Çanakkale’nin ulusal ve uluslararası alanda en çok tanınan ürünleri, tarım ve hayvancılık alanında yer alıyor. Daha çok tarım, hayvancılık ve turizme dayalı bir gelişim gösteren Çanakkale, daha çok Ezine peyniri, Çanakkale domatesi ve benzer birkaç ürün ile tanınıyor. Özellikle yaz aylarında Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale Domatesi, hep aranan ürün oluyor.
Çanakkale domatesinin de tescillendirilmesi için Çanakkale Ticaret Borsası tarafından 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı.  Çanakkale Domatesi, 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayınlanarak 13.07.2023 tarihinden itibaren korunmak üzere tescil edildi.
TESCİLLİ 13. ÜRÜN OLDU
Çanakkale Domatesi, 1 Ağustos 2023 tarihinde Türk Patent Enstitüsü’nün 2023/154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yayınlanarak Çanakkale’nin 13. ürünü olarak tescil edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu; “İlimizde büyük bir özveriyle yetiştirilen, lezzeti, kokusu ve kalitesi ile Türkiye sınırlarını aşan bir üne sahip Çanakkale Domatesimiz Coğrafi İşaret almaya hak kazandı. Böylelikle Coğrafi İşaretli Ürün Sayımız 13’e yükseldi. Domatesimiz bu tescille beraber, Çanakkale’mizin tarıma dayalı ekonomisine artı değer kazandırmaya devam edecek.
Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Deniz başta olmak üzere, yoğun bir çaba harcayarak tescil sürecinin tamamlanması için emek veren tüm kurum ve yetkililere teşekkür ediyoruz. Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Ayhan Gider’in de açıkladığı üzere bundan sonraki hedefimiz Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilini de alarak Çanakkale Domatesini hak ettiği itibara kavuşturmak olacaktır. Bu süreçte, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak tüm paydaşlar ile el ele vererek elimizden gelen desteği sağlayacağız.” dedi.
 
Çanakkale Ticaret Borsası olarak Çanakkale’nin ticari hayatının canlılığı için Coğrafi İşaret Tescilini önemsediklerini belirten Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, “Göreve geldiğimiz günden bu güne ilimiz tarıma dayalı sanayisinin büyümesi adına güçlü adımlar atarken bir yandan da ilimiz ticari hayatının gelişmesi adına projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Çanakkale Gastronomisinin daha bilinir ve tercih edilir hale gelmesi için marka tescillerini önemsiyoruz. Borsa olarak geçtiğimiz yıllarda ilimizin Coğrafi işaretli ürünlerinin tescil edilmesinde desteklerimiz oldu. Bu yıl da Türkiye’mizin meşhur Domatesine “Çanakkale Domatesi” adıyla Coğrafi İşaret tescili aldık” dedi.
ÇANAKKALE DOMATESİNİN EN LEZZETLİ DÖNEMİ
Kazdağları'ndan gelen rüzgar ve deniz havasıyla Çanakkale domatesinin ayrı bir lezzet ve aroma kazandırıyor. Çanakkale'de yılda 85 bin dekarlık alanda domates üretimi yapılıyor. Yılda 700 bin ton domates üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üretim miktarı ile Türkiye'nin %5 oranındaki domatesi biz Çanakkale'de üretiliyor.  Çanakkale domatesi şuanda en lezzetli döneminde. Şuanda Türkiye’nin dört bir yanında Çanakkale domatesleri tezgahlarda yerini alıyor. Bu mevsimde en lezzetli dönemi olduğu için domates konservesi, salça ve benzeri kışlık hazırlıkları da başladı. Çanakkale domatesi Aralık ayına kadar tezgahlarda yerini alabiliyor.
 
EN FAZLA TESCİLLİ ÜRÜN BAYRAMİÇ İLÇESİNDE
Kentte 'Çanakkale El Halısı', 'Ezine Peyniri', 'Bayramiç Beyazı', 'Bayramiç Elması', 'Bozcaada Çavuş Üzümü', 'Geyikli Zeytinyağı', 'Yenice Kırmızı Biberi', 'Bayramiç Tahin Helvası' ve 'Bayramiç Zeytinyağı' olmak üzere 9 coğrafi işaretli ürün bulunuyordu. Lapseki şeftalisi de kentin 10’uncu tescilli ürünü oldu. Son olarak 'Çanakkale Domatesi', 'Lapseki Nektarini' ve 'Gökçeada Madran Kuzusu' için de coğrafi işaret tescil işlemi tamamlandı ve kentte tescilli ürün sayısı 13 oldu.
 
Bünyamin Nami Tonka
Foto: arşiv