Çanakkale’de çıkan ve adeta cehennemi yaşatan yangın, üçüncü günde ancak kontrol altında alınabildi. Evleri yakan, hayvanları telef eden ve kentte büyük zarar veren yangının Atıkhisar Barajı’nın Kayadere köyü mevkinde Çanakkale- Çan karayolunu ve ardından barajın karşı tarafına nasıl geçtiği merak ediliyor. Yangının kısa sürede barajı geçip yayılmasında Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün ihmali olup olmadığı sorgulanıyor.
 
Çanakkale tarihini en büyük yangınlarını yaşıyor. Daha geçen ay çıkan yangın 3 gün sürmüş ve baraja yakın yere kadar gelmişti. Salı günü çıkan yangın da yine üç gün sürdü. Yangın ilk olarak Çanakkale’ye 14 km uzaklıkta Mareşal Fevzi Çakmak Köyü’nde başladı. Kısa sürede buradan aşağıya gelerek Çanakkale- Çan karayoluna dayandı. Geniş olan bu yol da yangının durdurulacağı tahmin ediliyordu. Atikhisar Barajı’nın da yakın olması bir avantaj olarak görüldü. Burada da yangın durdurulamadı ve kısa sürede Kayadere köyüne sıçradı. Geniş olan yolu da geçerek alt tarafa sıçlarayan yangın Atikhisar barajına geldi.
 
HERKES BU SORUNUN CEVABINI BEKLİYOR
Çan yolunu bile geçerek Kayadere köyüne ve oradan Atikhisar Kalesi’ne kadar gelen yangının burada duracağına kesin gözü ile bakılıyordu. Suyun hemen başında olan yangının bundan sora gideceği yer yoktu. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün emrinde helikopter ve o kadar araç ve insan gücü varken yangın daha da büyüdü. Atikhisar barajının kenarına kadar gelen yangın burada bile durdurulamadı. Yangın kısa sürede barajın en geniş noktasını da geçerek karşı tarafa sıçradı. Yangının karşı tarafta başlaması herkesi şaşkına çevirdi. Buraya sıçrayan yangın hızla Çanakkale’ye doğru geldi.
Ekiplerin barajın önünde yangını nasıl durduramadığı merak ediliyor. Buradaki çevre köylüler de bu sorunun cevabını arıyor. Yangın karşı tarafa geçince kısa sürede yayıldı ve kontrol edilmekte güçlük çekildi.

ÜÇÜNCÜ GÜNDE YANGIN SONA ERDİ
Yangının kontrol altına alındığı haberini Dardanos Yangın Yönetim Merkezi'nde açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, “Yangın AFAD'ın koordinasyonunda diğer tüm kurumlarımızın, STK'larımızın, gönüllülerimizin ve Çanakkalelilerimizin, özellikle de bizden dualarını esirgemeyen milletimizin duası, gayreti ve emeğiyle 48 saat dolmadan kontrol altına alındı. Ben bir kez daha Çanakkale ruhunu buradan tüm Türkiye'ye gösteren taraflara canı gönülden teşekkür ediyorum. 7 vatandaşımızın tedbiren müşahede altında olduğunu söylemiştik. Bu vatandaşlarımızdan kronik rahatsızlıkları olanlar vardı. Bir gönüllümüzde hayati tehlike olmayan yaralanma söz konusu idi. Onun dışında diğerleri tedbirendi. Herhangi bir hayati tehlikeleri ya da sorun oluşturacak durumları yok.”  dedi.
Elbette can kaybımızın olmaması bizi son derece mutlu etti ancak etkilenen alanda yaşayan ekosistemdeki canlılar için içimiz yandı. Bu ekosistemde yaşayan, bizim dünyayı birlikte paylaştığımız canlıların da bu yangından yoğun bir şekilde etkilenmesi söz konusu. Dün akşam itibarıyla bizi çok yorduğunu söylediğim bir bölüm de dahil olmak üzere tamamen kontrol altına alınan kısımdan sonra arkadaşlarımız yangından etkilenen alanla alakalı bir çalışma yaptı. Özellikle yangından etkilenen kısmın altını çiziyorum çünkü bu tamamen hasar demek değil. Yaklaşık 2 bin 650 hektarlık ormanlık alan, bin 430 hektarlık da tarım alanı ve diğer alanlar olmak üzere yaklaşık 4 bin 80 hektarın etkilenmesi söz konusu. Ancak arkadaşların yapacağı incelemeden sonra bu etkinin ne kadarının hasara dönüştüğünü tespit edecekler.
Bunlardan 3'ü kullanılmıyordu. Yaklaşık 29 adet ahır ve benzeri yapı hasarlandı. Bazı sebze meyve bahçeleri de. Hem bakanlığımızın ilgi alanındaki ve sorumluluk alanındaki, hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın alanındaki konular için ilgili bakanlık yetkisindeki arkadaşlar sahadaki çalışmalarını sürdürüyorlar. Mücadele boyunca 10 uçak ve 38 helikoptere çıktık. Bizden desteklerini esirgemeyen İçişleri Bakanlığımıza ve Milli Savunma Bakanlığımıza çok teşekkür ederim. Hava araçlarımız şu anda kadar 503 saat uçuş yaptı. 2 bin 828 sorti yaptı. Yaklaşık 9 bin tona yakın suyu yangın alanında kullandı. İnsansız hava araçları ki sadece dünyada iki ülke kullanıyor bir tanesi biziz, gözümüz ve kulağımız. Onlar bizim yangınla mücadelemizin en önemli unsuru. Onlar üzerinden almış olduğumuz anlık görüntüleri sahadaki arkadaşlarımızla paylaşarak onların yangına hangi alanlarda müdahale etmesi gerektiğini iletiyoruz. 24 saat boyunca da İHA'lar havadaydı. Onların görüntüleri bizim yangınla mücadelemizde önemli bir unsur oldu. Yaklaşık 790 kara aracı, iş makineleri dozerler ve diğerleri kullanıldı. 3 bin 774 personel de sahada mücadele etti.
Bu anonsumuzdan sonra Çanakkale-Çan Karayolu ulaşıma açılmış olacak. Aynı zamanda boğaz trafiği de tek yönlü ulaşıma açılmış olacak. Sabah itibariyle kapanmıştı. Bir sevindirici haber daha verelim; Eskişehir'de dün akşam çıkan yangın da yaklaşık 260 hektarlık bir ormanlık alanı etkilemişti. Oradaki arkadaşlar da yoğun bir mücadeleden sonra o yangını da kontrol altına aldılar. An itibariyle ülkemizde herhangi bir aktif yangın söz konusu değil. Ben süreci başlangıçtan itibaren çok yakından takip eden, bize cesaret, destek ve moral veren sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum. Rabbim ülkemizi her türlü afetten, kazadan, beladan muhafaza etsin. Geçmiş olsun. Yangın yerleşim yerine yakın bir araziden çıktı. Sebebini kolluk kuvveti arkadaşlarımız araştırıyorlar diye konuştu.
 
