Çanakkale’nin birçok yerinde kurulan stantlarda Gelibolulu SMA Tip 1 hastası minik Merve Tekin ’nin hayata tutunması için para toplanıyor. Gelibolu’da yaşanan Tekin ailesinin 3 çocuğunun en küçüğü olan dört yaşındaki Merve Tekin’in  hastalıkla mücadelesi  doğduktan 2 ay sonra başladı. Tekin ailesi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesine  giderek durumu anlamaya çalıştı. Minik Merve’nin durumunun anlaşılabilmesi için çok sayıda test yapıldı ve gerçek ortaya çıktı. Merve’nin Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olan SMA Tip 1 hastası olduğunu öğrendi. Kızının SMA hastası olduğu nu öğrenen Müteahhit Baba kızının hastalığını yavaşlatmak için tüm imkanlarını seferber edip minik kızlarını tedavi ettirmeye çalıştı. Ancak bunda başarılı olamadı. Tekin ailesi minik kızları Merve’nin yaşama tutunmasını sağlamak için Çanakkale valiliği onaylı kampanya başlattı. Merve’nin tedavisi için gerekli olan 1 Milyon 825 Bin dolar tutarındaki tedavi ücretinin toplana bilmesi için Gelibolu’da ki Sivil Toplum Kuruluş ve Dernek bir araya gelerek, Merve’ye umut olmak için onun yaşamasına yardımcı olmak  için çeşitli kampanyalar, geceler, kahvaltılar, tiyatrolar ve eğlenceler düzenleyip, kapı kapı gezerek, tüm gelirleri Merve Tekin’in hesabına kalacak olan girişimleri başlattılar. Merve’nin hayata tutunabilmesi için kampanyalar  Çanakkale merkez başta olmak üzere bir çok ilçede gönüllüler tarafından yürütülmeye devam ediliyor. Mimik Merve’nin hayata tutunabilmesi için Merve’nin fotoğrafının olduğu 500 adet özel  kumbaralar ve bağış stantları yaptırıldı ve bu stantlar Çanakkale merkez ve ilçelerde işlek caddelere gönüllüler tarafından konularak Merve için bağış toplanıyor. Ayrıca minik Merve’ye SMS üzerinden bağışların yapılabilmesini saplamak için 2809 numarasına SMS atarak 1 SMS 20 TL olarak bağış yapılması kolaylığı sağlandı.
 
Gelibolu’da bulunan Sivil Toplum Kuruluşları ve dernekler Çanakkale Valiliği onayı ile kampanya başlatıldı. Merve’nin tedavisinin yapılabilmesi için gerekli olan 2 milyon dolara yakın miktarı toplamak için var güçleri ile çalışmalar devam ediyor. Şimdiye kadar toplanan paralar yeterli olmadığı için çalışmalar devam ediyor. Bir yandan da döviz kurunun artması ulaşılması gereken paranın toplanmasını da güçleştiriyor.
Döviz kurundaki artış nedeni ile SMA Tip 1 hastası Merve’nin hastalığının ilerlemesini önleyen ilaç verilmiyor. Merve’nin Babası Ferdi Tekin “Bir yandan minik kızımın hayatını kurtarmak için başlatılan kampanyayı yürütmeye çalışıyoruz bir yandan da Merve’nin hastalığını yavaşlatmaya yarayan ilacı bulmaya çalışıyoruz. İlaç kurdaki artış nedeni ile SMA hastalarına verilmiyor. Merve şu an Hastalığını yavaşlatacak ilacını beş aydır alamıyor.
Merve tarihinde beş yaşına girdi. Merve tedavi için belirlenen yaş kriterini  bir buçuk ay önce aştı. Merve’nin hastalığın ilerlemesini yavaşlatan bir ilacı var ve bu ilacı her dört ayda bir alması gerekiyor. Türkiye'deki ilacı dört ayda bir Uygulanan ilaç bu hastalığı yavaşlatıyor. Bu çocuğa süre kazandırıyordu. Ama Türkiye'deki ilacı da dolar kuru anlaşmazlığı yüzünden çocuklara verilmiyor. Merve şu an beş aydır hastalığı yavaşlatacak olan ilacını alamadı. Yani Türkiye'de de Hastalığı geciktirecek başka tedavi de yok. Kasları hızlı bir şekilde erimeye başladı. Gece aç yatırıyoruz Merve'yi. Biliyorsunuz SMA Hastalığının tedavisi için yaş ve kilo kriteri var. Merve yaş kriterini doldurdu. Kilo kriterini de geçmesi için 1.100 gram bir kilosu kaldı. Merve’nin bu kiloyu almaması için Merve’ yi akşamları aç yatırıyoruz. Bir kilo yüz gram gibi bir kilosu kaldı. Yardım Kampanyamız yüzde altmışta. Mücadele ediyoruz. Hem de dolar kuruyla savaşıyoruz.
 
Hem Merve SMA'yla savaşıyor. Biz de onun için koşturuyoruz. Şu an Darıca'dayım mesela. Darıca Belediye Başkanı ağırladı bizi. Sağ olsun destekli bulunacak. Darıca Belediyesi olarak. Türkiye'nin her yerine Merve'yi duyurmak için dolaşıyorum. Gelibolu'da her gün stant açılıyor. Kumbaralarımız var. Çanakkale'de de kumbaralarımız var. Ama stant açacak gönüllümüz yok. Gönüllülere çok ihtiyacımız var. GESTAŞ'ta billboardlarda Merve'nin pankartları açıldı. GESTAŞ açtı. Çanakkale Belediyesi billboardlarda Merve'nin resimlerini paylaştı. Yalnız iş adamlarına bir türlü ulaşıp sesimizi duyuramıyoruz. Aynı zamanda da gönüllü arkadaşlara çok ihtiyacımız var. Kumbara dağıtımı konusunda ve stant açımı konusunda gönüllülere çok ihtiyacımız var.” dedi.
 
Turgut
Foto: BHA