Balıkçıların gidiş dönüş hattında bulunan Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Balıkesir Hattında deniz dibine bırakılan ağlar canlıların yaşam alanını tehdit ediyor.  Mavi vatandaki canlılar için yaşam alanı açmak ve Hayalet Ağları deniz dibinden çekmek amacı ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıldır yürütülen 'Hayalet Ağların Temizlenmesi’ projesi ile denizler yeniden canlıların yuvasına dönüştü.
3 yıldır yürütülen çalışmalara destek veren  Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri işbirliğinde bin 500 metrekare büyüklüğünde gırgır ağı ve 400 metre uzunluğunda uzatma ağı denizden çıkarıldı. 3 yıl önce başlayan proje kapsamında; Ege ve Marmara’da yaklaşık 50 bin metrekare büyüklüğünde hayalet ağ denizlerden arındırıldı.

Denizde bırakılan ağlar  tabanı kazıyarak denizaltındaki yabani hayvanların kapana kısılmalarına ve boğulmalarına neden olan hayalet ağlar, denizcilik ve balıkçılık ekonomisini  de tehlikeye sokuyor. Küresel olarak, deniz memelilerinin yüzde 45’i, deniz kuşlarının yüzde 25’i ve tüm deniz kaplumbağası türleri hayalet ağlar da dâhil olmak üzere denizel atıklardan etkileniyor. Bu amaçla yola çıkan Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Ege’nin incisi Balıkesir kıyılarını yeniden canlıların yaşam alanı olması için  'Hayalet Ağların Temizlenmesi’ projesi başlattı.  Çalışmalar sonucunda Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi, Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri  işbirliğinde bin 500 metrekare büyüklüğünde gırgır ağı ve 400 metre uzunluğunda uzatma ağı denizden çıkarıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi ile Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün iş birliğiyle 3 yıldır yürütülen 'Hayalet Ağların Temizlenmesi Projesi' kapsamında Ayvalık Cunda Adası mevkiinde tek seferde bin 500 metrekare büyüklüğünde gırgır ağı ve 400 metre uzunluğunda uzatma ağı denizden çıkarıldı. 3 yıl önce başlayan proje kapsamında; Ege ve Marmara’da yaklaşık 50 bin metrekare büyüklüğünde hayalet ağ denizlerden arındırıldı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz; denizlerde biyolojik çeşitliliğin artırılması, deniz ve kıyıların kirlenmesinin önlemesi amacıyla saatlerce denizin altına hayalet ağ arayan ‘Hayalet Ağ Avcılarını’ ziyaret etti.

Binlerce Deniz Canlısına Hayat Oldular
Denizlerde terk edilmiş ve denizlerin dibinde büyük bir alan kaplayarak ekosisteme zarar veren hayat ağların titizlikle temizlendiğini söyleyen Başkan Yılmaz  “Gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakmak için hayalet ağ avcılarımız denizin dibinde saatlerce görev yapıyor. Arkadaşlarımız burada gırgır ağı ve uzatma ağını denizden çıkardılar. 3 yılda 50 bin metrekare hayalet ağ çıkaran, yaptıkları çalışmalarla binlerce deniz canlısının hayatını kurtaran tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Körfezimi temizlemeye devam ediyoruz.” dedi.

Sadece Ağlar Değil Misinalar da Zarar Veriyor
ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Ayaz ise yaptığı açıklamada “Bu nedenle de çok fazla balık türü bölgede yaşıyor. Haliyle balıkçıların ilgisini bu alanlar daha çok çekiyor. Biz 2 yıldır hayalet ağ projelerini sürdürüyoruz. Marmara Denizi'nde çok başarılı geçen benzer bir çalışma yürüttük. Şuanda Balıkesir sınırlarındayız. Edremit Körfezi ve Ayvalık açıklarında proje çalışmalarına devam ediyoruz. Yaptığımız dalışlarda resiflerin üzerinde misinaların aynı bir hayalet ağ gibi kaplı olduğunu gözlemledik. Devasa hayalet ağlar gibi paraketa misinalar da resifleri kaplamış durumda. Bu misinalar da aynı hayalet ağlar kadar denize zarar verebilir. Misinalar hayalet ağlar gibi kapladıkları alandaki yoğunlukları arttıkça aynı ağ şeklini alıyor. Buradaki canlılar yoğunlaşan misinalara yakalanıyor. Ağa yakalanmış balık gibi kurtulamadığı için yavaş yavaş ölüyor. Denizsel habitat yok oluyor. Bunların yurt dışında da örnekleri mevcut. Bölgemizde de özellikle bu çevrede paraketa misinalarının deniz canlılarına zarar verebilmesi söz konusu. Yine bu misinalar da gönüllüler ile birlikte zeminden alınıp denizlerimiz korunabilir” dedi.
 
Bünyamin Nami Tonka