlendi. Burada bir açıklama yapan TÜGEM Çanakkale İl Başkanı Mustafa Alptuğ Akkoca, bir açıklama yaptı. Akkoca, "Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği olarak emlak danışmanları arkadaşlarımızın hayatın içerisindeki rollerinin öneminden  yola çıkarak bir proje gerçekleştirmek istiyoruz. Bununla ilgili önümüzdeki hafta inşallah Orman Bölge Müdürümüz Enver Bey'le bir görüşme yapacağız ve onların bize tahsis edeceği bir alanı biz emlak danışmanı arkadaşlarımızla birlikte ağaçlandırmak istiyoruz. Çünkü eee tabii hepimizi üzdü. Bütün Çanakkale'yi üzdü. Türkiye'yi üzdü. İçinde bulunduğumuz coğrafyanın en kıymetli değerleri, canlarımızı yitirdik ve ormanlarımız yandı. Bunun telafisi mümkün olmayacak bir  tahribat verdiğinin farkındayız. Ama inşallah imece usulü hep beraber yapacağımız çalışmalarla  bir hatıra ormanı da biz kazandırırsak, diğer toplum paydaşları da birer adım atarlarsa bence  bu tahribatı en aza indirmiş oluruz. Bu hareketinizde örnek olacak anladık.
Türkiye'nin temel emlak sorunu, emlak piyasasının temel sorunlarından bir tanesi  maalesef bir değer haritamız yok. Değer haritası olmayan bir ülkede serbest piyasa maalesef bazen bilime dayanan, dayanmayan çalışmalarla farklılaştırılabiliyor. Örneğin ilan sitelerinde bir komşunuz, bir ilan girdiği zaman, kendi evi için 3+1 eve 1 milyon TL yazdığı zaman bu rakamın doğru olmadığını söyleyen bir dayanak. Türkiye değer haritası olsa, bunu engellemek mümkün olacak. Alıcı da doğrulama şansına sahip olacak, Satıcı da doğrulama şansına sahip olacak. Her Gayrimenkul için ekspertiz raporu hazırlamak mümkün olmadığı gibi, her gayrimenkulün fiyatını da mülk sahiplerinin belirlemesi mümkündür" dedi.
Piyasada çok yanlış birkaç algı var. Bunlardan bir tanesi metrekare algısıdır. Domates kiloyla, çimento tonla, evde metrekareyle satılır. Değerlemeyi yaparken en çok önem vereceğimiz çarpanlardan bir tanesi metrekaredir. Toplum metrekareyi yanlış biliyor. Dolayısıyla bu yanlış bir silsile halinde devam ediyor. Yani alırken size bir 1+1 daireyi 55 metrekare olarak satıyorlar. Siz de o 1+1 daireyi satarken 55 metrekare olarak satıyorsunuz.  Aslında ölçüldüğü zaman bu 1+1 dairenin 33 Metrekare olduğu, 38 metrekare olduğu, maksimum 42 metrekare olduğu herkes tarafından biliniyor. Dolayısıyla burada fahiş rakamların oluşmasında, 3+1 eve 200 metrekare denmesi, 2+1 eve  120 metrekare denmesinde de aslında bir sebebi var diyebiliriz. Dolayısıyla benim komşum şu fiyatı istiyor, İlan sitesine bu fiyatı yazmış diyerek bir fiyat belirlemenin doğru olmadığını biz meslektaşlarımızla beraber  savunuyoruz. Meslektaşlarımızın Bu eğitimler aldığını vatandaşlarımız bilmeli. Dolayısıyla bir emlak danışmanıyla bir gayrimenkul uzmanıyla ya da bir emlakçıyla çalışmanın onlara eee zarar değil fayda getireceğine. Ödeyecekleri komisyondan daha büyük zararlar elde elde edebileceklerini bilmelerini istiyoruz" dedi.

3+1 DAİRELER İÇİN 20 BİN TL
Yükselen kiralara rağmen vatandaşların evleri tutmak zorunda kaldığını dile getiren Akkoca, 3+1 daireler için 20 bin TL’ye vardığını söyledi. Akkoca, “Kiralıkta şu an bir artı birlerde 10 bin TL'yi gördük. Maalesef böyle üzücü ama 10 bin TL kira isteyen 1+1 sahiplerimiz var. Bu karşılık da buluyor. Çünkü kayıt dönemi ve  üniversite öğrencileri geliyor Dolayısı ile vatandaşlar çaresiz tutuyor. Çünkü Tutmasa başkası tutuyor. Dolayısıyla ne yapacak? Bu parayı gözden çıkartmak zorunda kalıyorlar. Bu da dediğim gibi diğerlerini etkiliyor. 2+1  birler 15  bin TL. 3+1 daireler için 20 bin TL'ler konuşuluyor. Bu böyle giderecek mi? Maalesef gidecek. Çünkü  bir ucuz yarattığın zaman karşında pahalıyı bulursun. Yani neyden bahsediyorum? Kira artış oranlarındaki o sınırlama limit maalesef piyasayı çok olumsuz etkiliyor.
Yüzde 25 kira artış şartı mülk sahiplerinin ve kiracıları aslında zor durumda bırakan şey bu. Örneğin bir apartmanda ikinci katta 3+1 dairede eski bir kiracı dördüncü yılında bin 700 lira kirayla oturuyor. Üst katındaki müsait hale geliyor kiracısı çıktığı için yeniden kiraya veriyoruz ve ilan fiyatı 17 bin lira. Bu adaletsizliğin karşısında ses çıkartmak gerekir. Dolayısıyla bunu mülk sahibi yani bin 700 lira kirayı alan mülk sahibi de itiraz ediyor. O parayı verecek olan kiracı da itiraz ediyor. Dolayısıyla bu yüzde 25 limitinin bir an evvel kalkmasını biz arzu ediyoruz. Meslektaşlarımız da bunu arzu ediyorlar. Zannediyorlar ki birçok yanlış algılardan biri de şu. Emlak danışmanları fiyatları arttırıyor diye bir yanlış algı var. Çok yanlış çünkü biz bir şeyin uygun fiyat olmasını daha iyi olacağından tarafımız uygun fiyatlı olursa, alıcı bulur, alıcı bulursa biz para kazanırız.
Ben 9 yıldır bu işi yapıyorum  ve O günde 95 bin liraya 1+1 bir satıyordum. Ve herkes pahalı diyordu. Bugün de 1 milyon üç yüz  bin bandında 1+1  satıyoruz. Yine herkes pahalı diyor. Bir şeyi almak istiyorsanız değerlemesini yaparken piyasa koşullarını iyi araştırıp, iyi analiz edip, uzmanlardan destek alırsanız Doğru Fiyat'ta gayrimenkul almak her zaman için karlı kazanç getirir. avantajlı fiyat her daim bulunabilir. Çünkü gayrimenkul yatırımcılarına bizim tavsiyemiz hep şudur. Herkesi alırken alınmaz. Herkes satarken satılmaz. Eğer herkes alırken siz satıyorsanız avantajlısınız. Herkes satarken siz alıyorsanız avantajlısınız. Bugünkü fiyatlar 1+1dairede 1 milyon 300 liranın altında bulmak çok kolay değil,bulursunuz ama mutlaka bir eksiği var. 2+1 dairelerde birden oturabileceğiniz ayrı mutfak ihtiyacı bile alacaksanız 2 milyon liranın üzerinde. Eğer Çanakkale'de, merkez mahallelerde 3+1  daire alacaksanız, 3 milyonun altında bir şey buluyorsanız hemen alın" dedi.

Bünyamin Nami Tonka