Milyonlarca genç üniversite adaylarının sabırsızlıkla beklediği YKS sonuçları açıklandı. Tercih maratonu 27 Temmuz – 10 Ağustos arasında gerçekleştirilecek. Lisans programlarına yerleştirilmek üzere 465 bin, önlisans programlarına 385 bin kontenjan açıldı. Deprem bölgesinde bulunan 11 il için ise 25 bin ek kontenjan verilecek.
 
17-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilen 2023 YKS’ye (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) katılan milyonlarca üniversite adayının bekleyişi 20 Temmuz’da sona erdi. ÖSYM Başkanlığı tarafından YKS sonuçları açıklandı. Türkiye’de başvuru rekoru kıran bu sınavdan TYT, AYT ve YDT oturumlarında 10 birinci çıktı. Üniversite adayları için tercih süreci 27 Temmuz’da başlayacak, 8 Ağustos’ta sona erecek. ÖSYM tercih kılavuzunu da internet sitesi üzerinden yayınladı.
ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy ‘’ 2023-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak. Adaylarımız öncellikle yeteneklerini isteklerini ve gerçekten sevdiği bölümün tercihini yapmalı bu şartları düşünerek seçimlerini yapmalıdır. Yayınlayacağımız kılavuzdan bölümlere ilişkin bilgileri dikkatlice okumalarını, tercih sürecinde profesyonel destek almalarını kendilerine tavsiye ediyorum.’’ İfadelerini kullandı.
YKS sınavına dair istatistikleri paylaşan Ersoy , ‘’yaklaşık 500 bin aday sınava girmedi. Her sene yapılan bu sınavın kuralları ve talimatları aylar öncesinden açıklanıyor fakat hala anlaşılmakta zorluk yaşadığımız yerler oluyor. Saat 10:00’dan önce binaya giriş yapılması gerektiğini defalarca belirtmemize rağmen, 10:15’te başlayacak sınava 5 dakika önce girmeye çalışanlar oluyor’’ sözlerine yer verdi.
Ersoy'un açıkladığı bilgilere göre, 2023-YKS, tarihinin en yüksek katılımlı sınavı oldu. Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) başvuran 3 milyon 527 bin 443 adaydan 2 milyon 995 bin 638'i sınava katılmış, 531 bin 805 aday ise sınava gelmedi.
Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran 2 milyon 573 bin 169 adaydan 1 milyon 980 bin 534'ü sınava girmiş, 592 bin 635 aday sınava gelmedi.
Yabancı Dil Testi'ne (YDT) başvuran 338 bin 9 adaydan 173 bin 3'ü sınava katıldı, 165 bin 6 aday ise sınava gelmedi.
 
Her sene olduğu gibi bu sene de açıklanan YKS sonuçlarının ardından birinciler belli oldu.
Sınav alanlarına göre birincileri açıklayan Ersoy, şu bilgileri verdi:
 
"Öncelikle Temel Yeterlilik Testi (TYT) alanında başvuran aday sayımız, 3 milyon 527 bin 443'tür. Bu adaylar arasından Harun Durak, Bor Şehit Ramazan Konuş Fen Lisesi-Niğde.
 
Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) başvuran aday sayımız 2 milyon 573 bin 169'dur. Sayısal alanda iki kardeşimiz birinciliği paylaştı. Mustafa Özcan, Atatürk Anadolu Lisesi-Ankara, Namık Emre Acar, Özel Profesyonel Eğitim Fen Lisesi-Konya.
Eşit ağırlık alanında Emre Ekici, Süleyman Demirel Fen Lisesi-Afyonkarahisar, sözel alanda Ahmet Berk Takır, Kabataş Erkek Lisesi- İstanbul.
Yabancı Dil Testi alanında başvuran aday sayımız 338 bin 9'dur. Bu alanda Almanca için Volkan Emre Eke, Atatürk Lisesi-İzmir, Arapça alanında Hüseyin Furkan Erdem, Mustafa Büyükkaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi-Konya, Fransızca alanında Emirhan Kılıç, Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi-İstanbul, ingilizce alanında Metin Furkan Amarat, Özel Buca Doğa Fen ve Teknoloji Lisesi-İzmir, Rusça alanda Bengisu Akbaba, Özel Takev Anadolu Lisesi-İzmir.
 
Şaşırtan açıklamalardan biri de YKS sayısal birincisi olan Mustafa Özcan’dan geldi.
2023-YKS’de AYT sayısal 1'incisi Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nden Mustafa Özcan, geçen yıl eylülden itibaren hazirana kadar sürekli çalıştım. Öğretmenlerimden destek aldım, soru çeşitliliği gördüm, hedefimi büyük tutup ona göre motivasyon sağladım. Kendi içimde birincilik isteğim vardı; ama 'büyük konuşmak olabilir' diye çok söylemiyordum. Çok da mutluyum. Kitap sayısını bilmiyorum; ama yaklaşık 200 bin soru çözdüm bu son senede" dedi.
Özcan, ailesinin haberi alır almaz çok mutlu olduğunu, kendisinin ise ‘oley’ çektiğini belirterek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği okumak istediğini söyledi.
 
2023-YKS tercih işlemleri 27 Temmuz-8 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Uzmanlar bu konuda çeşitli tavsiyelerde bulunuyor.
Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler ve üniversitelerle ilgili bol bol araştırma yapın. Gitmek istediğiniz üniversitenin öğrencilerinden bilgi alın.
Tercihlerinizi puana göre değil, başarı sıranıza göre oluşturun. Her yıl sınava giren öğrencilerin başarı durumları değişiklik gösterdiği için puan yerine başarı sıraları ile karşılaştırmalar yapmak daha sağlıklı sonuca götürür.
Tercih listenizi oluştururken başarı sıranızı da göz önünde bulundurarak en çok istediğiniz bölüm ve üniversitelere göre tercih listenizi oluşturun.
Bünyamin Nami Tonka