Kazdağları'nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç ilçesinde yetişen Bayramiç beyazı, tadı, kokusu ve aroması ile dikkat çekiyor. Her yıl merakla beklenen Bayramiç beyazının hasadı devam ediyor. Türkiye'nin Avrupa'daki tescilli 7'nci ürünü olan nektarin, Kazdağları'nın havası ve rüzgarı ile ayrı bir lezzete kavuşuyor.
‘Bayramiç beyazı, erkenci, orta ve geç olmak üzere 3 dönemde hasat ediliyor. Her yıl yaklaşık 7 bin dönüm üzerinde üretim yapılıyor. Bu yıl ürün hakkında bilgi veren Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen, bu yıl ortalama 8 bin ton Bayramiç beyazı elde etmeyi hedeflediklerini söyledi. Fiyatların geçen yıla nazaran 3 kat arttığını da belirten Şen, “Üreticiden yaklaşık 25-30 lira arasında fiyatla alınmaktadır. Halde ise 40 ile 45 lira arasında satılmaktadır. Marketlerde 50 ile 70 lira arasında satılmaktadır. Kazdağları'nın havası, toprağı ve suyu ile üretilen ve hasat edilen bu ürünlerimiz hoş kokusu, lezzeti, aromasıyla ağızda güzel bir tat bırakmaktadır. Bu ürünün tadına bakan, yiyen her insan Bayramiç beyazını aramaktadır. Her yıl üretimin artmasıyla, talep de artmaktadır. Yurt dışında Almanya, İngiltere, Rusya’ya gönderilmektedir. İç pazarda ise İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya olmak üzere büyük illerimize de Bayramiç beyazı gitmektedir" dedi.
Ürünler, Türkiye’nin dört bir yanına gönderildiği gibi, başta Almanya olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor. İhraç yapılmasındaki en büyük etken ise Avrupa tescilli ürün olması.
 
Arzu  Baladur