TUZLA BELEDİYESİ DE YARDIMA GELDİ
Çanakkale'de 3’üncü günde kontrol altına alınan orman yangınından geriye acı tablo kaldı. Yağcılar köyünde alevlere teslim olan ayçiçeği tarlası da yandı. Ayçiçeği tarlasının siyaha büründüğü görüldü.
Tuzla Belediyesi Sivil Savunma Ekipleri de 2 kurtarma aracı, 2 su tankeri ve 9 personel ile yangını kontrol altına alma çalışmalarına katıldı.
Çanakkale’de salı günü öğleden sonra merkeze bağlı Damyeri mevkisinde başlayan orman yangını ile mücadele devam ediyor. Tuzla Belediyesi ekipleri de yangını kontrol altına alma çalışmalarına katıldı. Tuzla’dan yola çıkan Sivil Savunma Ekipleri, 2 kurtarma aracı, 2 su tankeri ve 9 personel ile dün itibariyle Yağcılar Köyü mevkisindeki çalışmalara katıldı.
 
ÇANAKKALEMİZ, BÜYÜK BİR FELAKETİ ATLATTI
Yangının kontrol altına alınması ile ilgili AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider de bir açıklama yaptı, Gider, “Sahada alevlerin ortasında canla başla  mücadele eden; Türkiye’nin dört bir yanından gelen itfaiye ekiplerimiz, ateşin ortasında canları pahasına ilerleyen arazözlerimiz, aralıksız sorti yapan uçak ve helikopter pilotlarımız, sahaya su ve erzak yardımı götürmek için seferber olan vatandaşlarımızla bu yangının üstesinden hep beraber geldik.
 
Başta Sn. Bakanımız İbrahim Yumaklı, bakan yardımcımız Veysel Tiryaki, İçişleri Bakan Yardımcımız Munir Karaloğlu, AFAD Başkanımız Oktay Memiş, Çanakkale’ye adeta bir üs kurarak tüm çalışmaların organizasyonu için büyük bir emek sarf ettiler.
 
Şu aşamadan sonra bu felaketin tekrar yaşanmaması için her birimizin büyük bir özveri göstermesi gerekiyor.
 
Gördüğümüz maddi zararı elbet telafi edeceğiz ancak kaybettiğimiz  doğayı ve canlılarımızı, bozulan, yok olan ekolojik dengeyi yerine koymamızın ne yazık ki maddiyatla telafisi mümkün olmayacaktır. Bu yüzden her birimizin vatandaşlık sorumluluğu gereği doğaya azami özen göstermemiz gerekmektedir.
 
Bu vesileyle tüm memleketimize tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, felaketin bertaraf edilmesinde görev yapan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum.“ dedi.
 
Bünyamin Nami Tonka