Salı günü öğle saatlerinde başlayan yangın, Çanakkale’ye adeta cehennemi yaşatıyor. Ormanlarla beraber evler yandı, köyler boşaltıldı, hayvanlar telef oldu, tarlalardaki ürünler yandı. Çanakkale’nin üst kısmında bulunan radar tepesi gece alevlerle kenti aydınlattı. Sabah saatlerinde rüzgarın durması ile yangının önü kesilirken, dün öğle saatlerinde rüzgar tekrar hızını artırınca birçok yerde alevler tekrar yükseldi.
 
Çanakkale Damyeri mevkiinde Salı günü başlayan yangın, şiddetli rüzgarla birlikte kısa sürede büyüyerek yayıldı. Geniş alana yayılan alevlere havadan ve karadan müdahale edildi. Yangında yaklaşık 800 hektarı ormanlık, geri kalanı zirai alan olmak üzere bin 500 hektar alan alevlerden etkilendi.  9 köyde toplamda 337 hane ve bin 251 kişi tedbir amaçlı tahliye edildi. Sarıcaeli Köyü yaşlı bakım evinden 72 vatandaş  tahliye edilerek Terzioğlu KYK yurduna yerleştirildi. Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde yatan 14 hastan tedbir amaçlı nakledildi.
 
Yangına 8 uçak ve 26 helikopter ile müdahale edildi. Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine kapatılırken, Çanakkale Boğazı ise çift taraflı deniz ulaşımına kapandı. 9 köyün boşaltıdığı orman yangınının alevlerinin ulaştığı Yağcılar ve Ulupınar köylerinde alevler evlere sıçradı. Köylerde evler ve ahırlar yandı, hayvanlar telef oldu.
 
Yangına havadan 8 uçak, 26 helikopter, karadan ise 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 diğer araç ve iş makinesi ile 2 bin 659 personel ile müdahale edildi. Çanakkale-Çan Karayolu trafiğe amaçlı sivil araç trafiğine kapatılırken, Çanakkale Boğazı ise çift taraflı deniz ulaşımına kapandı.
 
Orman yangınının söndürülmesi için Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Bakanlığı, yerel belediyeler, çevre illerden gelen itfaiyeler ve özel idarelerden toplam 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi alevlerle boğuşuyor.
 
 
BAKAN YUMAKLI: “YAKLAŞIK 1500 HEKTAR ALAN ETKİLENDİ”
Çanakkale’de orman yangını bölgesinde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaklaşık 1500 hektar alanının etkilendiğini söyledi. Geçtiğimiz gün saat 11.30 sıralarında başlayan ve 9 köyün etkilendiği orman yangını sonrası bölgeye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bölgedeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Tedbiren 9 köyde önlemler alınmıştı, 6 köy boşaltılmıştı. Akşam saatlerinde kalan 9 köyde boşaltıldı. Bu köyler Kayadere, Damyeri, Belen Ulupınar, Yağcılar ve Kalabaklı, bu köyler akşam saatlerine kadar boşaltıldı. Bu köylerden Ulupınarda 3, Yağcılarda 4 ev şuana kadar tespit edildiği şekliyle yangından hasar görmüş durumda. Tedbiren 3 köyde akşam saatlerinde boşaltıldı. Bu köylerde Aşağıokçular, Taşlıtarla ve Kızılcaören. Havalimanına yakın Sarıcaeli köyü var. Bu köyle ilgili de değerlendirme yapılıyor. Gereken uyarılar yapıldı” dedi. 
 
TSK HELİKOPTERLERİ TONLARCA SU ATTI
Çanakkale’deki yangın söndürme çalışmalarına Türk Silahlı Kuvvetleri de rezerv güç kapsamında aralıksız destek sağladı. Bölgede bulunan 3 adet AS-532 tipi helikopter ve 2 adet CH-47 tipi helikopter dün öğle saatlerine kadar 65 sorti yaparak 117 tondan fazla su atımı yaptı.
 
KIZILAY SAHADA
Afetin ilk anlarından itibaren Türk Kızılayı ekipleri de hızla bölgeye intikal etti. Çalışmalar, Bölge Afet Koordinasyon Merkezi'nin gözetiminde yürütüldü. Kızılay personeli ve gönüllüleri de sahada aktif olarak görev alarak yardım faaliyetlerine destek verdi. İzmir, Ankara ve Kırklareli Afet Müdahale Merkezleri ile Çanakkale Şube Başkanlığından görevlendirilen ekipler, bölgede hazır bulundu.  Aynı zamanda çevre illerden gelen 33 personel ve 35 gönüllü, afet bölgesine katıldı. Türk Kızılayı, bölgedeki hizmetlerini 11 araçla devam ettirdi.
 
