Teknolojinin hızla ilerlemesi ile bir çok alanda kolaylıklar sağlanıyor. Teknolojinin en çok kullanıldığı alanlardan biri de sağlık. Son zamanlarda akıllı saatler de sağlık alanında bazı uygulamaları devreye soktu ve bu konuda çok iddialı olduklarını belirtiyor. Son model akıllı saatlerin bazılarında EKG çekimi de yapıyor. Bu çekilen EKG’lerin doğru mu yanlış mı oldukları da tartışılıyor.
Vatandaşların akılında bu konuda biriken soruların cevabını Çanakkale’nin tanınan Kadiyoloji Uzmanı Dr. Erdal Gürsul verdi. Gürsul, “EKG çeken akıllı saat teknoloji çok gelişiyor. Yeni modellerde teknoloji çok daha ileriye gidiyor. Bazı yanlış anlaşılmalar var. Bunu gidermek istiyorum. EKG çeken akıllı saatler sizin kesintisiz EKG’nizi çekmez. Kesintisiz nabzınızı ölçer. Dakikada atan kalp hızınızı ölçer ama kesintisiz EKG’nizi çekmez.
EKG’yi çekebilmesi için sizin bir devreyi tamamlaması gerekiyor. Akıllı saatler bileğinize değdiği noktada nabzınızı sürekli ölçer. EKG’yi çekebilmesi için sizin bilekle beraber diğer parmağınızı EKG çeken akıllı saatin özelliğine göre ya ekranına ya da düğmesine dokunarak bir devreyi tamamlattırmanız gerekiyor. Devreyi tamamladığında sizin ritim temelli EKG’nizi çeker.
Özellikle İOS ve Android işletim sistemi olan saatlerin son modellerinde gerçekten EKG çekme özelliği bize net olarak verebiliyor. Bu konuda iyi bir tecrübe edindim.“ dedi.

EKG NE ZAMAN ÇEKİLMESİ GEREKİYOR?
EKG çeken akılı saatlere sahip kişilerin kendini iyi hissetmediği zamanlarda EKG çekmesi gerektiğini de belirten Dr. Güsul şu tavsiyelerde bulundu; “Kişinin şikayetleri doğrultusunda sizin çarpıntı şikayetiniz olduğu durumda EKG programını açıp düğmeye veya ekrana dokunup EKG’nizi çekebilirsiniz. Ya da çarpıntı hissetmezsiniz cihaz nabız uyarısı verir. O anda sizin tekrar EKG çekmeniz gerekiyor. Burada cihazın EKG yorumlaması kaliteli değil. EKG yorumlamasını mutlaka bir doktora, kardiyoğa bırakılması lazım.  Açıkçası bazı hasta gruplarına da yanıltıcı olabiliyor. O yüzden mutlaka bir hekimin kontrolünde ilerlemesi lazım.
Ben bir EKG çeken cihaz alıp arada sırada EKG çekim dediğinizde çok yanlış sonuçlar nedeniyle sıkıntıya girebilirsiniz. Bu açıdan bir hekim kontrolü mutlaka gerekli. Bir de EKG çekerken ki paraziti önlemek ve daha düzgün sonuçlar elde etmek için o anda kayışın biraz daha sıkıştırılması ve parmağın daha geniş bir şekilde dokundurulması gerekiyor. Bu saatlerin bazen ölümcül olabilecek durumları öngördüren aritmilerde çok işe yaradığını ve yarayacağını düşünüyorum. Kesintisiz çeken modunun ileride bir şekilde gelecektir. Bu da birçok hastalığın önceden tespitini yapmış olacaktır. Kendi başınıza ben bir EKG çeken saat alim diye düşünmeyin. Hastalığınız özelliğine göre, durumunuza göre, hekim kontrolünde buna devam edin. Çünkü EKG yanlış yorumlaması sebebiyle sık sık acil servise başvurabilirsiniz. Çektiğiniz EKG’yi hemen yorumlayacak bir hekim yoksa eğer bazen yanlış yorumlama nedeniyle sıkıntıya da düşebiliyorsunuz.”

EKG NEDİR?
Kalp ve damar hastalıklarının teşhisinde, kalp ve damar hastalığı varsa ve tedavi süreci devam ediyorsa hastalığın izlenmesinde kullanılan önemli tetkiklerden biri de EKG’dir. Tam açılımı “Elektrokardiyografi” olan EKG, önemli bir tetkiktir. Kardiyoloji bölümlerine başvurulduğunda ilk olarak istenen tetkiklerden biri olarak öne çıkmaktadır. EKG ile pek çok kalp hastalığının teşhisi yapılabilir. Ancak EKG, tek başına yeterli olmaz, devamında eforlu EKG, EKO, Holter, kan tetkikleri gibi pek çok test de istenebilir.
 
Tuba Demirtaş