Tarihi, doğası ve havası ile Çanakkale en çok yaşanabilecek kentlerin başında geliyor. Burada iş imkanı olmadığı için daha çok yaşlılar kalıyor. İş imkanı çok olduğu büyükşehirlere gidenler yavaş yavaş dönüşe başladı. Pandemi ve Kahramanmaraş depreminin ardından vatandaşlarda deprem korkusu oluştu.
Yıllardır uzmanlar Marmara depreminin yaklaştığını söylüyor. Olası depremde başta İstanbul’da olmak üzere bölgede büyük yıkımların olacağı ifade ediliyor. Bu korku ile yaşamak istemeyen vatandaşlar da İstanbul’dan kaçıyor. İmkanı olan İstanbul’dan çıkıp daha çok havası ve doğası iyi olan yerlere gidiyor. Bu özelliklere sahip olan da Çanakkale. Taşınanlardan biri de Jeolog Celal Şengör.  İstanbul'dan taşınma kararı aldı. Çanakkale'ye yerleşeceği öğrenilen Şengör'ün deprem tehlikesinden dolayı İstanbul'dan ayrılacağı öğrenildi.
EKO TURİZM ADI ALTINDA TARIM YOKEDİLİYOR
Birçok kişi yıllardır Çanakkale’de tarım arazisi alıyor. Özellikle deniz kenarlarındaki verimli topraklara  sahip tarlalar alınıp, eko turizm adı altında imara açılıyor. Şimdiye kadar bu yöntemle yüzlerce dosya İl Genel Meclisi’nden geçti. Bu sorun uzun zamandır da konuşuluyor. Tüm tepkilere rağmen dosyalar devam ediyor. İl genel meclisi üyeleri ile iyi ilişkileri olanlar bu dosyaları meclisten geçiriyor. Meclisten geçen her dosya bir tarım arazisi villaya veya tatil evine dönüşüyor.
 
KİRALAR UÇTU
Çanakkale’ye taşınan, öğrenciler ve birçok nedenden dolayı gelenler kiraları da uçurdu. 1+1 kiralık ev fiyatları emekli maaşlarını bile geçti.
Son yapılan zamlarla emeklilerin aylık maaşı 7 bin 500, asgari ücret 11 bin 400, memur maaşları da 22 bin TL’ye  kadar yükseltildi. Ancak tüm bu yükselişleri fırsat bilen ev sahipleri de  kiraları adete 5’e katladı.  Bazı ev sahipleri kiracısını çıkartmaya zorlarken bazıları ise eski fiyattan kiracısına müsaade ediyor.  Maaşların 20 bin küsurlarda kaldığı Çanakkale’de Kiralar 40 bine dayanarak kiracılar tamamen ev sahiplerinin vicdanına kalmış.
Döviz kurunun önlenemez yükselişi,  enflasyonun son yılların zirvesine taşınması ile hayat pahalılığı giderek artıyor. Gıda ürünlerinin pahalı olması,  ev kiralarının ise maaşları geçtiği Çanakkale’de vatandaşlar geçim derdine düştü. emeklilerin aylık maaşı 7 bin 500, asgari ücret 11 bin 400, memur maaşları da 22 bin TL’ye  kadar yükseltilse de maaş zammını fırsat bilen ev sahipleri kiraları maaşın 5 katına çıkardı.  Ev sahibi ile kiracı arasında kalan emlak danışmanların bile şaşkın kaldığı astronomik rakamlarla kiracılar artık ev sahiplerinin merhametine kaldı.  Özellikle eski kiracıların ev sahipleri ile yaşadığı sorunlar sonrasında getirilen yüzde 25 zam uygulaması, bir önlem olarak karşımıza çıksa da, Çanakkale'deki konut kıtlığı ve yüksek enflasyon sebebiyle fiyatlar  alınan aylık maaşları geçmiş durumda.
 
1+1 kiralık dairelerin en düşük fiyatının 5,500 - 6,000 TL seviyelerine ulaşırken, büyük lüks dairelerin ise 3+1 ve 4+1 seçeneklerinde 35,000 - 40,000 TL gibi astronomik rakamlara kadar çıkabildiği görülüyor.  Çanakkale'nin stratejik bir konumda olması ve İstanbul'dan gelen nüfusunun artması, hem talebi artırıyor hem de  konut azlığı nedeniyle fiyatları yükseltiyor. Özellikle dışardan gelenler Çanakkale’de astronomik rakamlarla ev  kiralarken, evini zamlardan önce ucuza verdiğini düşünen ev sahipleri de kiracısını evden çıkartmak için adeta  kırk takla atıyor.
FİYATLAR DURMUYOR
Geçen yıl bu zamanlarda 1+1 kiralık daireleri 1,500 - 2,000 TL aralığında kiraya verilirken    şu anda fiyatların 5’e  katlanarak  5,500 - 6,000 TL'ye kadar çıktı. Özellikle üniversite tercih döneminin yaklaşmasıyla konut talebinin daha da artması ve az sayıda konutun bulunması, kiraların daha da yükselmesine neden oluyor. 1+1 kiralık dairelerin en düşük fiyatının 5,500 - 6,000 TL seviyelerine ulaşırken, büyük lüks dairelerin ise 3+1 ve 4+1 seçeneklerinde 35,000 - 40,000 TL gibi astronomik rakamlara kadar çıkabildiği görülüyor.
 
Yaşanan ekonomik kriz nedeni  başta olmak üzere Çanakkale’deki imar alanının kısıtlı olması ve arsaların pahalı olması nedeni ile  yeni yapılar inşa edilemiyor.  İstanbul’dan göç edenlerin de yine İstanbul’a alternatif  şehir Çanakkale’ye yerleşiyor.  Bu durum da konuta yoğun talep oluştururken, olmayan konutlar ve kiraların fiyatları da giderek yükseliyor.  Kiralık daire bulmakta zorlandıklarını ifade eden Gayrimenkul Danışmanı Hasan Alper Akkoca, " Çanakkale'nin bölgesel önemli bir noktada olması insanların tercih ettiği, İstanbul'dan akın eden bir kesimin olması hem kiraları arttırıyor hem de yeterli konutun olmaması talepten dolayı fiyatları da etkiliyor. Şimdi nereden baksanız 4-5 katına kadar çıktı kiralar. Önümüzde üniversite tercihleri var. Tercihlerden sonra konutun az olması bence kira artışlarını biraz daha etkileyecek.  1+1 kiralık daireler en düşük 5 bin 500, 6 bin TL'den başlıyor. 3+1-4+1 büyük lüks daireler 35- 40 bin TL'ye kadar çıkabiliyor" şeklinde konuştu. 
Mehmet Güler
 Foto: bha