YANGINDA ADIM ADIM YAŞANANLAR
Felakete dönüşen yangın, Salı günü merkeze bağlı Kayadere köyüne yakın ormanlık alanda çıktı. Rüzgarın da etkisiyle yükselen alevlere kısa sürede müdahale başladı. Damyeri mevkisindeki ormanda çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. Çanakkale Valiliği, yangın bölgesinin yakınındaki Kayadere köyünün tedbir amacıyla boşaltıldığını duyurdu. Yangına, Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 6 helikopter, 5 uçak ile havadan, 29 arazöz 13 su ikmal aracı 7 dozer ile karadan müdahale sürüyor.
 
2 KÖY DAHA BOŞALTILDI
Çanakkale Valiliği, Damyeri mevkisinde çıkan orman yangını nedeniyle Kayadere köyünün ardından Ulupınar ve Belen köylerinin de boşaltılacağını duyurdu. Yapılan yazılı açıklamada, "Kayadere köyü civarında devam eden orman yangınına orman ekiplerimiz havadan ve karadan müdahale etmektedir. Ulupınar ve Belen köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdu’nda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" denildi.
 
BAKANLIKTAN 'BOĞAZ' AÇIKLAMASI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çanakkale'nin Kepez bölgesinde çıkan orman yangını nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiğinin, güney- kuzey yönlü geçici olarak askıya alındığını ve gemi trafiğinin çift yönden tek yöne düşürüldüğünü duyurdu. Ayrıca, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne ait römorkörlerin, yangının deniz kenarına inmesi durumunda olası bir müdahale için teyakkuza geçirildiği belirtildi.

YANGINA DEV BİR EKİP MÜDAHALE ETTİ
Çanakkale Valiliği, Damyeri mevkisinde çıkan orman yangını nedeniyle Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köylerinin tedbir amaçlı boşaltılacağını duyurdu. Yangına Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait 10 uçak, 20 helikopter, 92 arazöz, 7 iş makinesi ve 616 personel ile müdahale ediliyor. Çanakkale Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, "İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınına 30 hava aracı ile müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarın da etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir. Yağcılar, Aşağıokçular, Kalabaklı, Kızılcaören ve Taşlıtarla köyleri tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu Kız Öğrenci Yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir" ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, Çanakkale Boğazı da yangın nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı. Ayrıca, Çan karayolunun da tedbir amaçlı sivil araç trafiğine kapatıldığı bildirildi.
 
AFAD ACI BİLANÇOYU AÇIKLADI
Çanakkale'nin Damyeri mevkisinde çıkan orman yangınına yoğun müdahale devam ederken, AFAD tarafından yapılan açıklamada, bölgedeki 6 köyün AFAD koordinasyonunda; Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı ekiplerce tahliye edildiği, 3 köydeki vatandaşların da tahliyelerinin sürdüğü belirtildi. 
Söndürme çalışmaları kapsamında; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Milli Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden çok sayıda personel ile 10 uçak, 26 helikopter, 68 arazöz ve iş makinelerinin görev yaptığı belirtildi.
AFAD Başkanı Vali Okay Memiş'in de bölgeye intikal ettiği, yangın bölgesindeki çalışmalara destek vermek amacıyla Tekirdağ AFAD İl Müdürü ile ekibinin de bölgeye yönlendirildiği bildirildi.
 
4 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından Çanakkale'de çıkan orman yangınına ilişkin, "Bugün saat 12.54’te Çanakkale merkezde başlayan orman yangınında 4 kişi dumandan etkilenmiş olup, tedavileri devam etmektedir. Yangın sebebiyle 23 Ambulans ve 4 UMKE Timi ile toplam 85 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Çanakkale halkına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz" dedi.
 
SABAH MÜCADELE TEKRAR BAŞLADI
Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çanakkale’de dün çıkan orman yangınına müdahalenin aralıksız sürdüğü belirtilerek, "Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Savunma Bakanlığı, belediyeler ve özel idarelerden toplam; 2 bin 240 personel, 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 araç ve iş makinesi sevk edilmiştir. Bölgedeki 10 köyde 337 hane ve 1104 kişi tedbir amaçlı tahliye edilmiştir. Kızılay tarafından bölgedeki vatandaşlarımıza ve personele yemek ve içecek ikramı yapılmaktadır. Gelişmeleri takip ediyoruz" denildi.

YANGININ İKİNCİ GÜNÜ
Salı günü öğle saatlerinde çıkan orman yangını devam ediyor. 9 köy ile Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evinde kalanlar tahliye edilirken, 4 gece görüşlü yangın helikopteriyle müdahale edilen yangını söndürme çalışmalarında günün ilk ışıklarıyla birlikte diğer helikopter ve uçaklar da yeniden kullanılmaya başlandı. Alevlere 26 helikopter, 8 uçak, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi ve 2 bin 659 personelle müdahale ediliyor.
Rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına itfaiye ekiplerinin yanı sıra Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve diğer kurumların araçlarıyla müdahale edilmeye başlandı. Yangın 15 kilometrelik bir hatta etkili olurken, yerleşim yerlerini de tehdit etmeye başladı. Havadan uçak ve helikopterlerin de destek verdiği yangının kent merkezine yakın noktada etkili olması üzerine bölgeye çok sayıda takviye ekip sevk edildi. Gün boyu devam eden müdahalelere rağmen rüzgarın hızının saatte 70 kilometreye ulaşması, ekiplerin müdahalesini güçleştirdi. Akşam saatlerinde rüzgarın hızının düşmesi ile ekipler, yangının ilerlediği noktalarda set oluşturarak yayılımını engellemek için çalışmalarını sürdürdü. 4 gece görüşlü helikopter yangına müdahalesini sürdürürken, havanın aydınlanması ile diğer helikopterler de müdahale için harekete geçti.

9 KÖY VE 1 YAŞLI BAKIM EVİ TAHLİYE EDİLDİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki ve AFAD Başkanı Vali Okay Memiş'in çalışmaları yerinde koordine ettiği yangında gece boyu devam eden çalışmalar sırasında yerleşim alanlarını tehdit eden yangın nedeniyle bölgedeki 9 köy tahliye edildi. 9 köydeki 337 hanenin boşaltılması ile buralarda yaşayan 1251 kişi de kentteki çeşitli kamu kurumlarının misafirhaneleri ile KYK yurtlarına yerleştirildi. Yangının tehdit ettiği bir başka nokta olan Sarıcaeli köyündeki yaşlı bakım evi de ekipler tarafından boşaltıldı. Merkezde kalan 72 yaşlı da tahliye edilerek Terzioğlu Kredi Yurtlar Kurumu Misafirhanesi'ne yerleştirildi.
EKİPLER GECE BOYU ÇALIŞTI
Çanakkale'de büyük tedirginliğe yol açan yangının söndürülmesi için ekipler gece boyu aralıksız çalıştı. 4 helikopterin havadan destek verdiği ekipler iş makineleriyle sabahın ilk ışıklarına kadar yangının etkili olduğu noktalarda alevleri söndürebilmek için çaba gösterdi. Ekiplerin yoğun müdahalesinin ardından Mehmet Akif Devlet Hastanesi yakınlarındaki ormanda alevler söndürülerek, yangının hastane ve yerleşim alanlarına sıçraması engellendi.
HAVADAN VE KARADAN YOĞUN MÜDAHALE
Takviye ekiplerin gelmesiyle birlikte sabahın ilk ışıklarıyla alevlere müdahaleler yoğunlaştı. 2 bin 659 personel; AFAD, Orman Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile belediyeler ve özel idarelere ait 8 uçak, 26 helikopter, 240 arazöz, 71 su tankeri, 328 iş makinesi ile yangının söndürülmesi için çalışmalara yeniden başladı.
ÇANAKKALE BOĞAZI KAPATILDI
Yangına müdahalenin devam ettiği kentte olası tüm tedbirler de en üst seviyede tutuluyor. Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak deniz ulaşımına kapatıldı. Ekiplerin rahat hareket edebilmesi için Çanakkale-Çan karayolunda da sivil araç geçişine izin verilmediği bildirildi.
72 KİŞİ TEDAVİ GÖRÜYOR
Dünden bu yana devam eden yangın sırasında evlerinde veya müdahale sırasında 81 kişi dumandan etkilendi. Hastanelere kaldırılan ve oksijen takviyesi yapılan 9 kişi taburcu edilirken, tedavisi devam eden 72 kişinin sağlık durumlarının ise iyi olduğu bildirildi.
AĞAÇLAR KÜLE DÖNDÜ
Yangına müdahalenin devam ettiği kentte, söndürme çalışmalarının tamamlandığı bazı noktalardaki ağaçlar küle döndü. Soğutma çalışmalarının devam ettiği bölgelerde yangının ardından yüzlerce ağacın yanmasıyla bölgenin yeşil rengi griye döndüğü görüldü. Bu bölgelerde ise helikopter ve uçaklarla soğutma çalışmaları sürüyor.

YER YER YANGINLAR SÜRÜYOR
15 kilometrelik bir hatta etkili olan yangına dünden bu yana devam eden müdahaleler olumlu sonuç verdi. Birçok noktada yangının söndürüldüğü ve soğutma çalışmaları yapıldığı görülürken, bazı alanlarda ise ekipler halen alevlerin önüne geçebilmek için müdahalesini yoğun şekilde devam ettiriyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sabah erken saatlerde helikopter ile ekiplerin çalışmalarını havadan kontrol etti. Çalışmaları koordine eden Bakan Yumaklı, havadan yaptığı incelemenin ardından alevlerin etkili olduğu alanlara takviye ekipleri yönlendirdiği bildirildi.
Ayrıca yangının tehdit etmesiyle boşaltılan 9 köydeki bazı evlerin de yandığı bildirildi.

ALEVLER YENİDEN BAŞLADI
Yangınla mücadele devam ederken, dün öğle saatlerinde rüzgarın tekrar hızlanması birçok noktada alevler tekrar başladı. Yağcılar, Ulupınar ve Okçular köylerinin bulunduğu bölgede alevler, öğle saatlerinde yeniden yükseldi. Bu bölgelere havadan uçak ve helikopterler ile karadan iş makineleri ile müdahale başlatıldı.
 
VALİLİK AÇIKLAMA YAPTI
 
Yangınla mücadele devam ederken dün saat 15.30 civarında Çanakkale valiliği şu açıklamayı yaptı; “Orman Yangınını Söndürme Çalışmaları Havadan ve Karadan Devam Ediyor. İlimiz merkez Kayadere köyü civarında çıkan orman yangınını söndürme çalışmaları havadan ve karadan müdahale edilmesine rağmen yangın rüzgarında etkisi ile büyüme eğilimi göstermiştir.
 
Aşağıokçular Köyü Salavat Ve Andıktaşı Mahalleleri, Elmacık Köyü ve bağlısı Değirmendere Mahallesi İle Çiftlikdere Köyü tedbir amaçlı boşaltılacak olup vatandaşlarımız Terzioğlu kız öğrenci yurdunda misafir edilecektir. Rüzgarın kuvvetli olması sebebiyle yangının büyüme riski olduğundan yangın mahalline yakın civardaki köy ve mahallelerde yaşayan vatandaşlarımızın da teyakkuzda olmaları da önemlidir.”
 
Ayhan Gider, Bakan Yumaklı İle Beraber Yangını Takip Etti
 
AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, iki gündür devam eden yangını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ile takip etti, yangınla mücadele ekiplerini ve yangından etkilenen vatandaşları ziyaret etti.
 
Çanakkale şehir merkezine yakın alanda başlayan ve iki gündür devam eden orman yangınını Gider, de yakından takip etti. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Gider şu açıklamalarda bulundu; “Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı Sabah saatlerine kadar, bir yandan yangın bölgesinde icra edilen yangınla mücadele çalışmalarını incelerken bir yandan da yangında zarar gören hemşerilerimizle görüştük.
 
En ücra noktada dahi arazözlerimizle yangına müdahale ediliyor. Öncelikli olarak yerleşim birimleri, köyler ve hastane bölgesinin güvenliğini sağlamak için devletimiz tüm gücüyle sahadaydı.
 
Çok şükür can kaybımız yok. Toplamda 7 ev yangında hasar gördü ve bunların telafisi konusunda devletimiz üzerine düşeni yapacaktır. Gece boyunca, gece görüşlü helikopterlerimiz görev yaptı ve ihalarımız vasıtasıyla tüm bölge takip edildi.
 
Havanın aydınlanmasıyla beraber tüm uçak ve helikopterlerimiz, yangına müdahale edecekler. Sahada Çanakkale'deki ve çevre illerden gelen itfaiye ekipleri çok büyük bir emek sarf ediyor.
 
Bu süreçte lütfen yetkililerin ikazlarına kulak verelim. Devletimiz güçlü olduğu kadar, halkımız da yüce gönüllü. Her bir ferdimiz yangınla mücadeleye destek vermek istiyor, bunu biliyoruz.
 
Ancak; öncelikle itfaiye ekiplerimizin işlerini kolaylaştırmak adına, talep edilmedikçe bölgeye gitmeyelim. Bir yandan yangını söndürmeye çalışırken, ekiplerimiz bir yandan da sizlerin can güvenliğini düşünmek durumunda kalmasınlar.
 
Mümkün olduğunca, itfaiyelerin ve arazözlerin kullandığı yolları açık tutalım ve trafiğe neden olmayalım. Ambulanslara ve hasta nakil araçlarına yol verme konusunda, her zamankinden çok daha fazla duyarlı olalım.
 
Nihayetinde; Allah'ın da yardımıyla, tüm ekiplerimizin yangını en kısa sürede, sağ salim bir şekilde söndürmeleri için dualarımızı esirgemeyelim.”
 
 
Haber: Tuba Demirtaş
             Atakan Alkış
             Turgut Engin